Autókárpitozás

2007.11.15. 15:54
0 hozzászólás

Elvásott, szétmállott, elfogyasztotta a kutya, vagy csak nyomja a rugó a hátát? Megunta a trikót, és sehogy sem talál olyan univerzális huzatot, aminek a fejtámlája is passzol? Nem akarja többé slaggal mosni a belsőt, helyette inkább a bőr nyújtotta luxusra vágyik? Egy megoldás van a lelki béke megteremtésére: kárpitoshoz kell fordulni.

Az autókárpit-anyag felhozatal hazánkban nem erős. A gyári anyagok szinte beszerezhetetlenek, lehet ugyan bútorkárpittal is dolgozni, de az igazi autós anyag sokkal strapabíróbb, ráadásul a textilre vékony szivacsréteg van sütve. Ha nem ilyen anyaggal dolgoznak, hanem például bőrrel, ezt a vékony szivacsot külön kell szabni és bedolgozni.

Az építkezés bontással kezdődik. Az ülést vasig pusztítják és átnézik, nincs-e törött rugó vagy rossz ponthegesztés. Kipróbálják, nem nyikorog-e a vázszerkezet, és működnek-e a mechanikai szerkezetek. Majd a lebontott eredeti kárpitból szabásmintát készítenek.

Az eredeti kárpitot a varrások mentén sziszifuszi munkával szétbontják, és ezeket a bőrfecniket használják szabásmintának. Textil esetében a szabásnál figyelni kell a szálirányra, a simulásokra, bőr esetében arra, hogy a vastagabb részek a fokozottan igénybe vett felületekre kerüljenek. Az eredeti műanyag díszkéderek helyére saját anyagból készítenek újakat.

Ha bőrrel dolgoznak, ott nem lehet hibázni. Amit a varrógép kilyukaszt, az ott marad, nem lehet visszabontani, eltüntetni a varrásnyomokat, nagyon oda kell figyelni. Sokszor a textil mintája is megkeseríti a kárpitos életét, például egy csíkos üléshuzat összeállítását csak az ellenségünknek kívánjuk.

Ha kész a varrás, jöhet a behúzás, visszaszerelés. Persze ez előtt legtöbbször a szivacsot is rendbe kell hozni. A kiült, összeesett, eltorzult öntött szivacsot betétekkel tuningolják. A háttámláknak újra oldaltartást adnak, és az ülés egy vékonyka plusz szivacsréteget is kap, hogy szépen feszüljön az új huzat. A legtöbb esetben lehet használni az eredeti szivacsot, de mostanában - főleg a Peugeot-modelleknél - divatba jött, hogy mindent ragasztanak.

A textilt egyszerűen ráragasztják a szivacsra, így egy légzsákbedurranás után az ülés is mehet a levesbe. A rugós ülés viszont ma már a múlté. Ritka kivétel az ilyesmi, inkább az olcsó, formázott, tömör szivacs az elterjedt még a drága gépekben is. Pedig annak idején még a Trabiban is epedás ülés volt hátul.

Sokszor - például az oldalkárpitoknál - vékony polifoamot is használnak. Nem porlik, mint a szivacs, egyenletesebb felületet ad és jobban ragasztható. Egy ülés behúzása általában egy nap, de az ajtókárpitok előkészítése emészti a munkaórákat.

A hőpisztolyon és a varrógépeken kívül minimális szerszámozottság kell a kárpitozáshoz. A sűrített levegős tűzőgép mellett jól jön egy szórópisztoly, ebből fújják az oldószeres hőálló ragasztót. A csontkés is nagy becsben áll, ezzel simítják az éleket, amit egy normál háztartásban körömmel szoktunk megoldani. Ipari méretekben ez nehéz volna.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, stresszűző programok és szórakozás. Töltődjön és szépüljön itthon!

Hajóút akció

7 napos akció! Ne késlekedjen! Foglaljon most!