Bezzeg a belgák!

2009.03.24. 14:24

Kedves olvasóink,

Köszönjük az értékes információt: most már mi is tudjuk, hol vannak még Magyarországon automata benzinkutak. Mentségemre szolgáljon, hogy én embermentes automatát írtam, az olvasó számára meg legyen mentség az örömben érzett hirtelen felindulás, hogy hiszen ő tud egy hasonlót, még ha csak bizonyos szempontból hasonló is.

A tanulságos történeteket köszönöm, hasonlóképpen a banki robotok működéséről szóló leírásokat. A hogyan kapunk ottan áfás számlát-jellegű kérdéseket pedig továbbítottam a benzinkútra, ha megjön a válasz, frissítjük a posztot.

Üdvözlettel:
Winkler Róbert

 

Kedves Winkler Róbert!

Nagyon tetszett az automata benzinkútról írt cikke. Ha nem veszi rossz néven, szívesen leírom a gépek hétvégi munkabeszűntetésének okát! Ami egyébként nem is feltétlenül csak a hétvégét jelenti.

A bankkártyás vásárlás során az ember nem a saját pénzét használja, hanem a kártyatársaságét, aki a kártyát kibocsátotta. A kártyahasználat pillanatában a saját bankjánál lévő egyenlege "csupán" a fedezetet biztosítja. Ezen szerepét pedig az egyenleg ellenőrzés után úgy tölti be, hogy egy zárolás kerül a számlára a vásárlás összegében, így biztosítva, hogy a tulajdonos ne tudja elkölteni azt. Miután a kártyatársaság feldolgozta a tranzakciókat, úgynevezett klíring fájl formájában eljuttatja a bankoknak a "követelését". A klíring fájl bedolgozásával történik meg a számlákon a tényleges terhelés és ezzel egy időben a zárolás feloldása.

Ez általában 1-3 nap, külföldi vásárlás, vagy dombor nyomott kártya offline használata esetén akár 1-2 hét is lehet. (Az offline használat olyan, mint amikor a bombázó testű szőke amerikai nő felbukkan a tenger habjaiból egy kis sziget tengerparti koktélbárjához közeledve és miközben a testén csordogál lefelé a tengervíz, ő a bikini alsójából előhúzza az... American Express kártyáját, amit a pultos egy vasaló gúnynevű szerkezettel lehúz, így a rajta található dombornyomásos adatokat egy indigós papírra nyomja, ami alapján majd az elszámolás megtörténik.)

A fenti feldolgozási folyamatok miatt adódik a kártyahasználat és az elszámolás közötti dátum különbözet.

Az Ön esetében ugye a vásárlás miatti zárolás (merthogy aznap este az online bankban még nagy valószínűséggel csak azt láthatta) és a tényleges terhelés közötti különbözetet nem árfolyam eltérés okozta, mint egy külföldi vásárlásnál, hanem a tényleges összeg utólagos korrekciója.

Egyébként a bankok saját automatái „vannak olyan” okosak, hogy pl. ha meghibásodik az automata és nem ad ki pénzt a tranzakció végén, ezt érzékeli és rögtön sztornózza a kp. felvét tranzakciót, valamint feloldja a zárolást.

A két eset között az a különbség, hogy egy „idegen” elfogadóhelynek nincsenek olyan magas jogosultságai a bank számlavezető rendszeréhez, mint egy saját hálózatban üzemelő automatának.

Remélem hasznos információkkal szolgáltam a „pénzügyi gépek” világáról.

(Néha magam is annak érzem… :)

Üdv
Laci

 

Szia!

Az Auchan már hónapoka ezelőtt nyitott automata kutakat, pl. Savoya park, Solymár, de ott KP-val nem lehet fizetni csak kártyával. Az is teljesen korrekt, ÁFÁ-s számlát is tud adni.

Egyedül arra nem jöttem még rá, hogy ATM KP felvételnek vagy POS terminálos fizetésnek könyveli el a tranzakciót. Előbbi esetében ugyanis pl. nekem "KP felvétel más bank auomatájából" cíművé válik a történet, amiért a bankom lehappol vagy 200 Forintot... a POS fizets ezzel szemben ingyenes.

