Tesztek Tesztek

Használtteszt: Subaru XT (1987)

És ezt komolyan gondolták

2009. március 17., kedd 02:11
Ha innen nézem, Citroën, ha onnan, az Impreza WRX szellemi elődje is lehetne, de van benne egy kicsi Mercedes, Fiat, és ki tudja, még mi más. Elmentem kipróbálni egy unalmas, nyolcvanas évekbeli papírdobozt, de haza már egy döbbenetes autóikon vezetéséből tértem. Meg.

Jelentkezzen, aki jobban szerette gyerekkorában a műanyag kisautókat a nehéz fémmodelleknél! Hű, de kevesen vannak… Látják, az ember ösztönösen, már értelme bimbózása idején is irtózik a műanyagtól, a leichtbautól, a két napra tervezett megoldásoktól. Még akkor is, ha azok sokszor hasznosabbak bizonyulnak a dögnehéz "vótbenneanyagnál".

Ez a fajta olcsó célszerűség a hetvenes években érte el az autóipart, és nagyjából a nyolcvanas évekre mészárolta le az igazi fémautókat. Akkoriban engedték teljesen szabadjára a tervezőket – egy plecsni polietilén ide, három spakli polipropilén oda, dobjuk már ki ez a sok fölösleges fémalkatrészt, jó lesz helyettük a polisztirol meg a purhab. A zörgés meg senkit nem zavar majd, higgye el direktor úr, mert most már sokkal hangosabb sztereó hifiket lehet kapni, azoknak a hangja mindent elnyom. Egyébként is, mire megszólal majd az a sok műanyag, már úgyis sportkipufogó lesz ezeken az autókon.

A nyolcvanas években pedig nemcsak a plasztik öntötte el az autóipart megolvadt lávafolyamként, de a formatervezők is többnyire tényleg oda tették a szemüket, ahová normális esetben csak a vécépapír vágyakozik. Szögletes, szörnyűséges borzalom lett egy csomó autó, az iparművészeti referencia akkoriban a tejfölös doboz volt.

Szebb kilátásai voltak azonban akkoriban az országutak környékén repkedő bogaraknak, mert nem lassan, kínlódva, lüktető szenvedéssel, félig szétkenve múltak ki az autók szélvédőjén – torkukat villámgyors kíméletességgel az élezett motorházfedelek szamurájkardja vágta át. A gyerekek is szerették ezt a kort, hiszen már háromévesen le tudták rajzolni álomautóikat – az én fiaim, szegények, ma már meg se mernek próbálkozni az Alfa Brera, Mazda6, pláne valami Bangle Motoren Werke gépcsoda megrajzolásával.

Az autót, amely annyira sarkos volt, hogy élein csikorgott a szél, amely ha üvegből lett volna, prizmaként bontotta volna tán a fényt, amelyből ha egy nagojai bontóban egymásra pakoltak tízet, készen is volt a helyi középcég irodaháza; nos, azt az autót úgy hívták: Subaru XT.

Pedig bontóba került belőle elég. A nyolcvanas évek japán autóinál olyan méreteket öltött a sistergő korrózió, mint zen buddhista kolostorban a brómostea-fogyasztás. Az autógyártás történetében csak a Zaporozsec és a korai Alfasud rohadt ezeknél jobban. Meg a nagypolák. És a Dacia 1300. Na és a Fiat Ritmo. Meg például az Austin 1100. És a Renault R16… Mindegy, maradjunk annyiban – rohadtak ezek, mint állat, mind. De e lelkes mezőnyben az XT azért ott volt az élen. Az ember egyik nap lemosatta csillogó, újszerű autóját, szépen levikszolta, majd másnapra hűlt helyét találta, mert összesöpörte a Főkefe-alkalmazott. Vagy hogyan is hívják a narancssárga ruhás úriembereket Japánban.

