Milyen halogén izzót tehetek az autómba?

2020.07.30. 09:30

Az autós világítástechnika folyamatosan fejlődik. Manapság a lézer és a led, korábban a xenon és a bixenon, még korábban pedig a projektoros fényszórók jelentették a csúcsot. Mindeközben a klasszikus halogénizzók sem tűntek el. Megmutatjuk, milyen lehetőségei vannak annak, aki ebből hozná ki a legtöbbet.

Standard halogén izzók

golf-10

Ezek a klasszikus sárgafényű izzók, amikkel kigurulnak a gyárakból az új, halogénes autók. Sok gyártó termékei közül válogathatunk, elterjedtek, olcsók és viszonylag hosszú az élettartamuk is.

Újra Nagy Autós Hétvége!

A Lumenetnél most négy napig óriási kedvezményekkel vásárolhatók meg az autós termékek, többek között az Osram, a Tungsram, a Philips és a Neolux izzói, valamint az Extol szerszámok és a Ring autós kiegészítők is.

lumenet-NAH-1536

Az akciók a készlet függvényében folyamatosan változnak, éppen ezért érdemes többször ránézni a Lumenet webshopjára.

A kedvezmények augusztus 2., vasárnap éjfélig tartanak!

Emelt fényerejű izzók

e-2

Az emelt fényerejű izzókból normál és emelt színhőmérsékletűeket különböztetünk meg. Az emelt fényerejű, de normál színhőmérsékletű izzók a feszített izzószálaknak köszönhetően jóval erősebben világítanak, miközben az élettartamuk sem romlik jelentősen.

Az emelt fényű, emelt színhőmérsékletű - 3500K feletti - izzók jellemzően a piacon elérhető legerősebb szabványos izzók. Ezeknél az izzó búrája is színezett, így ezek a komolyabb fényáram mellett semleges fehér fényt bocsátanak ki. Ezeknél viszont rövidebb élettartammal kell számolni.

A prémium márkák izzói már sok éve megbízhatóan teljesítenek, nyugodt szívvel választhatóak.

Xenon hatású izzók

nightdrive

A xenon hatású izzók akár 4200K-s tiszta kékesfehér fényt is tudnak hozni, ami már nagyon közel áll a valódi xenonok standard 4500K-s szintjéhez. A klasszikus halogénhez képest 20-30%-kal nyújtanak nagyobb fényerőt, valamint további előnyük, hogy jó láthatóságot és kontrasztosabb megvilágítást eredményeznek. 

Extra hosszú élettartalmú izzók

420A4902

Az ilyen izzók sem fényerőben, sem színűkben nem térnek standard halogénektől. A különlegességük mindössze annyi, hogy a gyártói követelmények betartásával a leghosszabb rendelkezésre állási időt tudják, ami akár 1200-1500 üzemóra is lehet.

Off-Road izzók

11122294 LEDriving driving  working lights Offroad Brand Visual

Léteznek még nagy teljesítményű és magas színhőmérsékletű Off-Road izzók. Előbbiek a megszokott 50 Watt körüli teljesítmény helyett 80-100 wattosak is lehetnek, utóbbiakbak pedig a színhőmérsékletük pedig jóval meghaladhatja a közúton engedélyezett 4200 Kelvint, éppen ezért ezek az izzók nem rendelkeznek ECE engedéllyel.

Jó, de milyen izzó való az én autómhoz?

Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy milyen foglalatú a tompított fényszórónk izzója, de a további izzók (féklámpa, ködfényszóró, index) már fejtörést okozhatnak, ha kiszerelés nélkül kéne rájönnünk. Erre kínál segítséget a Lumenet autóizzó-keresője, ahol több mint 6000 autótípus található meg évjárattal, fényképpel és az adott típus minden szükséges foglalatával.

Ha bizonytalan vagy, milyen foglalatra van szükséged, kattints a Lumenet autóizzó-keresőjére!

A cikk megjelenését a Lumenet támogatta.