TotálvámTotálvám

„E” és „P” rendszám – mi a különbség?

2009.05.18. 15:48 -

Kedves Vámszakértő!

Az interneten hiába böngészem a hivatalos szervek oldalait, nem találtam kérdésemre választ. Konkrétan a "P" és az "E" rendszámok közötti különbség érdekelne. Ismerek olyan autót, ami pár hónap "P" rendszámos használat után már 2 éve jár "E" rendszámmal. Külföldről behozott autóról van szó.

A kérdés konkrétan arra vonatkozik, hogy mennyi ideig lehet használni "E" rendszámot, milyen költségekkel jár ez, meg kell-e újítani időközönként? Hallani olyat, hogy "P" rendszámmal nem szállítható személy, csak egy sofőr mehet az autóval. "E" rendszámnál azt hallottam, hogy nem mehet külföldre az autó. Igazak ezek a korlátozások? Van ezeken kívül egyéb korlátozás?

Köszönöm válaszát!

Üdv:

Péter

Kedves Péter!

Az „E” rendszámot fél évig lehet használni, de maximum december 31-ig. A rendszám+forgalmi engedély ára 13 250 Ft. Személyi korlátozás nincs. Külföldre valóban nem lehet „E” rendszámmal menni. Viszont ezt csak abban az esetben lehet igényelni, ha az autó műszaki engedélye megvan, de a származás ellenőrzése és a regisztrációs adó befizetése még nincsen. Ha ezekből bármelyik megvan, akkor nem igényelhet ilyen rendszámot.

A „P” rendszámot cégek igényelhetik, akik igazolják, hogy a cég tevékenységi köre indokolttá teszi a rendszám igénylését. Ennek az ára 29 000 Ft, egy évre lehet kiváltani. Hosszabbítani nem lehet, de évente lehet igényelni. Személyek száma korlátozva van, de lehet ez alól mentességet kérni.

Mindkét rendszámhoz kötni kell kötelező biztosítást.

Üdvözlettel:

KeSMustang

A fenti tanács első megjelenésének időpontja 2009. május 18., 15:48, ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A tanácsok pontosságáért és hasznosságáért szerkesztőségünk mindent megtesz, de tartalmukért és a betartásuk következményeiért felelősséget nem vállal.

Kommentek

 • 2010.12.10 14:41:58DjSwift

  Üdv! Én is ez ügyben szeretnék érdeklődni, csak én E rendszámot szeretnék egy 155-ös Osztrák alfára!
  Forgalmi, adásvételi stb... minden megvan,, csak vámot és műszakit nem tudok igazolni! Ha E rendszámot szeretnék rá, akkor biztosítást hogyan tudok kötni és az igénylést mennyi idő alatt és hogyan tudom elintézni??! Az árat én 13ezerre saccoltam, mert az oldaon ebben a régi kérdésben 11ezer vmennyi szerepel...:D Kérném mielőbbi válaszukat a mail címemre is!!!! offroadbuzi@citromail.hu

  Köszönettel: Zoli

 • 2011.06.05 14:07:40gyuri8705

  Üdv! Egy olyan kérdésem lenne hogy ha az E rendszám fél év múlva le jár lehet e újítani ? Előre is Köszönöm!!

 • 2011.07.15 16:25:25tono01

  hello én ugy tudom hogy e rendszámot csak egyszer lehet igyényelni.

 

KeresésKeresés

IndapassIndapass