Amit nem vitt el a korrózió, azt pestisként tizedelte a szuperkomplikált és jórészt beszerezhetetlen, többnyire vagyonokért pótolható alkatrészekből álló futómű. Illetve akadt még egy járulékos, az elfogyást nagymértékben gyorsító tényező is. Az XT-t (belpiacon Alcyone) már az első évtől meg lehetett vásárolni kapcsolható összkerékhajtással, hiszen mechanikája nagyrészt a Subaru 1800 (belpiacon Leone) limuzinból származott. Emiatt olyanok vették nagy számban, akiknek sokat kellett autózniuk télen, hegyekben. Képzelhetik, mennyire örült az ilyen jellegű használatnak a vízben Plussz-tablettaként oldódó karosszéria…

Azért is szomorú e fogyékonyság, mert az XT mechanikája, kárpitjai, egyáltalán minden egyebe kivételesen tartós. De mivel meglehetősen kis szériában készült, ma már bontóból sem megy könnyen a fenntartása, legalábbis, ha nagy vonalakban autóként akarnánk kezelni, nem valami neosintóista, guruló házi szentélynek. Gondolom mindenki érzi: huszonöt évvel a bemutatása, tizennyolccal az utolsó példány legyártása után már egy darab XT-nek sem lenne szabad léteznie a földi klimatikus viszonyok között. Talán az űrben megmaradt volna belőle, ha a Subaru idejében fellőtt volna belőle egyet az utókornak.

Vizkelety József nem űrutazó, még egy nyomorult földi vákuumkamrája sincs. Ettől könnyen nevezhetnénk sikertelen embernek, de mégsem tesszük, mert minden súlyosbító körülmény, vákuumkamra-hiány, űrutazás-képtelenség dacára van egy Subaru XT-je. Egy vizsgás, működő, forgalomképes Subaru XT-je. Sőt, legyünk bátrak, és mondjuk ki férfiasan: egy (viszonylag) rozsdamentes Subaru XT-je. Mindez Budapesten.

Amikor írt egy levelet a Totalcarnak, hogy felajánlaná az autót tesztelésre, elkezdtem szervezni az időpontot. Ha már egyszer Renault Fuegót is teszteltem, egy Subaru XT-re egyszerűen nem mondhatok nemet, ez nyilvánvaló. Előkapartam halvány ismereteimet: ez az SVX elődje, egy rémesen szögletes, lapos sportkocsiba oltott terepjáró, előbbi teniszpálya-géptetejével, bukólámpáival, hosszú két ajtajával, utóbbi hasmagasságával és 4x4-es jellemzőivel.

Végre találkoztunk a próbához a békásmegyeri Meki parkolójában, és rájöttem, hogy ilyen kocsit talán még sose láttam élőben, vagy maximum nagyon-nagyon régen. Furcsa volt az élmény, mert ismerős volt az XT, de szinte semmilyen háromdimenziós emléket nem tudtam róla előkaparni. Nagyjából egyszerre jutottunk el Jóskával a magyarázatig: ez olyan kocsi, amiről feltehetőleg több cikk, teszt, próba és rajongói honlap készült, mint amennyit eladtak belőle.

Ha akadt már furcsaautó-tulajdonos, akit elmebetegnek tituláltam a mániája miatt – és úgy emlékszem, nem is egy ilyen volt –, hát most visszavonok mindent, elnézést kérek minden érintettől. Vizkelety József ugyanis olyan magasra teszi az elmeháborodottság mércéjét, amit lehetetlen egy görbén ábrázolni a többiekkel. Mert egy veterán autó például már csak-csak nem veszít az értékéből. Egy sportkocsi szintén hamarabb eléri az árminimumát, no meg annál a nevében benne van az igazi plusz – sportos. Buszt rémesen nagy meló restaurálni, de sok, nosztalgiában úszó-zokogó embert kapunk utasként, ami bizonyos nézetek szerint kellemes a szenvedő egyedeknek. Driftautót építeni irgalmatlan pénz, ám versenypályán használni elementáris élmény, tehát abból is visszajön valami. De egy Subaru XT-ből?

