Hogyan kerülhetem el a fedezetlenségi díjat?

2014.05.07. 13:29

Üdvözlöm,

olyan problémával kapcsolatban kérnék segítséget, hogy vásároltam 2010-ben egy olyan motorkerékpárt amin 1991-ben lejárt a műszaki és azóta nem használták. Ennek következtében új fajta rendszám sem került rá, még most is a régi rendszámmal rendelkezik. Mostanra elkészült a jármű "restaurálása" és szeretném nevemre íratni. Az okmányirodában azt mondták hogy nincs benne a rendszerükben. Vigyem el az NKH-hoz műszaki vizsgára,és utána tudjuk elindítani az átírási folyamatot. Kötelezőbiztosításra lenne szükségem,de nem tudom,hogy most 4-évre visszamenőleg ki kell-e fizetni a fedezetlenségi díjat vagy sem? A forgalmiban nincs beleírva,hogy forgalomból kivonva. Hogy lehetne kikerülni a 4 évnyi fedezetlenségi díj kifizetését, ha egyáltalán ilyen járműre kellene fizetni ilyen díjat?

Üdv Huszti Gábor

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján mivel a motorkerékpárt 1991 óta nem használtak, és új rendszámmal sem rendelkezik, valamint az okmányirodai nyilvántartásban sem szerepel ezért, valószínűleg a forgalomból kivonása megtörtént, még azelőtt, hogy Ön megvásárolta volna. A fent említett információk ellenőrzése céljából kérem forduljon a helyi illetékes okmányirodához kérje részletes tájékoztatásukat, mert a leírtaknak - forgalomból történő kivonás - nyoma kell ,hogy legyen a korábbi nyilvántartásban. Amennyiben a fent leírtak igazolásra kerülnek akkor a műszaki vizsga napjától tud gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést kötni forgalomba történő visszahelyezés indokkal és ez esetben mentesül a fedezetlenségi díj fizetése alól. Lehetősége van még a gépjármű üzembentartói jogának átruházására - ehhez szükséges nyomtatvány a helyi okmányirodában igényelhető - ebben az esetben az üzembentartói szerződés kötésének napjától kell biztosítási díjat fizetni a motorkerékpárra.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.