Elkészült a spórolós Mercedes S-osztály

2008.10.01. 15:17

Az S 320 CDI BlueEfficiency révén a legdrágább luxusautók közé is eljutott a takarékosság divatja: a Mercedes csúcsmodelljén is bevetették szokásos a fogyasztáscsökkentő trükköket.

Az új modell alapjául szolgáló S 320 CDI eleve eléggé kis fogyasztású a méretéhez képest, vegyes használatban akár 8,5 liter gázolajjal is beéri 100 kilométeren. A BlueEfficiency változatban a kormányszervó csak szükség esetén lép működésbe, az automata váltó lekapcsolódik a motorról, ha az autó áll, a gumiabroncsokat pedig kis gördülési ellenállásúakra cserélték, így sikerült 7,6 literre csökkenteni az átlagfogyasztását 100 kilométeren, vegyes ciklusban.

Kilenc deci spórolás persze érdekes egy ilyen hatalmas és drága autónál, de manapság divat a környezettudatos autózás, így a vásárlók egy része biztosan a BlueEfficiency változat mellett dönt. Már csak azért is, mert sem az autó dinamikája, sem az ára nem különbözik az alapkivitelétől, így még komolyabb kompromisszumot sem kell kötni az új változat megvásárlásával. Ugyanakkor hosszabb távon a Mercedes számára is hasznos lehet a csökkentett fogyasztású S osztály, hiszen 220-ról 199 g/km-re csökkent a szén-dioxid-kibocsátása, így kedvezően befolyásolja a flotta-átlagot, amelyet 2012-ig durván a felére kell csökkentenie a gyártónak.

Az S320 BlueEfficiency modell a rövidebb és a hosszabb tengelytávú karosszériával egyaránt megrendelhető lesz: a kisebbik kiviel 70 864, a nagyobbik 78 718 eurós áron rendelhető meg.