Ha elrohad, restaurálni közel lehetetlen, mert szétszedés közben elpattan a több tonna műanyag bolha, plasztikelem, ami kívül-belül szegélyezi a fémlemezeit. És elrohad, az biztos. Mechanikája szörnyű komplikált. Nem igazán öreg, hiszen még nagyjából egy évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy veteránná váljon. Nem sportos, mert az Amerikában és Japánban forgalmazott, hathengeres, 150 lóerős XT6 verzión kívül – amiből alig akad pár a világon – a legerősebb kivitele is csak 137 lóerős.

Nyilván a formája fogta meg Jóskát. Ehem. Hát, őt talán igen, de lenne egy fogadásom rá, hogy tíz emberből kilenc csak egészen kicsit tartja szépnek ezt az autót. Továbbmegyek, egy autó-szépségversenyen ennek sejthetően már akkor is csak a második helyre lenne esélye, ha az összesen két nevező közül a másik egy Skoda Fabia Sedan lenne. Jóska tehát egy kivételesen rohadós, esztétikai vonalon kihívásokkal küzdő, az alkatrészpiac számára ismeretlen, a szerelők által félrelökött, nem túl erős autóba szeretett bele.

És negyedmillió forintot adott érte úgy, hogy valóban tényleg szét volt rohadva (nahát!), nem volt magyar papírja, de még a német is úgy tűnt, elkallódott, viszont neki magának sem nagy vagyona, sem autószerelői tudása nem akadt, hiszen végzettségét tekintve bölcsész, egészen pontosan olasztanár. De ne menjünk a dolgok elébe, hagyjuk kibontakozni a sztorit.

„Az egész úgy kezdődött, hogy olasz autót akartam venni, valami olyat, amin kívül-belül látszik, hogy tőről metszett nyolcvanas évekbeli” – kezdi a vallomást. „Először Lancia Gamma kupéban gondolkoztam, de a fórumokon barangolva olyan szíváshegy körvonalazódott előttem, hogy visszahőköltem” – ezek szerint alakulhatott volna rosszabbul is a történet, hűha.

„Aztán jött a 164-es Alfa, a ráncfelvarrás utáni, tudod, a már nem csíkos aljú, de aztán elképzeltem, amint hétvégén előveszem, hogy egy jót kanyarodjak vele, és rájöttem: hobbiautónak az ember ne vegyen limuzint” – végül is igaza van, bár az legalább egy használható autó lett volna, amiből előbb-utóbb ismert oldtimer lesz.

„Átnyergeltem gondolatban a japánokra, jöttek a bukólámpás kocsik, Mitsubishi Starion, Honda Prelude. Előbbi lényegében nem létezik, utóbbiból találtam egy jót a neten 300 ezerért. Tudom, sok érte ennyi pénz, de gyönyörű volt, gyári eredeti, makulátlan, igaz, német rendszámos. És akkor vettem észre egy fekete Subaru XT-t” – leszúrhatjuk tehát a cöveket, itt történt a hipertérugrás, innentől Jóska minden cselekedete kiszámíthatatlanná vált, még jó, hogy nem volt nála gépfegyver.

A fekete autó 220 ezerért volt fenn, Nagykanizsára kellett volna menni megnézni. Jött egy családi nyaralás, romba döntötte volna az érzékeny békét egy megmagyarázhatatlan, ám tagadhatatlanul rozsdás és drága ufó megjelenése a garázsban. Ilyenkor derül ki a lélek nagysága, Jóska nyelt egyet, aztán még egyet, és inkább nem vásárolt. Mire visszaértek külföldről, persze már nem volt meg a kocsi.

„Azzal sokkal jobban jártam volna. Biztos nem került volna annyiba, mint ez. De eltűnt, és hidd el, a hirdetésekben meglehetősen ritka madár az XT. Aztán valami isteni sugallattól vezérelve, amikor már feladtam a keresést, ránéztem egyszer a netre, és ott volt megint a fekete XT, ezúttal 120 ezerért. Azonnal hívtam az embert, aki közölte: most vitték el” – szívszorító a történet, és milyen boldog véget érhetne, ha ezek után Jóska vett volna egy Honda Prelude-öt. De nem, már szorította a csontot a fogai között, nem engedte.

