Családon belül?

2008.07.29. 10:37
46 hozzászólás


Két Ford-két világ is lehetne a kép címe. Szürke, taknyos idő van Pozsonyban, ilyenkor az ember jobb esetben Norah Jones-t hallgatva csorog a munkahelye felé. Tegnap reggel azonban a Turn Me On közben rémülten vettem észre, hogy a művésznő hirtelen tüdőhurutos lett. Na, lőttek a fejegységnek, pedig nem.
A hörgés erősödött, aztán a visszapillantó tükörben feltűnt az amerikai hedonizmus négykerekű küldötte. Vessenek rám követ, de az unalmas matt és fosszínű reggeli rántottában örvendetes látvány volt ez a gyomorból felhúzott-harákolt fehér köpet.

Norah Jones ki, ablak le, ülök a kis köpőcsészényi szappantartómban, oh, bocs, Norah, de most inkább ezt hallgatnám. Persze megcsap ez előttem kolbászoló TDCI Fusion szaga, ehhez jön a 5400 köbcentis (330 köbincses) V8 asztmás hörgése, ami kicsit olyanná teszi az élményt, mintha Aretha Franklin Freddy Krueger arccal sikítaná a Respectet.

Vajon mi járhatott a két Fordos fejében, ha egyáltalán egymásra néztek?

Az egyik büszke volt az alacsony fogyasztásra, a praktikumra és rettenetesen zöldnek érezte magát, míg a másik egyszerűen semmibe vette? Vagy cinkosan összekacsintottak, hiszen egy vérből vagyunk te, meg én?

Aztán mikor kitisztult a Shelby előtt a sáv, azt mondta HÖRRRR... és eltűnt a távolban.
Valószínűleg újrahasznosított papíron fognak elégetni és helyemet sóval hintik fel a környezetvédők, de akkor is azt gondolom, hogy kellenek az ilyen és ehhez hasonló autók. Néhanapján egyszerűen szükség van rájuk, a rengeteg hengerre, a benzingőzre és a vulgarizmusra, amivel felrázzák révületéből a bágyadt reggeli forgalmat. Hogy a családapák csillogó szemmel mutathassák a kölyköknek: - Az ott, fiam, egy teljesen fölösleges valami, mégis milyen jó, hogy van még ilyen.

Utóirat: Valamelyik ismeretterjesztő TV-csatorna ezeréves autós műsorában láttam egy tesztet az akkor még friss Shelby GT500-ról, ahol megemlítették, hogy a V8-as motort egy szupertöltő segíti. Azt hittem, összekarmolom magam. Majd egy későbbi adásban a Lotus Elise kapcsán merült fel újra a szerkezet. Miért nem fordítja olyan ember ezeket a műsorokat, aki látott már messziről autót?