A használtautó árak is emelkedni fognak a válság hatására?

2008.12.03. 18:13

Feladó: Tibor
Küldve: 2008. november 25. 8:48
Címzett: Winkler Róbert

Tárgy: árak

Üdvözlöm!
Vén Tibor vagyok, első autóm megvásárlása előtt állok,a véleményét szeretném kérni, hogy ön szerint valóban várható hogy a használtautó árak esni fognak év elején a válság miatt? Ép ma jelentették be hogy az új autó árak januárban emelkedni fognak,a használt autó árak nem fogják ezt követni,és emelkedni?
Ön zerint megéri várni január, februárig az autóvásárlással?
vagy jelentősen nem fognak változni használtautó árak és lényegében csak sújadóval járok rosszabbul ha idén veszek autót?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:Vén Tibor

 

Kedves Tibor,

tekintve, hogy gazdasági világválságokban viszonylag járatlanok vagyunk, csak tippelni tudunk. Mint láthatja, még banki körökben is csodálkozva nézik a történéseket, tehát ezt nem róhatja föl nekünk. De különböző alternatívák vannak:

- bedől Európa és az USA, az euró, dollár, forint elveszíti az értékét.
Ez esetben Ön nem fog autót vásárolni, bár az autók értéke is a nullával lesz egyenértékű, ellenben az élelmiszerekkel. Így például egy kiló kenyér annyiba kerülhet, mint ma egy dízel Mondeo kombi. De hagyjuk a borúlátást, egy ilyen krachra nem lehet felkészülni másképp, mint műkincsekbe, aranyba, platinába és alapvető élelmiszerekbe fektetve a pénzt.

- sokkal reálisabb egy "normál" válság, amikor az embereknek nincs elég bátorsága, vagy pénze/hitele a vásárláshoz. A kérdés az, hogy mennyire nincs. Minél rosszabb a helyzet annál olcsóbbak lesznek a dolgok - egy darabig. De ma már kevesen járnak az Ön cipőjében, hogy most vesznek először autót. Egy mérsékelt válságban sokan fognak úgy dönteni, hogy most inkább nem cserélik le a kocsit, nem vesznek újat, hanem tovább használják, vagyis csökkenhet a választék a használtató-piacon. És ez ellensúlyozhatja a keresletcsökkenés hatását. Amennyiben drámaian megnőne a hitelből visszavett járművek száma, az  valóban járhat árcsökkentő hatással.
Csakhogy szerintem ezek a folyamatok nem ilyen gyorsak. A hitelek pár hónapig odázhatók, adminisztráció, visszavétel, satöbbi - ez idő.
Januárig pedig bő egy hónap van, ilyenkor amúgy is leül a piac, olcsóbbak a kocsik. Ha a csőd nagy és hosszú távú lesz lesz, a hatása kicsit később várható. Vagy nem. Mert ilyen helyzetben semmi sem biztos.
Ami viszont biztos, hogy a nagyon olcsó, maximum száz-kétszázszázezer forintba kerül? autók iránt nő a kereslet, már most is. Ezeknek az ára nőhet, de ez abszolút értelemben nem lehet nagy növekedés.

- a használtautó-piacon az árakat gyökeresen letörhetné, ha hirtelen eltörölnék a regadót. Erről susmogtak korábban, de a jelenlegi helyzetben nem hiszem, hogy bekövetkezne. Ha viszont mégis, drámai lenne az áresés.

Persze, én, ha TÉNYLEG szükségem lenne az autóra, egyszerűen megvenném, mert kell. Én az "amit ma megvehetsz, ne halaszd holnapra" elv híve vagyok, igaz, én nem szoktam több pénzt elkölteni annál, mint amennyi van.

Időközben megjött Csikós Zsolttól a levele, amelyben a 620-as dízel Rover felől érdeklődik. Nos, arról mindenképpen lebeszélném. Vagy bármi más.

Üdvözlettel:
Papp Tibor