„Aztán egy másik oldalon belefutottam egy pirosba. Volt ott is baj elég, de az megvásárláshoz meredeknek tűnt. Ez a fehér pedig ott volt nála, csak úgy mellesleg. Persze ennek se volt semmije egy évekkel korábban lejárt Z-rendszámon kívül, igaz, a Fahrzeugbriefje (forgalmija) előkerült később. Eredetibb volt, mint a piros, hosszas könyörgésemre végül a srác eladta nekem, pont negyedmillióért. Négy éve volt akkor az országban, ebből az utolsó kettőt fedél alatt töltötte, az biztos. Sárvédőívek, küszöb, ajtók alja mind lerohadva” – ismerem meg a csinos vétel részleteit.

Vásárlás után rögtön fel kellett trélereztetni Budapestre (pécsi volt az autó), egy guru működőképessé tette, olajakat, szűrőket cserélt benne 60 ezerért, egy lakatos nagyjából körbenyalta 150 ezerért, aztán egy nepper 50 ezer forintért elintézte a kocsi hivatalos behozatalát az országba. Persze a 300 ezer vám- és forgalomba állítási költségen kívül. Háromnegyed millió táján járunk, csak szólok.

Eljött az ideje, hogy kicsit írjunk arról, mi is ez az XT. A Subaru akkori családi szedánjának, az 1800-asnak az alapjaira épült. 1985-től 1991-ig gyártották, a kötelező modellfrissítést 1987 júliusában kapta, amikor az orrán megjelent egy fekete műanyag betét, a tolatólámpák leköltöztek a lökhárítóba, az ajtó belső kiképzése is megváltozott. Addig választani lehetett, hogy az ember első-, avagy kapcsolható összkerékhajtással kéri-e, de akkor megjelent egy teljesen új, állandó 4x4 rendszer, a Full-Time AWD, ami nagyon hasonlított a mai Imprezákéhoz.

A legelső szériánál még létezett sima, 100 lóerős szívómotorként is az 1,8-as, négyhengeres bokszer, de az 1986-os Automobil Revue – a svájci autós biblia – már csak a 120 lóerős turbókivitelről ír. A modellfrissítéssel együtt jelent meg az XT6, amely nemcsak nagyobb motort hozott, hanem egy rakás más változtatást is. Mivel a hathengeres motor hosszabb volt a négyhengeresnél, a kocsi álla kicsit átalakult. Analóg órák helyett hideg fényű digitálisakat olvasott le a vezető.

A hathengeres kivitelnél a legérdekesebb azonban a „Cybrid” fantázianevű elektrohidraulikus kormányszervó. A rásegítést hagyományos, hidraulikus kör végezte, de a nyomást nem a főtengelyről hajtott szivattyú állította elő, hanem külön elektromos pumpa. Ma már sok autógyár használ ilyet, de ha minden igaz, a Subaru volt az első személyautó-készítő, amely ki merte próbálni szériában.

Mérnöki szemmel az XT általában véve is izgalmas autó, még úgy is, ha leszámítjuk a bokszermotort és az összkerékhajtást. Egyik legfontosabb és legegyedibb tulajdonsága a légrugózás. Nem, nem hidropneumatikus, mint a Citroëneké, hanem valódi levegős, mint az Ikarus 260-asé.

Egy hidrós Citroënben a rugózást végző gázgömbök zártak, a szivattyú olajat pumpál körbe, az emeli-süllyeszti az autót. A Subaru kerekeinél nincs olajkör, kizárólag nagynyomású levegő barangol a rendszerben. A rugók pont úgy néznek ki, mint az üvegszállító nyergesek utánfutóinak (autópályán gyakorta lehet ilyeneket látni Saint-Gobain felirattal) a kerekei mellett levő, vaskos gumirönkök.