Fény derül minderre, ha végre megjön a legutóbbi kivonatom, amin az első automata tankolásom elszámolása is lesz.

Üdv: Miklós

 

Szia!

Nem ez az első, még ha ez most nekik akkora reklám, hogy csak na. (Remélem legalább ingyen tankoltad meg a legnagyobb benzinfalódat ;-))

Az Auchan kutak közül is van jópár ilyen.

Szia!
Géza

 

Kedves Winkler Róbert!

Nem tudom mi számít teljesen automata benzinkútnak, de a Soroksári Auchan kúton már elég régóta lehet kezelő, benzinkutas, pénztáros, stb segítsége nélkül tankolni - igaz csak bankkártyával.

Bár a lábatlanit nem ismerem, de a cikk alapján azt hiszem, hogy hasonló lehet a rendszer: kiválasztom, hogy milyen üzemanyagot, mekkora összegért akarok vásárolni, megadom a pin kódot, levonják a kártyáról, majd tankolok.

A "nagyobb összeget választok ki, mint amennyi belefér a tankba" verziót nem volt bátorságom kipróbálni, emlékeim szerint készpénzzel se lehet fizetni.

A http://www.auchan.hu/popup.php?id=tankolas címen ellenőrizve valóban nem említenek készpénzes fizetési lehetőséget, de 24 órás nyitvatartásról írnak.

Üdvözlettel:
Álmos

 

Robi,

Belgiumban 95%-ban csak ilyen kutak vannak, bar olcsobb is az uzemanyag (1 centtel), mivel nincs szemelyzet.

S.

 

Kedves Róbert!

A cikkhez szeretnék annyit hozzászólni, hogy a soroksári Auchan benzinkútján már hosszabb ideje létezik 3 önkiszolgáló hely, úgyhogy nem kell egész Lábatlanig menni miatta :) . Persze itt nyitvatartási időben van "normál" kiszolgálás is, de éjjel csak az automata üzemel.

Üdv: Péter

 

Nehany eve Belgiumban elek, itt minden kut automata es keszpenzt nem fogad el csak kartyat. Viszont nem ertem miert kellene elore megadni az osszeget amiert tankolni akarok? Itt a tankolas vegen pontosan annyit von le, amennyiert tankoltam. Eleg logikus, nem? Otthon nincs ilyen opcio?

Udv,
Milan

 

A bankkártyaterheléssel kapcsolatban: én ugyanígy jártam pár éve Luxemburgban. Kihalt benzinkút a határ előtt, vasárnap este, de hát olcsó a benzin, úgyhogy még mindenképpen meg akartam tölteni a tankot. Kissé megszeppenve ugyan, de bankkártya be a kútoszlopba, és jött is az első szívroham SMS formájában: egy kb. 20e Ft-os terhelés úgy, hogy még nem is tankoltam. Nem hagyott nyugodni a dolog, tankolás után a közeli házban megtaláltam a tulajt, aki elmagyarázta: annak elkerülése végett, hogy vki tankoljon és fizetés nélkül lelépjen, tankolás előtt a kártyáról "befoglalja" a max. tankolható összeget az automata és csak így tud tankolni az ember. Utána tankolás után ott megint be kellett tenni a kártyát, és akkor történt még egy terhelés a bankszámlámra, akkor már csak a tényleges összeggel. Ezután néhány napig mindkét összeg zárolásra kerül a bankszámlán, majd beérkezik a bankhoz a ténylegesen tankolt összeg lehívása, a nagy összegre viszont nem érkezik lehívás, így az x nap után felszabadul a zárolás alól a bankszámlán. N

em ismerem a lábatlani kút pontos működését, de inkább vmi hasonló rendszer lehet mögötte mint az, hogy hétvégén vmi nem "működik" a banknál... :)

Üdv
Imre

 

Tisztelt Winkler úr!

Nem tudom ,hogy a lábatlani kút első-e az országban de Győrben, a Vasvári Pál utcában mosóval együtt működik úgy kb 1 éve egy hasonló. Ennél a kútnál a legolcsóbb a benzin Győrben a holtankoljak.hu szerint is.

Üdv: További jó munkát!

 

Tiszlelt Szerkesztőség,

A lábatlani automata kúttal kapcsolatos cikkre írnék egy megjegyzést.

