2014.01.29. 13:46

Tisztelt Biztosításdoktor!

Nyolc év munkájával restauráltam egy régi prémium kategóriás autót. Nemsokára veterán vizsgára viszem és ha minden jól megy megkapja az "OT" rendszámot. Nagyon féltem az autót és a rémálmaim közé tartozik, hogy egyszer egy nap valaki belém jön és porrá töri. A kérdésem az lenne, hogy a biztosításra vonatkozó törvények alapján az eredeti állapotra történő visszaállítás magában foglalja-e azt, hogy olyan állapotra kell hozni az autót, hogy veterán vizsgaképes legyen megint.

Ez az én esetemben azt jelenti, hogy egy 30 éves autó esetén milliós javítási költség is felléphet.

Tisztelt Érdeklődő!

A hatályos törvényi szabályozás értelmében - mint már több írásomban említettem - a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján térített károk esetében a térítés mindig káridőponti értéken, a gépjármű balesetet megelőző állapotának visszaállítását szolgálja. Az Ön által említett kategóriájú OT minősítéssel rendelkező gépjárművek esetében a minősítés alapjául szolgáló dokumentációt, felújítási bizonylatokat az illetékes biztosítótársaság kárszakértőjének rendelkezésére kell bocsátani, mert ezek segítségül szolgálnak az egyedi érték meghatározáshoz, amely alapján a kárrendezési eljárás mindkét fél számára megnyugtatóan rendezésre kerülhet. Célszerű jelen esetben a felújítás különböző szakaszairól felújítási fotódokumentációt készíteni és azt digitálisan arhiválni, szintén a későbbiekre tekintettel.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.