A levegő finomabban rugózik, kis úthibán a légrugós elem könnyebben elmozdul, mint az hidropneumatikus, van előnye hát ennek a rendszernek. De nem véletlen, hogy a Citroën rendszere ma is létezik (bár mintha egyre teret veszítene), a Subarué viszont nem. A levegő ugyanis gáz, ezért könnyebben megszökik a réseken, mint az olaj. Ezt nem ismerték fel a Subaru mérnökei, azonban a Subaru rugózása pontosan ismeri a fizikát – a tapasztalatok szerint egy légrugó 6-8 évet bír, sőt, kíméletes használatban (intenzív kátyúkerülgetéssel) még 10-et is. Utána ereszteni kezd. És miközben egy hasonló vagy kicsit hosszabb élettartamú Citroën-gömb pár ezer forint, az XT-be való légrugók darabja (ma is újonnan megvehető a gyártól) 140 ezer forint körüli összeg.

Ha lapoz, megtudja, mennyibe van Jóskának a Subaru XT. Szerintem érdemes lapozni…

Ezek után Jóska piszok mázlistának mondható, mert röviddel az autó megvásárlása után lőtt két bontott, de kiváló állapotú elemet összesen 100 ezer forintért, szállítással együtt. Beszereléssel együtt már közeleg az egymillió, és még örülünk is neki…

De most talán ez az egyetlen Subaru XT az országban, amelyikben megy a légrugózás. A képek többségén az alsó, normál helyzetben áll az autó, emelni még lehet rajta. Nem annyit, mint ahová a Citroënek szervizállásban felmásznak, csak odáig, mint mondjuk egy CX-en a terepállás, ami nagyjából háromnegyedes magasság.

Más különlegességet is tudott az autó. Megjelenése idején a világ legáramvonalasabb járműve volt. A Subaru-mérnökök hangyaszorgalommal finomítgatták a karosszériaformát, tettek be pici légterelőket mindenhová, hogy az XT elérje a még ma sem lebecsülendő 0,29-es Cw-értéket. Mivel a jó cévéértékhez automatikusan szappanformát társító szemünk ezt nem akarja igazán elhinni, érdemes egy pillantást vetni a kilincsekre. Teljesen sima, zárt, a kaszni lapjához simuló elemek, elsőre nem is látjuk, hogyan lehet használni őket.

Ilyenkor jön jól az intuíció: karatélyosan előrenyújtott ujjakkal támadunk, az alsó lap rugó ellenében enged, bekattan, és máris alá tudunk nyúlni a felső lapnak, ami maga a kilincs. Felhúzzuk, erre az alsó lemez áramvonalasító üzemmódba visszakattan. Zseniális. Elmebeteg. Ilyen felesleges dolgokat korábban csak a franciák tudtak, grat Subaru.

A fotózás délelőttjére készültek el a matricák is, a feliratozás, díszítés tehát ezeken a képeken teljes. „Nem egyszerű feladat kitalálni, hova mi megy, mert a kis széria ellenére az XT elég sokféle díszítéssel készült. Ez a fehér, az én szériámban még szinte a legszolidabb, volt, aminek az egész oldalán végigmegy a csík, ami ráadásul a fényezéstől függően változik” – mesél Jóska az újabb bökkenőkről.

„Egyébként, ha jól tudom, összesen tíz ilyen autó ha van az országban, és a költségek miatt mára nagyjából mindben kicserélték a légrugókat az 1800-as Subaru hagyományos tekercsrugóira. Erre nem mernék mérget venni, de tudomásom szerint az enyém az egyetlen, amelyben működik az eredeti rendszer, és még forgalomban van. Egy másikról tudok, amit még nem műtöttek szét, de az nem vizsgás. Az enyémnek még egy különlegessége a hátsó légterelő, ez eredeti Subaru add-on, amilyet Magyarországon még egyetlen autón sem láttam, de a külföldi hirdetésekben felbukkanó autókon sem sűrűn van ilyen. Egyébként a legtöbb XT (illetve japán belpiaci nevén: Alcyone) Amerikában van, Európába nagyon kevés jutott. Mivel a Subaru úgy gondolta, mindent beletömött, amit akkor az autóipar tudott, nem kért érte keveset – abban az árban adták, mint a Mercedes 190-et, a Toyota Camry V6-ost, a Saab 900i-t” – jön a korrajz.

