Hogy tudnék a céges autóflottám üzemanyag költségén spórolni? Számoljunk együtt!

Hirdetés
2023.03.29. 13:22
Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A hazai kis- és középvállalkozások számára mára kritikus fontosságúvá vált a költségek minél pontosabb kézben tartása. Azonban, a céges gépjárművek költségét továbbra is nagy többségük szükségszerű és nem befolyásolható járulékos költségnek tekinti. Pedig ez nem így van, egyszerű eszközökkel és egy kis tudatossággal akár 15% folyó költség is megtakarítható. Megmutatjuk hogyan!

A céges autóflottával rendelkező vállalatok esetében számos okból fontos, hogy hatékonyan és jól menedzseljék gépjárműveiket: az időgazdálkodás, az ügyfélelégedettség és környezetvédelmi szempontok mellett, de mindenekelőtt, a költséghatékonyság érdekében érdemes nyomon követni a céges járművek használatát. Erre ma már fejlett technológia áll rendelkezésre. Az 1970-es évek óta létező, de csak a GPS elterjedésével a 2000-es években berobbanó telematika ma már pusztán a mobiltelefonok használatával is olyan adatokkal is képes szolgálni, amelyek segítségével feketén és fehéren kimutathatók egy vállalati flotta költségei. Egy korábbi cikkben már láthattunk egy gyors fejszámolást azzal kapcsolatban, hogy mennyibe is kerül egy autóval megtett kilométer. De a kérdés további megfontolást érdemel: vajon éves szinten mennyibe kerülhet az autóflottám üzemeltetése?

Spórolni nem könnyű, hiszen általánosságban kijelenthetjük, hogy egyre öregedő gépjárműparkkal rendelkezik a legtöbb olyan kis- és középvállalkozás, amelynek a tevékenységéhez elengedhetetlen az autók napi rendszerességű használata. Továbbá, szintén elmondható ezekről a vállalatokról a rendelkezésre álló iparági kutatási információk alapján, hogy a költséghatékonysági megoldásokra nem fordítanak elegendő figyelmet, holott rendszeres adatelemzéssel lényegesen kevesebb járulékosnak hitt költséggel működhetnének.

entrepreneur with reports

A mobiltelefonos flottamenedzsment szolgáltatást kínáló urbaniqe által fejlesztett intuitív digitális flottaasszisztens szolgáltatás segítségével online követhető minden megtett út, illetve azok szétválaszthatók üzleti és magán célú útvonalakra. Az alkalmazás a sofőrök okostelefonján a háttérben fut, elinduláskor aktiválódik, majd megérkezéskor önmagától leáll. Így automatikusan létrejön az útvonal, amely tartalmazza a megtett távolságot, a vezetéssel töltött időt, a sebességet, a relatív sebességet a forgalomhoz mérten, valamint a megállón töltött időt. De nem csak ezek az adatok keletkeznek, hanem a rendszer a mesterséges intelligencia segítségével megbecsüli az átlagos fogyasztást, a károsanyag-kibocsátást, illetve meghatározza a sofőrök vezetési stílusát is, hogy a takarékossági szempontokat előtérbe helyezze. A kapott adatokat térképen élőben, vagy utólag is meg tudják nézni a felhasználók, szükség esetén szerkeszteni is tudják azokat, vagy akár azok egyszerűen visszajátszhatók is a térképen. Az applikációban dokumentálhatók a tankolások, ezáltal vezethetők a tényleges költségek, így az adatok tükrében egy átlátható képet kaphatunk a flotta üzemanyag-költségeiről.

Az urbaniqe ügyfélelégedettségi kutatásából két – az adataik felhasználásába beleegyező - hazai cég esetében az is kiderül, hogy az alkalmazás használatával hogyan lehet egyszerre csökkenteni a céges járművek futásteljesítményét és fogyasztását. Az egyik vizsgált kisvállalkozás öt, tíz évnél is idősebb benzines személyautót üzemeltet. Korábban átlagosan 2.000 kilométerre jött ki a havi fajlagos futásteljesítmény, amellyel párhuzamosan 100 kilométeren átlagosan 9 liter üzemanyagot fogyasztottak a kocsik. Tehát, a kiinduló állapotban éves szinten a vállalat flottája 120.000 kilométernyi futásteljesítménnyel rendelkezett, évi közel 11.000 liternyi üzemanyag elhasználásával. Az éves üzemanyagköltség így – 620 forint/literrel számolva - öt autóra mintegy 7 millió forint volt. A cég adatai szerint az applikáció mindössze néhány hónapnyi használatát követően a futásteljesítmény 10 százalékkal csökkent, mivel jelentősen visszaszorult a céges járművek túlzott magánhasználata a céges és magánhasználat konzekvens szétválasztásának köszönhetően. Ez 12.000 kilométerrel kevesebb megtett utat jelent évente, a flotta éves futásteljesítménye így 108 ezer kilométerre csökkent. Az átlagos fogyasztást tekintve közel 5 százalékos csökkenés történt, hiszen az addigi 9 helyett az autók átlagosan 8.6 litert fogyasztottak 100 kilométeren a vezetési stílus mérése, és ezáltal a javulása által.

Górcső alá került egy 12 darab, dízel hajtású kisteherautóval működő középvállalkozás is, amely gépjárművenként átlagosan mintegy 6.000 kilométeres futásteljesítménnyel üzemelt havonta, 100 kilométeren átlagosan 12,5 literes fogyasztás mellett. A váltott sofőrök alkalmazása miatt a tisztán mobiltelefonos megoldás nem jöhetett szóba, így a cég a szolgáltatáshoz a gépjárműhöz egy mozdulattal egyszerűen csatlakoztatható fedélzeti eszközöket is vásárolt. Az alkalmazás használata előtt az éves flottaszintű futásteljesítmény 864.000 kilométerre rúgott, mely idő alatt a géppark 108.000 liternyi üzemanyagot fogyasztott. Ennek összköltsége 70.200.000 forint volt, ami a cég életében a második legnagyobb költségtétel a bérek után. Az eszközök csatlakoztatását, valamint a gépjármű-követés bevezetését követően a futásteljesítmény hozzávetőleg 5 százalékkal csökkent ebben az esetben is, tehát az éves futásteljesítmény több, mint 43.000 kilométerrel lett kevesebb. Az átlagos üzemanyag-fogyasztás is kedvezően változott: 11.9 literre csökkent, ami szintén közel öt százalékot jelent mínuszban.

A vállalkozások méretét és az üzemanyagra fordított kiadásaikat tekintve lényeges megtakarítás keletkezett mindkét esetben: a teljes megtakarítás - az urbaniqe alkalmazás éves szolgáltatási díját levonva - a kisvállalkozás esetében éves 869.000 forint összegre, míg a középvállalkozás évesen 6.122.000 forintra rúg, amiért bizony érdemes lehajolni. Emellett mindkét vállalkozás esetében elmondható, hogy az alkalmazás éves díja nagyságrendileg egy hónap alatt az üzemanyag-költségek csökkenése által teljes egészében megtérült számukra. Ha szeretnél bővebben tájékozódni az urbaniqe által nyújtott megtakarítási lehetőségekről, fordulj a szakértőnkhöz, aki egy időpontfoglalást követően segítséget nyújt számodra itt.

Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.