Megpróbálták feltörni a Focust

2012.11.23. 10:24

Tisztelt Biztosításdoktor!

Utcán parkoló Ford Focus II típusú gépkocsinkon feltörési kísérlet nyomait (kilincs körül behorpadt ajtó, használhatatlan kulcslyuk) észleltük. Ezután a zárat ledugóztattuk, illetve szeretnénk a horpadást is javíttatni. Az autó rendelkezik casco biztosítással (10% vagy 100 000 HUF önrész, Uniqua). Több helyen azt olvastam, hogy ez az eset a biztosító által minősíthető részlopásnak vagy rongálásnak is, mely esetekben a szerződési feltételektől eltérően számolnak, vagyis mi esetünkben 100 000 Ft alatt is térítik a költségek egy részét. A kárt bejelentettük, szemlézték, majd a kárügyintéző jelezte, hogy a zárdugózás költségét tudják téríteni, de sajnos a biztosítási díjunk ezesetben annyival növekedne, hogy nem érné meg. Amennyiben a horpadást is szeretnénk javíttatni, akkor azzal csak a 100 000 HUF felett tudnak foglalkozni. Vagyis lényegében (mivel a horpadás javíttatása nyilván nem lesz 100 000 Ft) semmit nem kapunk. Kérdésem, hogy miért vonatkozik más szabályzat az ajtó horpadására, mint a zárjavításra? Illetve valóban nem tudunk semmi módon kárigényt érvényesíttetni ilyen esetben?

üdv.: Szlovák János

Tisztelt Érdeklődő!

A gépjármű feltörési kísérlete miatt használhatatlanná vált zárat mivel a gépjármű indítókulcsával megegyező ajtókulcsról van szó ezért a teljes zárgarnitúra cseréjét kérheti a biztosítótól a vonatkozó feltételek értelmében,későbbi kármegelőzés céljából./ lopáskár/a vonatkozó szabályzatban szerepelő önrészesedés levonásával. Természetesen minden káresemény térítése az esetlegesen megszerzett casco bonus részleges elvesztéséhez, tehát díjemelkedéshez vezethet. A rongálás következtében megsérült ajtó szintén a vonatkozó casco biztosítási feltételek értelmében a kárügyintéző tájékoztatása alapján töréskár önrésszel kerülhet kifizetésre

Üdvözlettel:

Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.