A Subaru megszűnt volna a Toyota nélkül?

2007.04.13. 10:05

A Subaru vezérigazgatója ijesztő képet festett cége közelmúltjáról egy amerikai lapnak adott interjúban. Ikuo Mori elmondta, hogy 2005 második felében, amikor a GM anyagi problémái a legsúlyosabbak voltak, az amerikai óriáscég már képtelen volt segíteni a Subaru működését. Így a Toyota, amely akkortájt átvette a General Motors által birtokolt részvényeket, gyakorlatilag megmentette a Subarut a működésképtelenné válástól.

Mi, kívülállók nem sejtettük, hogy ennyire drámai volt a helyzet, bár kétségtelen, hogy a Subaru sok költséges fejlesztésbe fogott bele: egyszerre fejlesztettek boxer elrendezésű dízelmotort, hibrid hajtásláncot, és az Impreza leváltását sem lehetett már tovább halogatni. A Toyota részben saját tapasztalataival segíti a Subaru fejlesztéseit, részben pedig segít, hogy a cég ne legyen veszteséges. Munkát adtak például a kihasználatlan amerikai üzemnek, ahol a Subaru egyes modelljein kívül ma már Toyota Camryk is készülnek. Így a kisebbik autógyártó sem veszít a gyár fenntartásán, a Toyotának pedig nem kellett még egy amerikai üzemet építenie.

Az együttműködés sikeresnek tűnik, ami abból is látszik, hogy a Toyota a hírek szerint hamarosan szorosabbra is fűzi azt. Ha igazak a pletykák, szeretnének a jelenlegi 8,7%-nál nagyobb részt vásárolni a Subaru anyacégében, a Fuji Heavy Industries-ben, miután a japán trösztellenes szabályozás változásai ezt most már lehetővé teszik.