Elmaradt a lízing, vitték a kocsit

2012.03.26. 18:24

Üdvözlöm

Van egy lizingszerződésem, elmaradtam 120 000 ft-tal és a gondom az is, hogy ellopták a táskám amiben benne volt az autó kulcsa is, lényeg a végrehajtó elvitte az autót. Küldtem egy levelet a banknak, hogy szeretném folytatni a szerződést. Mire számíthatok ha esetleg nem folytathatom a szerződést? Lenne rá egy vevő is aki kp-re megvenné legalább ne egy idegen élvezze:) a szép autómat.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel Mária

Kedves Mária,

az eset körülményeinek pontos ismerete hiányában általános tanácsokat tudunk adni a felmerült problémákkal kapcsolatban, amelyek abban segítenek, hogy eredményesen tudjon együttműködni az autófinanszírozóval.

1. A legfontosabb, hogy amennyiben fizetési problémái jelentkeznek, mielőbb keresse meg a finanszírozót annak érdekében, hogy közös erővel találjanak megoldást, amely az Ön részéről teljesíthető-vállalható, és a finanszírozó is biztosítottnak látja a hitelösszeg visszafizetését. Fontos elmondani, hogy a finanszírozónak éppúgy érdeke a szerződés fenntartása, mint a szerződő félnek, hiszen az autó visszavétele és a szerződés felmondása nyomán a banknak is vesztesége keletkezik. Levelére a bank várhatóan hamarosan válaszolni fog, de a minél gyorsabb megoldás érdekében javasoljuk, hogy személyesen vagy telefonon is keresse meg a bankot.

2. Sokan nincsenek vele tisztában, hogy általában az autó visszavételét követően is van még lehetőség a megállapodásra! Ekkor azonban számíthat arra, hogy a finanszírozó a már lejárt esedékességű tartozások kiegyenlítését feltételként szabja ahhoz, hogy továbbra is éljen a szerződés. Egyedileg előfordulhat, hogy ennek feltételeként a finanszírozó még egy nagyobb összeg megfizetését is kéri Öntől (azaz plusz xxx Ft tőkebefizetést). Ezzel a finanszírozónak az a célja, hogy mérsékelje a további kockázatokat, és Ön bizonyítsa a bank felé, hogy a továbbiakban újra jól fizető ügyfél lesz.

3. Hogy ne a bank értékesítse a kocsit, hanem az Ön vevőjelöltje vegye meg, arról Önnek kell egyeztetnie a finanszírozóval, ezért feltétlenül jelezze nekik ezen szándékát! Kérdés, milyen gyorsan és milyen árat fizetne az Ön vevője? Elképzelhető, hogy erre a megoldásra nyitott lesz a finanszírozó, hiszen neki ilyen helyzetben az az érdeke, hogy a lehető leghamarabb és a legmagasabb áron adják el a kocsit, amelyből a hitelt le lehet zárni, vagy ha a tartozás nagyobb, mint a kocsi értéke, akkor az értékesítés után kisebb tartozás maradjon csak fenn.

4. Az ellopott kulccsal kapcsolatban: a gyári kulcs(ok) hiánya sajnos értékcsökkentő tényező egy autó eladásánál. Ha ellopták a kulcsot, pláne táskával együtt, azzal is számolni kell, hogy a tolvaj visszatér és a kocsit is megpróbálja eltulajdonítani.

Megfontolandó a zárcsere, amelynek költsége pár tízezer forint lehet, mivel utána jobb áron lehet eladni az autót illetve nem kell attól tartani, hogy amennyiben ellopják a kocsit, a biztosító megtagadja a kártérítést - de ez már a „Biztosításdoktor” területe.

Üdvözlettel

Hiteldoktor