Foglalkozási ártalom állatorvosoknál

2008.02.12. 11:21
34 hozzászólás

Lakik a közelben egy nő, akinek Morzsával azonos fajtájú (német kisspicc) kutyája van, Dzsindzsi. Mellékszál: a dzsindzsi héberül állítólag vöröset jelent, mint vörös hajú ember, Dzsindzsi meg fekete, de mindegy is. A csaj elmesélte, amikor megtudta, hogy Morzsa 16 éves, hogy neki pont 16 évesen pusztult el az előző, ugyanilyen kutyája.


Elvitte ugyanis az állatorvoshoz, valami teljesen rutin dolog miatt, mondjuk veszettség elleni oltás. Ott aztán annyira bestresszelt a kutya, hogy megállt a szíve, és a gyors orvosi beavatkozás sem menthette meg.

Namármost tisztában vagyok vele, hogy Morzsa kutyám nem él örökké, de az ember azért vigyázzon öreg barátaira. Tehát  már hónapok óta stresszelek előre ezen az orvosi rendelő-dolgon, mert a Morzsa aztán úgy reszket a rendelőben, mint a nyárfalevél, csoda, hogy eddig túlélte.

Reszket, a szíve úgy ver, mint Hellhammer kétlábdobja egy gyorsabb Mayhem számban, a szemei kigúvadnak, nyilván a víz is verné, ha lenne értékelhető számú verejtékmirigye.


Az egyszerű dolgok viszont néha nehezen jutnak az ember eszébe, nekem is hónapokba telt, míg rájöttem, hogy az állatorvost is lehet házhoz hívni. Legalább akkor anyám áthozza Micikét is, és akkor Holdas doktor két legyet olt be egy csapásra. Felhívtam hát Holdas doktort, megbeszéltük az oltást, meg hogy hozzon Karsivant meg Fortekorrt, mert ezek szívgyógyszerek, és a patikában nem adják csak úgy ide habókra.

Ja, és tegnep elkezdett sántítani a bal első lábára, mondom Holdas doktornak. Tényleg, meg is vizsgáltam, nincs benne tüske, vagyis nem a talpa fáj, hanem olyan zsibbadt-féle, ami még a rendes üldögélésben is akadályozza. Masszíroztam, szemlátomást jól esett neki, de nem állt be változás. Idegbecsípődés?

Szóval, mondom Holdas doktornak, sántít is a Morzsa.

Semmi.

Nem vártam, hogy sírógörcsöt kapjon, de jól esett volna egy kis együttérzés, hogy ó, szegény, most olvastam épp a Scientific Americanben egy cikket az agg spiccek sántításáról, meg is rendeltem a gyógyszert, illetve egy mesterfogással könnyedén megszüntethető, és jobb lesz, mint az új. Na de amit Holdas doktor mondott?!

"Hát igen, szép is lenne, ha egy öreg kutya nem sántítana!"

Azt hiszem, megvárom, míg megvizsgálja és beoltja, aztán megölöm. Van valakinél egy ásó?