Hogy kell négy mozdulattal berakni egy pohárszéket egy Alfába?

2008.02.02. 11:53
50 hozzászólás

Alfa Romeo 159 SW oldalról

Nemrég volt nálunk egy Alfa 159 SW tesztautó. Aminek az elődje a 156 SW, ami köztudottan egy mumus a kombik között.

Uj Péter Alfa Romeo 156 SW-je

Azt hiszem a Winkler mondta rá, hogy tipikus példája, ahogy a kombiság áldozatul esik a dizájnnak (ahogy a Honda Accord kombi esetében pedig a dizájn esik áldozatul a kombiságnak, de ezt most nem számít).

Szóval a 156 SW a majdnem a tetőlemez közepéről nyíló csomagtér-ajtajával – és persze csomagtere méretével – nem annyira a családosok hétvégi járműve.

Az Index főszerkesztőjének korábbi kocsija 156 SW volt, néhány napig én is használtam, és talán tényleg a szűkös a legjobb szó rá.

Most Uj Péternek 159 SW-je van, néhány napja találkoztam vele a mélygarázsban, ahol épp a hétvégi horgászati kellékeket pakolta át egy Pajeróból. Meglepődtem, hogy ami az – igaz három ajtós, de akkor is – terepjáróban elfért, az hogy fér el a 159-ben. Simán.

Csónakmotor legalul – ez már önmagában durva -, de aztán még kannák, vödrök, sok vödör, zsákok, szatyrok, botok: rövidebb-hosszabb, és mind befért. Elképesztő. Mondta UP is, hogy tényleg sok minden fér bele.

Alfa Romeo 159 SW és a belepakolandó szekrény

Aztán a nálunk levő tesztautót én is bevetettem, mint szállítójárművet. Szözsi szeretett volna venni az új konyhájába egy pohárszéket – vagy valami hasonlóan hülye nevű bútordarabot. Az ő 145-ös Alfája esélytelen volt a hazaszállításra, és Alfa Romeo 159 SW, Szözsi, és a belepakolandó szekrényeszünkbe jutott a 159 SW. Elsőre azért ez is kilátástalannak tűnt, mikor megtudtuk: naná, hogy nem lapraszerelt a cucc. Megmértük egy papír mérőszalaggal, amit a bútorkereskedésben adtak. Aztán a méreteket kipróbáltuk a 159 hátsó száját kitárva. Hát, öööö, nem mondanám, hogy lazán, de azért elvileg be kellett férnie.

Az megvan, hogy hogyan kell berakni három mozdulattal egy elefántot a hűtőbe?

  1. Kinyitom az ajtót
  2. Berakom az elefántot
  3. Becsukom az ajtót

Alfa Romeo 159 SW nyitott csomagtartója

És hogyan kell négy mozdulattal berakni egy zsiráfot a hűtőbe?

  1. Kinyitom az ajtót
  2. Kiveszem az elefántot
  3. Berakom a zsiráfot
  4. Becsukom az ajtót

Alfa Romeo 159 SW a belepakolt szekrénnyel

Pontosan így ment be a szekrény is a kocsiba. Kinyitottuk az ajtót, előre döntöttük a hátsó ülést, és beraktuk. Pontosan befért, még a hátsó ajtót is rá tudtuk zárni. Hihetetlen, mekkora dobozt elnyelt. Mikor megérkeztünk a házhoz, már sötétedett, így sajnos nem annyira látványosak a fotók, de azért látszik. A méret lényeg.

Szóval az Alfa 159 SW nem pontosan a 156 SW utódja, ez most már nyilvánvaló. Ez újabb példája, hogy a modellváltásokkal mindig nőnek a kocsik. Nézzünk meg egy Golf I-et és egy Golf V-öt. Vagy a Suzukikat.