Lovagolhatunk azon, milyen csúnya az XT, de a nyolcvanas években, a Sinclair ZX81, a LED-es kijelzők, a „digitálisz” órák, a cédé előretörése és a mind sarkosabb képcsövek korában működnie kellett volna a formának. Csakhogy nem jött be, legalábbis nem presztízsautó-áron.

Közben fotózom az autót, már mentünk is vele keveset, bár csak anyóskodtam. Meggyőzőnek tűnt, de hát melyik, akár csak félig-meddig karbantartott, negyedmillió kilométeren inneni japán kocsi nem az? Rendes, bár kicsit már halványodó japán újautó-szaga van, nem zörög nagyon, az ülések feszesek, kárpitok elvágólag, minden kis lámpa, kapcsoló, biszbasz működik.

És igen, ott van a háttérben az egyenjapánizmus, ami még csak gyerekcipőben totyog, nem tűnik veszélyesnek, de a hangját már hallatja. Az órák, a piktogramok, a finom működés nagyon is olyan, mint bármely mai Hondában, Toyotában, éppenséggel Subaruban.

De mi az a két szárny, ami Citroën Visa-stílusban kilóg a kormány alól? Bizony, azok a kézhez közel hozott lámpa- és ablaktörlő szervek (meg van ott rugózás, és sok egyéb is). A hosszú rudak pedig azért kellenek, mert a kormány nagy. És mellesleg állítható is.

Ezt persze már az Alfasud is tudta 1971-ben, nem kell tőle hasra esni, de a Subarué háromféleképpen mozog, ehhez foghatót csak a Rolls-Royce és az überlimuzinok tudnak, igaz, villanymotorral. Egy kar a vezető bal térdénél csak arra szolgál, hogy kiszálláshoz megemelje a kormányt. A kormánytengely alsó burkolatán, középen találni a valódi kormánymagasság-állító kart, nagyjából a ma szabványos helyen. De a volán tengelyirányban is állítható, méghozzá az alsó, függőleges kormányküllőből kihajtható fül oldása után. Megint csak egy emberként ingatjuk a fejünket, és szajkózzuk – beteg, beteg, beteg…

Orros bokszernégyek

A bokszermotor előnye a lapos építés, valamint a soros motorhoz képest kiegyensúlyozottabb járás. Viszont jóval drágább előállítani, mert kétszer annyi hengerfejre van szükség, a szívórendszert is nehezebb elkészíteni, szerelni is körülményesebb, ezért kevés gyártó preferálja. Négyhengeres bokszert csak kevés cég tett eddig az autója orrába, közülük az ismertebbek a következők (a négyes bokszerek listájával):

Egyébként maga a kormány sem az az átlagos Homasita-racsingos darab. Nagy, jobbra van egy küllője, lefelé van egy küllője, balra… nos, balra nincs egy küllője, balra csak lyuk van. De hogy a kilenc óra tizenöt percnél sportosan beacélozott kezet ne zavarja az aszimmetria, a bal hüvelykujjnál azért kialakítottak egy kis púpot. Francia lököttség japán józansággal, így szép az élet.

Csipetnyi Mercedes is szorult az XT-be. Méghozzá az ablaktörlőnél. Egy lapát kaszál az ebédlőasztalnyi üvegen, és ugyanolyan, trükkös, a sarkoknál ki-be lökdöső pályán mozog, mint a stuttgarti 190-esé vagy a W124-es szériáé. Még némi Fiat-utánérzést is felfedezni az autóban: a szellőzőberendezés gombjainak fele – konkrétan a ventilátor sebességszabályzója és a hőmérséklet-állító – a kézifékkar mögött lakik. Mint a Fiat 124 Spiderben és Coupéban. Ezt a fejetlenséget…

Egyébként az ülések jól tartanak, kényelmesek, nagyok, csodálatos rajtuk a „very eighties” plüss, az ajtók csodásan csukódnak, pedig az ablakok a legjobb Subaru-hagyományok szerint itt is keret nélküliek. Teljesen egyedi módon helyezték el az ajtókon a kezelőszerveket: mélyen, legalul a tükrök állítói, felettük az ajtónyitó kar, a csúcson pedig az ablakmozgató gombok. Csodás, ha a japán autókon végig ilyenek lettek volna, nem mondanák a mai huhogók, hogy mind egyforma.

