Az új rendszámok tele vannak trükkökkel!

2022.07.08. 16:20
17 hozzászólás

Átvettük az első új rendszámunkat, rögtön egy pár zöld hátterű plakettet (a havi átlaghőmérséklet azonnal süllyedt két tizedet, a csapadékátlag két millimétert emelkedett, ráadásul, amikor felkerült az autóra, a vállamon megjelent egy apró Greta Thunberg és hárfán az Örömódát pengette halkan a fülembe). Még az okmányirodában kiszúrtam, hogy plusz biztonsági elemek kerültek az új rendszámtáblákra.

Annyira újak, hogy az ügyintéző hölgy sem tudott róluk, meglepődve simogatta a kis dombornyomott H-betűt. A fényvisszaverő fóliára (amit az alumínium lemezre kasíroznak még a dombornyomás előtt) már sok éve felkerül a Plakett Kft. logóját ábrázoló alnyomat - ezt csak bizonyos szögekből lehet látni, kicsit olyan, mint a papírpénzek vízjele. Aztán van egy lézerrel gravírozott számsor is a tábla jobb alsó sarkában, szintén elég régóta.

Most viszont került a teljesen új formátumú táblára egy picike H betű is, pont olyan tojás alakú formában, mint az autók felségjelzés-matricája. Ezt még egy koszos, karcos táblán is azonnal be lehet azonosítani, hiszen kiemelkedik a tábla síkjából. Aztán került még a jobb alsó sarokba egy QR-kód, meg egy újabb számsor is - ránézésre ezek is lézerrel vannak a fóliába égetve.

Lehetett hallani olyan trükközésekről, hogy a csibészek úgy gyártottak nehezen kiszúrható hamis rendszámokat, hogy frankó táblákat vágtak kettő (vagy több) darabba, majd ezeket, már más sorrendben, egymás mellé ragasztották. Ezt már az alnyomatok is megnehezítették, hiszen a szeletelés után nem jött ki a logók közti azonos távolság. Az ilyen trükköket az új elemek még nehezebbé teszik, a QR-kód tartalmazhat minden releváns infót az eredeti rendszámról. A dombornyomott H betűt persze egy ilyen szeleteléses hamisításnál pont ugyanúgy bele lehet tenni az egyik szeletbe, de mondjuk a szuvenírnek nyomott rendszámoktól még egy laikusnak is azonnal megkülönböztethetővé teszi az új kétbetű-kétbetű-háromszám táblákat.