Tanács: Accent, Astra vagy Swift

2009.01.08. 17:25

From: J. B.
Date: December 21, 2008 4:52:41 PM
To: Nepperűző
Subject: milyen autót?

Tisztelt Nepperűző!

Épp autóvásárlás előtt állok, de nagy a dillema, hogy milyet is vegyek. Az eddig szóba került autók a Suzuki Swift, a Hyundai Accent vagy esetleg egy Opel Astra. Max. 500.000 Ft-ot szánok rá. A legfontosabb szempont a megbízhatóság és az alkatrészek ára. Ezeknek a Swifteknek a km számlálója 5 jegyű, így kideríthetetlen, hogy valójában mennyit futottak. A felsorolt autók kb. '96-os évjáratúak, annál régebbit nem nagyon szeretnék.
Ön melyiket javasolná?

Tisztelettel:
J.B.

 

Kedves J.B.

írhatok én akármit, ilyen korú autóknál. Az számít, hogy az épp megvehető járművek milyen állapotúak, hisz a piaci ár nagyjából adott - ugyanannyiért lényegesen eltérő állapotú kocsik kaphatók. Ezt vegye figyelembe, amikor a következőket olvassa.

Ami a konkrét típusokat illeti:

- Hyundai Accent - távol-keleti kocsi, akkoriban zilált értékesítési hálózattal, ám a Népítélet szerint nagyon megbízható, a tulajok elégedettek, a legrosszabb osztályzat 3,5, de a többség legalább négyet ad. Ha tehát talál egy jó példányt, uccu neki. Viszont ha leharcolt, nem tudom, egyszerű lesz-e alkatrészt szerezni hozzá. Ez pedig gond lehet, mert a legmegbízhatóbb autó is elromlik egyszer, vagy ha mást nem, összetörik.

- Astra: nagyon vegyes a felhozatal, ebből tényleg nagyon meg kell nézni mit vesz. Különösen ügyeljen a korrózióra, a jobb minőségű festék miatt érdemesebb metál színt keresni, vagy Németországból behozott példányt, és nem itthon gyártottat, pláne nem fehérben. Alkatrész viszont van olcsón, dögivel.

- Swift: talán kevésbé rizikós, ha nem szándékosan teszik tönkre. Én már láttam olyan példányt, amelynek 340 ezer kilométerrel nem volt komoly baja az elhasználódáson (vasig kiült ülések, stb) és a töréseken kívül. Ebből is akad egy-két megkímélt, vidéki papáktól. A fehér viszont ebből is kerülendő, a festékminőség okán.

Ha alternatívák érdeklik, nézzen esetleg nem túlextrázott Peugeot 306-ost, de csak szigorú (főleg hátsó) futóműellenőrzés után. Esetleg Nissan Micra, öt ajtóval - ilyenem volt, nem tudom megállni, hogy ne ajánljam. Azt legalább Európában gyártották, van hozzá alkatrész.

Viszont bármit vesz, vegye figyelembe, hogy el fog romlani, ha más nem, kopó alkatrészeket cserélni kell. Itt már nincs szervizmentes alternatíva, s talán az elrhető, olcsó alkatrész mindennél többet ér.

Üdvözlettel:
Papp Tibor