Ilyen belülről, ha fegyveresek támadnak pénzszállítóra

2021.05.17. 14:26
18 hozzászólás

A konzuli szolgálat honlapja így ír Dél-Afrikáról: “... közbiztonsági helyzete a nemzetközi összehasonlításban a legrosszabbak közé tartozik. (...) A rablások, betörések, gépkocsi eltulajdonítások nagy részét fegyveresen követik el, melynek következtében az ilyen esetek gyakran járnak személyi sérüléssel és vezetnek gyilkosságokhoz.” Bár a konzuli szolgálat gyakran túloz, az alábbi videófelvételen épp egy ilyen szituáció bontakozik ki: egy pénzszállító autóvá (CIT - cash-in-transit) alakított Toyota Land Cruiser 70 Series-t ér támadás a Johannesburgtól nem messze található Pretoriában, délelőtt fél 11 körül. 

A sofőr, Leo Prinsloo korábban a rendőrség Különleges Munkacsoportjában dolgozott, jelenleg is biztonsági szolgálatoknak tart önvédelmi kurzusokat, tehát fel van készülve a hasonló esetekre. A támadás során minden hollywoodi fogás előkerül: üldözés, ütközések, leszorítás, de igazán a sofőr mellett becsapódó lövedékek emlékeztetnek arra, hogy a helyzet véresen komoly. A Toyota végül mozgásképtelenné válik, Prinsloo pedig a kollégája által bekészített gépkarabéllyal (AR-15? M4? fegyverszakértők előre), proaktív/defenzív céllal kiszáll.

A klippnek itt van vége, de a Twitterre felkerült néhány kép a későbbi állapotokról is tanúskodik. A Land Cruiser és a támadók Audi A5 Sportbackje is össze van törve, ám a védekezés sikeresnek bizonyult: Prinslooék túlélték, az elkövetők pedig az Audit hátrahagyva elmenekültek. Elfogni nem sikerült őket. Prinsloo azóta több halálos fenyegetést is kapott, de a felvételek alapján meg tudja védeni magát, főleg ha van nála egy gépkarabély és egy páncélozott Toyota.