Keveset fizet a biztosító

2014.07.23. 09:58

Tisztelt Biztosításdoktor!

Piros lámpánál az álló autómba hátulról egy autó belémjött. Az autó csomagtartója, bal hátsó ajtója, sárvédője rongálódott. Az autó Suzuki 1,6-os 2002. évjáratú Swift Sedan. A biztosító gazdasági totálkárra vette fel. Ez azt jelenti, hogy 250 000 Ft-ot kellene elfogadnunk. Ez az összeg a jármű javítására sem elég. Eseménykori értékként 350 000 Ft-ot vett fel a Biztosító. Mivel a balesetben a közlekedési lehetőségünk teljesen megszűnt, az autóra szükségünk van, másik járművet venni nem tudok, lehetőség van-e arra, hogy a Biztosító a közlekedési lehetőségünket állítsa vissza, mivel vétlen félként ért bennünket a káresemény. Esetleges másik autó vételekor a Biztosító az átírási költséget átvállalja-e? Polgári peres úton rendezhető-e az ügy.

Válaszukat megköszönve: N. József

Tisztelt Érdeklődő!

A levelében leírtak alapján a káresemény rendezésében illetékes biztosítótársaság a gépjárműve kárát gazdasági totálkárként kívánja rendezni, mert a gépjármű új alkatrészekkel történő helyreállítása nem gazdaságos. A hatályos törvényi szabályozás csak a káridőponti értéken történő térítésre ad lehetőséget. A gépjármű káridőponti értékéből, levonásra kerül a sérült gépjármű értéke, az úgynevezett maradványérték / roncsérték/ és a különbözeti összeget fizeti ki a biztosító az Ön részére. Amennyiben - állítása szerint - hasonló évjáratú és felszereltséggel rendelkező gépkocsi piaci értéke magasabb, mint a biztosító által térítendő összeg,úgy ezen piaci információt bocsássa rendelkezésükre, és kérje a kárszámítás felülvizsgálatát a fent említett indokokra hivatkozással.

A sérült gépjárművet Ön szabad piaci viszonyok között értékesítheti, vagy dönthet a gépjármű helyreállításáról, ebben az esetben után gyártott vagy bontott alkatrészekkel a helyreállítási költségek csökkenthetőek. Abban az esetben ha bérgépjármű igénybevételére jogosult / pl: munkaeszköz a gépjármű/ a térítéshez szükséges, benyújtandó dokumentációról érdeklődhet a biztosítótársaság kárügyintézőjétől. A káresemény időpontjától a kifizetés időpontjáig késedelmi kamat igényt jelenthet be a kártérítési összegre való vetítéssel.

Üdvözlettel: Horváth László www.pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.