Ezért ne akarj kanna vízzel szélvédőt mosni egy pályán hajtó versenyautón

2021.04.06. 09:08
17 hozzászólás

Egyszerre vicces és bizarr videót szúrt ki a Jalopnik egy 1993-as ausztrál Supercars futamról. A videó maga is kilenc éve került a netre, de eddig valahogy nem fedeződött fel, pedig egy parádés bakit és annak következményét követi végig a Sandown 500-ról.

A fent látható momentum egy klasszikus pedig jó ötletnek tűnt. A Holden Racing Teammel és versenyzőjével esett meg az 1993-as Sandown 500-on, amikor egy kanna vízzel próbáltak megoldást találni arra, hogy egy másik versenyző autójából szivárgó olaj beszennyezte a szélvédőjüket. A másik út egy tervezetlen boxkiállás lett volna, de a csapat időd akart spórolni, ezért került az autóra a nagy kanna víz a célegyenesben, úgy 170 km/h körüli tempónál. Hogy ez miért nem jött össze, arra az egyszerű fizika ad választ: a víz egy kimondottan sűrű közeg, túl kis területen jutott túl sok víz a szélvédőre, az eredménye pedig:

How not to clean a windscreen.gif

Ahogy a Jalopnik is megjegyzi, ilyen fajta amatőr húzás az autóversenyzés hőskorában még nem volt ritka, de hogy a 90-es években megtörténhetett, az nagyon kínos.