Japán-japán helyett talán magyar-japán?

2009.02.09. 13:25

Tárgy: Colt vagy Corolla? - használtautó vásárlás

Dátum: Tue, 20 Jan 2009 10:28

Feladó: Adrián

Címzett: Papp Tibor

Tisztelt Papp Tibor!

Használtautó vásárlás előtt állok és szeretném a segítségét kérni. 1.3-1.4 benzines és 3 ajtós autót szeretnék maximum 350 000 forintig. Ami nagyon megtetszett az a Mitsubishi Colt 1988-1992 (sajnos nem tudom melyik generáció) és a Toyota Corolla 1989-1991 3 ajtós változata. Végigolvastam a Népítéleteket, megkérdeztem az ismerősöket de nem sokra jutottam. Az lenne a kérdésem melyik a gyakoribb típus, milyen jó az alkatrész-ellátása ezeknek a típusoknak? Átlagban a (hirdetések szerint) 200 000 km körül futottak ezek az autók ez "veszélyes" számnak számít ebben a korosztályban?

Azt szeretném még kérdezni még ha hülye kérdésnek tűnik is , hogy van értelme ilyen "idős" kocsit venni? Én csak az utcán tudnám tárolni és nem szeretném tálcán kínálni a rozsdának. Valamint nagyon drága egy kilakatolás és/vagy festés?

Elnézést kérek a sok kérdésért de valaki tapasztalt embert akartam megkérdezni ebben a témában. Ha esetleg van valami más autótípus amit ajánlana ebben a kategóriában arra is kíváncsi lennék.

Előre is köszönöm!

Üdvözlettel
Adrián

Kedves Adrián,

ha a költségektől retteg, inkább vegyen egy Swiftet ennyiért. Alkatrész gombokért van hozzá, és egyszerű javítani. Ez pedig egy racionális érv. De megértem, ha ezek ellenére sem akar swiftessé válni.

Bár alapvetően támogatom, hogy ne szürküljünk be a tömegbe, pont a Corolla népítéletei között talál egy értékelést, hogy "Egyszerű dolgok is hihetetlen drágák bele" és egy ilyen régi autóban (pláne magyar üzemeltetés mellett) minden elromolhat már, hiába japán.

És mivel a gyári alkatrész drága, a bontott is az. Tehát ha vesz, igen alaposan mérje fel az állapotát. De olyan szinten, hogy a kapcsolók jók-e. Mert mondjuk amikor kiderül, hogy a világításkapcsoló szétkopott->indexkar csere->de az csak ablaktörlő karral együtt van->újonnan 35 ezer Ft, a bontott meg majdnem ugyanilyen vacak már... (ezek részletek micrás tapasztalataimból, de járhat így bármilyen alkatrésszel) Hát, ez egy 350 ezres büdzsé mellett 10 százalék felár.

Szóval, ezeket gondolja végig. Tehát én most hiába mondom, hogy ezt vagy azt vegye, ez nem működik. Konkrét, megvehető autókat kell megnézni, és a jobb állapotút megvenni. Mindegy, melyiket, bár a Corollából lehet, hogy nagyobb a választék, pláne, ha nem feltétlenül ragaszkodik a három ajtóhoz. A lakatolástól kell a legkevésbé félni, nyilván mestere válogatja.

Üdv
Pt