De tényleg, annyi kretén részlet van benne, hogy az már fáj. A hátsó ülések támlája például ledönthető, de nincs ám kar, felhúzható gomb, semmi. Helyette egy műbőr fül fityeg a támla közepén – „Pull down”, húzd le. Teszem én, és lebillen az egész. Mögötte lyuk. A lyuk mögött a kalaptartóra alulról, csálén fellógatott pótkerék. Tehát itt maximum egy kisebb, doboz nélküli plazmatévét lehetne átdugni, esetleg gyorséttermi tálcákat. Vagy ki lehet műteni a pótkereket, és akkor használható a bővítés, viszont a defektnek még a gondolatát is kerülni kell.

A bukólámpa is hozzáad a hangulathoz, a bokszermorgás pedig pont olyan lenne, mint egy mai Imprezában, csak az furcsa, hogy az automata miatt a váltásoknál elkent a hangja. Egyébként az autó nem gyorsul rosszul, az a 120 lóerő éppen elég az elegáns, stresszmentes előzésekhez, legalábbis városban. „A bal oldallal, kérlek, kerüld ki a legnagyobb krátereket, mert a bal hátsó a legrosszabb rugóelemem, ha kidurran, nincs most másik helyette” – aggódik kicsit Jóska, és aggódom ezután én is, mert mégiscsak ciki egy nem létező autót tönkretenni, úgy, hogy a tulaj ráadásul az ember mellett ül, és előre megmondta.

De azért jó vezetni. Érezni a légrugózást, hiányzik a Citroënek finom vibrációja lassú tempónál, tényleg nagyon finoman gurul a kocsi, bár ennyi kényelemért valóban túl nagy a felhajtás. A kormány precíz, mindenfélét kipróbálok, és a sok mindenféle működik is. A végén a fotózás kedvéért még a tetőt is kivesszük – így már szinte kabrió az XT, de egy T-roof szabadságérzetét biztosan hozza.

„Ez az autó tökéletes fokmérője a súlyos autóbuzériának. Minden Shaolin-suzukis átnéz rajta, a BMW-sek, audisok észre sem veszik, de a nagy többségnek ez csak egy régi Prelude, Celica, esetleg nettó roncs. Persze gondolkoztam SVX-en is, az XT most bőven egymillió fölött van, annyiból meglett volna az is. De ez az XT igazi nyolcvanas évek, az SVX nagy mellé lett volna. Nemsokára teljesen ki kell majd lakatolnom, fényeznem, eleve két szett matricát gyártattam hozzá, hogy akkorra is legyen. Meg talán tuningolhatnám is, sokan Impreza-motort tesznek be, meg létezik egy japán, Kaminari kötényszett is, amit néha meg lehet venni a neten. De így fogom hagyni, ez eredetiben is épp elég nagyot üt” – beszél Jóska az autó sorsáról.

Hogy milyen autót használ hétköznap? „Van egy CVT-s bakancs-Micránk, valamint egy 1,6-os Fiestánk, az is elég nagy ritkaság, talán ha tíz darab van az országban. Mindkettőt szeretem, jó is, hogy vannak, mert a Subaru, amellett, hogy hamar elfogyna, alaphangon is tíz litert eszik. Hogy hajtva mennyit? Nem tudom, én még nem mentem vele 140-nél többet, összesen 5000 kilométert tettem bele eddig. De amit sejtek: az étvágya nagyjából tetszőleges” – zárjuk le a sztorit.

Subaru XT

 • 844
  kéne
 • 262
  inkább egy SVX négyszer ennyi pénzért
 • 610
  inkább a bukólámpás Honda Prelude
 • 917
  inkább egy bármilyen BMW
 • 263
  inkább a Citroën BX vagy CX

Címkék:

▴hirdetés