Túrázni megyünk a Balkánra, gyere bármilyen autóval, vagy motorral!

2024.07.04. 11:40

Újlipóti aszfaltkoptatók, babodi sárdagasztók, szevasztok! A TC csavargós szekciója most autós túrára indul délre, farkasüvöltést remél estére, tábortűz füstbe burkolt éjszakákat, hegyen-völgyön át gurulós nappalokat. Tarts velünk, ha bírod, hogy a táj az ágyad, és van egy közepesen oké sátrad, na meg autód, legyen az napi járós, vagy épített terepjáró.

Taposóaknák, szögesdrótok, esőbe borult égbolt, villámok, gyereksírás, felperzselt területek és mélyszegénység. Bizonyára akad, akinek elsőre ez ugrik be, amikor Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia, Albánia vagy Észak-Macedónia kerül szóba, hiszen történelmük egybeforrt megannyi háborúval, szenvedéssel, Srebrenicával, Koszovóval, ágyúkkal és tankokkal.

Csakhogy azóta eltelt bő harminc év, a tőlünk délre fekvő országok pedig hihetetlen fejlődésnek indultak, miközben a lélegzetelállító tájon lakó emberek megmaradtak embernek. Nincsenek már szögesdrótok sem, gyönyörűen ragyog a nap is, a gyereksírást pedig kacaj váltotta fel sőt, a fű is kizöldült, ahogy a fotókon is látszik. Egyedül talán az aknák maradtak, de azoktól csak izgalmasabb lesz a túra. Szóval ez vár minket:

2024 elején sikeresen teljesítettük a Budapest-Bamako ralit, amikor az afrikai Sierra Leonéig jutottunk, és újra átéltük a rég elfeledett szabadság érzését is. Már ott, és akkor a helyszínen eldőlt, hogy az élményt veletek is megosztjuk, ha egyben hazajöttünk, csak valamivel közelebb, a Balkánon.

Hát, most itt tartunk, ez az első Balkán Tour. 

Az offroad és az aszfaltos útvonalat is bejárta Levente, az itinert már-már összerakta, sátrát kimosta, autóját megtankolta – vagyis készen áll a kalandra. Az úti cél Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia és Szerbia, vagyis a Balkán lenyűgöző országai, az etap pedig aszfalton négy, terepen pedig hét napig tart majd. Az út során legalább annyi öröm, izgalom, gyönyörű panoráma és látványosság vár rád, mint elaknásított terület, korrupt rendőrök vagy vezetni nem tudó helyiek. Alszunk majd szálláson, illetve sátorban a vadonban is, eszünk étteremből, konzervből vagy az útmenti árusok banános dobozából. 

Ha van benned bugi és úgy érzed, hogy bírnád a kalandot, vagy csak jó lenne kiszakadni a civilizáltnak gondolt világ politikával és pénzzel átszőtt rutinjából, felfedezni egy periférián kívülre szakadt vidéket, jelentkezz - ez a néhány nap most neked szól! 

Az első Balkán Tour 2024. július 25-én hajnalban indul Budaörsről és két kategóriában lehet nevezni, melyek az offroad és onroad. Utóbbi bármilyen autóval teljesíthető hegyi utakon vezet majd, miközben az offroad igazi kihívást jelent a legkeményebbek számára is. Teljesíteni azonban nem lehetetlen, Levente is megjárta a Porschéval, ott volt, ha elakadt kiásta, ha bedőlt, levágta. 

A Bamakóra készültök? Gyertek!

Ez a néhány nap most remek alkalom lesz számotokra, hogy teszteljétek a technikát, lássátok mi hiányzik a felszerelésből, vagy kipróbáljátok milyen együtt utazni egy autóban napokig. A célállomások egyike sincs túl messze, vagyis nem az életetek múlik majd azon, ha valamit elfelejtetek. Viszont a Szaharában már igen. Gyertek, tanuljatok, tapasztaljatok, hogy felkészülten vághassatok neki a 2025-ös gambiai, vagy a 2026-os sierra leonei futamnak!

A Balkán Tour nem egy jól szervezett utazás, senkinek sem lesz egy leányálom. A szervező csupán ajánlást ad az útvonalat illetően, a te döntésed, hogy a csapattal tartasz, vagy a saját utadat járod. Összesen 30 team nevezhet, 15 offroad és 15 onroad, de motorral is jelentkezhetsz. A terepen csapatókat Kovács Levente (Porschés Levi) kíséri, az aszfaltos körrel pedig én gurulok majd a tervek szerint Tigrissel, a W123-as Mercivel. A napi etapok különböző útvonalon futnak majd, de este mind együtt éjszakázunk. 

A jelentkezésnek ára van, az aszfalton guruló csapatok bruttó 108 000 Ft-ért jöhetnek, az offroaderek pedig 210 000 Ft-ért. Motorral mindkét összeg a felébe kerül.

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet. Fontos, hogy minél előbb megtegyétek, mert annak érdekében, hogy a kommunikáció mindvégig biztosított legyen, a jelentkezések alapján rendel a szervező rádiókat. A jelentkezés a részvételi díj megfizetésével és az aláírt szerződés visszaküldésével válik véglegessé, az indulás előtt néhány nappal pedig megkapjátok az itinert is. Hajnali rajtra készüljetek, ami a rajtszám matricák felragasztásával kezdődik, aztán utánunk a vízözön, előttünk a kaland. 

Ide kattintva tudsz jelentkezni

A Túra szervezője és lebonyolítója Kovács Levente (alias Poschés Levi), a túrához a Totalcar médiatámogatást biztosít. A Totalcar a túrával kapcsolatban semmilyen felelősséget nem vállal.