El ne kezdd nézni ezt a videót, ha nincs tíz szabad perced

2019.01.21. 21:28
10 hozzászólás

Oh, a nyolcvanas évek közepe... A motorsport egy rövid időszaka, amikor a teljesítmény olyan messzire lépett el a biztonságtól, hogy az évtizedekre felállított pályacsúcsoknál csak a komoly balesetek jöttek sűrűbben. A Group B és a Group C nevű vadhajtások évei, amikor a tehetség kevés volt, nettó őrültnek kellett lenni a versenyzéshez. Tessék egy szuper időutazás azokból az időkből, az autósport utolsó igazán önveszélyes éveiből. (fülest fel!)   

Ha idáig nem jöttél volna rá: a helyszín Spa, az autó egy Porsche 962C, a kormányt pedig Jacky Ickx fogja. A széria sportautó-világbajnokság néven futott, annak egyik futamáról van a videó, konkrétan az 1985-ös Spa-i 1000 kilométeresről. Ez volt az az év, amikor a Porsche a 956-ossal és a 962-essel végigverte a világot a szezon nagy részén, köztük Le Mans-ban is. De végigverhették volna akár Spában is, ha nem történik tragédia a 77. körben, melynek egyik főszereplője nem mellesleg épp a fent kergetőző Ickx volt. A másik  szegény Stefan Bellof...

Megjegyzés: bár a legtöbb forrás azt írja, a fenti videón is Ickx vezet (az alsón biztosan), még az is lehet, hogy az váltótársa, Jochen Mass volt. Az egyik belsőn piros, a másikon kék a kesztyű. Persze könnyen lehet, hogy mindkettő ő, csak az egyik pilótacsere után új kesztyűt húzott.

(a Road and Track találata)