A csődbíró jóváhagyta a GM karcsúsítását

2009.07.06. 14:14

Az óriásvállalat ügyével foglalkozó manhattani bíró zöld utat adott a General Motors szétválasztásának, így egyelőre minden a tervek szerint alakul. Ezzel a döntéssel néhány héten-hónapon belül megalakulhat az új GM a nyereségessé tehető részlegekből, a mamutvállalat többi része pedig felszámolásra vagy eladásra kerülhet.

Robert Gerber bíró állásfoglalása szerint az átszervezés egyetlen alternatívája a teljes felszámolás lett volna, ami viszont komoly bajba sodorta volna a beszállítóipar és a GM összes dolgozóját. "Meg kell mentenünk az operáció alatt álló páciens életét" - mondta a bíró, egy hasonlattal jellemezve a General Motors jelenlegi állapotát.

Az amerikai vállalatóriás összességében mintegy 60 milliárd dollárt kap az amerikai költségvetésből mire az Új GM megalakulhat, ezért cserébe az állam 60%-os részesedést kap az átszervezés eredményeként felálló cégből. Ezen felül a kanadai állam kap még 12%-ot, és az amerikai Autóipari Dolgozók Szakszervezete (UAW) 17,5%-ot, a maradék részesedés pedig a GM hitelezőihez kerül. A tervek szerint a karcsúsított vállalat már 2010-ben újra kiléphet a tőzsdére.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!