Bár teljesen automatizált kútból talán ők a legelsők, de kártyás fizetésre alkamas kútoszlopot nemrégiben már felszereltek a XI-dik kerület Hunyadi János úti Auchan benzinkútjánál, ahol ráadásul a környéken és talán a városban is legolcsóbb az üzemanyag...

Úgyhogy itt sem kell a kezelő segítsége és még a fizetéshez a sorbanállást is megspórolja az ember fia.

Abban nem vagyok biztos, hogy készpénzzel lehet-e ott fizetni, szóval ebből a szempontból is elsők a lábatlaniak.

Ha gondoljátok írjátok meg ezt is, bár attól tartok nem akartok ingyen reklámot csináli a "madaras tescónak".

Üdvözlettel
Lelkes olvasótok
Péter

 

A Dunakeszi Auchan benzinkútját pát éve kibővítették hasonló autómata kútfejekkel, de ott csak kártyával lehet fizetni.

Én többször használtam azóta és a személyes tapasztalatom, hogy minden esetben (értsd: nem csak hétvégén) kell pár nap mire a zárolt összegből csak a ténylegesen felhasznált kerül levonásra a számlámon. :-(

Kicsit lassabb a folyamat, mint a normál tankolás tankolás része, ezt meg kell jegyezzem (egy számítógéptől azért pörgősebb működést várnék), de sorbanállni a shopban, folyton elutasítani az ajánlkozó kutast én sem szeretem.

Egyáltalán nem lenne rossz szerintem, ha több ilyen kút lenne (nagyobb márkák is).

Ja és mégvalami a végére: 5000-ért még ma is lehet autót teletankolni! Éljen Smart 799 cdi (22l-es tank, 3,5-4,5 közötti fogyasztás). Az első tankoláskor én is hüledeztem! De szépen elmegy 400km-t egy tankkal. Kár hogy kevés gyártó gyárt ilyen takarékos, kétszemélyes városi verdákat. A hibridek, elektromosak stb. még elérhetetlenek az átlagember számára kishazánkba, de a takarékos kiasautókból nagyon sokat ki lehetne hozni. Néha figyelem, hogy az autók 80%-ban egy és 95% maximum két ember ül. A maradék 5% miatt vesz a többség családi kombit.

Péter

 

Kedves Winkler Kolléga,

Először is örülök, hogy nem te vagy az a W. Róbert, akit a móri ügyben emlegettek. :)

Szerintem jó ötlet az automata benzinkút. Én sem szeretem, ha más tankolja az autómat. Ha nem is vernek mindig át, sokan nekiütik a töltő pisztolyt a fényezett résznek, végigfolyatják az oldalát.

Én a belga rendszert ismerem közelebbről. Itt hasonlóan működik szinte az összes benzinkút. Nap közben van kezelő, aki tud segíteni, ha kell, de zárás után csak önkiszolgálóként működik. Az önkiszolgáló tankolás úgy működik, hogy bedugja az ember a kártyát, beírja a PIN kódot, kiveszi a kártyát, beírja, hogy melyik kútról mit akar tankolni, aztán tankolhat. Ez csökkenti a félretankolás valószínűségét. Utána visszamegy a géphez ha kér a tankolásról papírt. Csak egy tranzakció történik a megfelelő összeggel. Nem probléma a teletankolás.

Készpénzzel nem működik, ez Magyarországon nem lenne népszerű.

Az egyenletes gumi nyomás beállítására volt régebben egy nagyon jó megoldás a Duna Plaza mögötti benzinkútnál. Egy Y alakú cső két végét egyszerre rá lehetett csatlakoztatni a két oldalra. Így biztos, hogy egyforma volt a nyomás.

Üdv. Ádám

 

T. Winkler úr!

Régi hódolójuk vagyok, most sem kötekedni akarok csak jelzem: Győrben lassan egy éve működik automata benzinkút szintén automata, pénzváltós, télinyári kézimosóval, nappali személyzettel az extra mosás miatt. Én nem használom (céges MOL kártya...), de ismerőseim elégedettek vele.

Talán megér egy misét.

