Gyártásba kerülhet a Spyker luxus-terepjárója

2008.11.05. 11:57

A D12 Peking-to-Paris tanulmánnyal két és fél éve találkozhattunk először, de az apró holland sportkocsigyártó eddig képtelen volt elkészíteni a sorozatgyártású változatot. A Spykert elsősorban pénzügyi nehézségei gátolták az amúgy nagy érdeklődéssel fogadott autó elkészítésében, de a legújabb hírek szerint 2009-től kapható lesz a dubai milliárdosok álomterepjárója.

A tanulmányautóba annak idején a VW csoport W12-esének bő 500 lóerős változatát szerelték, de egyelőre nem biztos, hogy a szériamodellbe is ez a méregdrága, és bizonytalan jövőjű motor kerül-e. Jelenleg ugyanis úgy néz ki, a Volkswagennél más irányt vesznek a fejlesztések - a jövőbeli Audi luxusmodellekbe várhatóan inkább könnyű, feltöltős nyolc- és tízhengeresek kerülnek, mint ez a nehéz 12 hengeres - így lehetséges, hogy a Spyker D12-es inkább valamelyik amerikai gyártó alaposan megtuningolt V8-asát kapja meg. A tervezésben egy korábbi megállapodás alapján a brit Lotus is besegít, így a műszaki részletek kidolgozásával valószínűleg nem lesz probléma.

Ha végre elkészül, valószínűleg ez lesz a piacon kapható legdrágább terepjáró: a becsült ára 230 ezer euró, azaz átszámítva nagyjából 60 millió forint lesz, bár a Spyker évi 30-40 példánynál többet nem is tudna gyártani belőle, ennyi viszont alighanem ilyen drágán is gazdára talál majd.