Mindjárt véget ér Amerika legjobb formulaautós bajnoksága. Le ne maradj a zárófutamról!

2014.08.30. 22:30
7 hozzászólás

Bár elcsépelt és meddő minden vita, ami úgy indul, hogy Forma 1 kontra ez vagy az, a szofisztikált és steril autóversenyzés kontinenséről könnyen ugrunk mindenre, ami kicsit nyersebb, férfiasabb, és szintén háromszáz fölött zajlik. Most nem szállunk fel a hullámvasútra, ezért sem egy bezzeg-kontextusban ajánlott a következő videó az IndyCar ma esti zárófutamához. Kedvcsinálónak tessék, tizenöt perc kemény onboard-pornó a múltheti versenyről.


Ez volt a múlt hétvégén, a zárófutam még előttünk van, órákon belül indul. Aki ne követné Amerika együléses bajnokságainak csúcsát, álljék itt néhány infó. Az IndyCarban tizenhárom csapat van, mindenki a Dallara DW-12-es kasztniját használja. Motorszállítóból kettő van, a Honda és a Chevrolet egyaránt 2,2 literes, V6-os turbómotorokat szállít. Ezekkel oválpályákon alulról súrolják a 400 kilométer/órás tempót. A két gyártó idei mérlege 11:6 a Chevrolet javára, a pilótáknál viszont ennél sokkal kiélezettebb a mezőny. Hogy a sorozatra mennyire nem jellemző a dominancia arról sokat elárul, hogy az idei szezon eddigi tizenhét versenyét tíz különböző pilóta nyerte.

Európai szemnek sok lehet az ismerős név a ponttáblázaton. Egy hosszabb NASCAR-kitérő után ide került például az egykor ígéretes williamses, Juan Pablo Montoya, és a még nála is forróbb fejűnek ismert Szató Kamikáze Takuma. Ide sodorta az élet a négyszeres CART-bajnok Sébastien Bourdais-t, akinek a sikertelen Torro Rossós évek után egyelőre nem sok siker termett az IndyCarban, de a Forma 1-rajongók talán még emlékeznek Justin Wilsonra is. Akit meggyőzött a fenti videó, talán értékeli majd a sonomai futamot külső kamerák képén keresztül is.

Egy fordulóval a vége előtt Will Power előnye ötvenegy pont Hélio Castroneves előtt. (Teljes ponttáblázat) A futamgyőzelemért ötven pont jár, a pole-ért egy. Aki legalább egy kört az élen áll szintén egy pontot kap, aki pedig a legtöbb körön át vezet, kettőt. Mindjárt (19:20 Kaliforniában, ami nálunk 04:20, ha jól számoltam) jön a zárófutam: 500 mérföld a fontanai oválon. Dupla pontokkal, bajnoki címért megy a meccs. Azt hiszem, megéri túrni egy livestremet. Én ezt találtam, remélem működni fog.

Ezt már csak úgy mellékletként a fontanai verseny tegnapi edzéséről:

Jó szórakozást!