Maradok tisztelettel: Ádám

 

Én Brüsszelben élek, itt éjszaka nagyon kevés olyan kutat találsz, ahol lenne bárki, de a Lukoil kútjai nappal is automaták. Egy oszlopon van egy darab olvasó, oda berakod a kártyát, megadod melyik kúton akarsz tankolni. PIN kód, a gép zárol egy szép nagy összeget (olyan 100EUR körül). Kártya ki, a kiválasztott kút addigra engedélyezve van, megtankolsz és elmész. A zárolást feloldja és csak annyit terhel amennyiért tankoltál. Ebben csak ott van a hiba, amit én egyszer megszívtam, hogy annyi eurom volt amennyiért tankolni akartam, de annyi nem amennyit egyből be akart terhelni. Úgyhogy vártam valakit, adtam neki kp-t és tankoltam az ő kártyájával.

Üdv,
Krisztián

 

Sziasztok!

Ezért kár volt Lábatlanig menni, nem is olyan messze Tőletek, a fóti úti mol kúton is van egy "gyors" kútfej, ahol bankkártyával lehet tankolni, főleg akkor okosság, ha mind a 6 másik álláson sorban állnak, mert ezt senki nem szokta (nem meri?) használni.

üdv

 

Hello,

Nem akarok kotoszkodni meg veletlenul sem ,de mintha a madaras tesconal is hasonlo elven mukodne a benzinkut lasd. http://www.auchan.hu/popup.php?id=tankolas

Egyebkent nagyon jo otlet, sok sikert a tulajdonosnak! En sem szeretem mikor nyomulnak a kutasok ,meg tankolok latjak hogy nezem mennyin all a szamlalo es direkt kerdezget stbstb...

Udvozlettel egy olvaso:)

Üdv,

 

Most, hogy a cikk lejött, gondolom már annyira nem hír, hogy Győrben lassan egy éve működik automata kút. Igaz itt készpénzt nem fogad el a gép, csak kártyát.

Üdv: Dávid

 

Hasonló automata kútfej Budán is van:

Auchan Savoya Park Cím: 1117 Budapest, Hunyadi János u. 19.

(talán máshol is, de én ide járok) A többi fej ugyan nem automata, de legalább nincs benzinkutas. :-)

üdv,
István

 

Az az igazi kerdes, hogy HA levonni tud a bank hétvégen is, mert (gondlom) a kút nincs zárva olyankor sem:-))) AKKOR jóváírni miért is ne tudna?! Nem gép alszik ám... hanem az ember kamatoztatja addig is a pénzt amíg nála van...(tulaj? bank?)

Készpénz visszaadásnal ugyanez van. Lehetne pénzvisszaadó mechanika is gépben és rögtön kidobhatná a visszajárót is. Pénz van a gépben hozzá:-))) A plusz mechanika meg nem eget verő költség a többihez képest...

 

Kedves Róbert,

Az utószóra röviden és tömören reagálva annyit szeretnék a cikkedhez fűzni, hogy mivel egy olyan informatikai cégnél dolgoztam, aminek az 1ik ügyfele (illetve több) egy nagy svájci bank volt pontosan tudom, hogy a gépek miért nem "beszélgetnek" egymással a hétvégén. Azok a programok amik a számlák, illetve terminálok / gépek közötti pénzforgalmakat intézik a hétvégén állnak, mivel a bank saját adatbázisának heti frissítését, és rendszerezését végzi.

Kb ennyi lenne csak az oka, részletesebben már üzleti titoktartási vétséget követnék el. ;)

További szép napot,
Viktor

 

Szia Robi!

Azért nem terhelték be a sztornót egyből, mert a bankokban nem fut zárás hétvégén (nem banki munkanap), ilyenkor a bankkártyánál csak terheléseket vezetik át egyből a számlára, a sztornók csak a vasárnap este-hétfő hajnalban lefutott zárásnál vezetődnek át.

Legalábbis a bank ahol dolgoztam anno ott így volt.

Üdv,
Rás

 

Hello!

"Kártyás" kútfej kb 1 éve van a MOL Újpest, Fói úti töltőállomásán is (többi fej az hagyományos). Ott fordítva megy, én állítom be, hogy mennyi pénzért szeretnék tankolni. Előre kiírja, hogy az összegért mennyi dízel, ill. 95-ös üzemanyagot kapok. Én szeretem, mert oda nem jön a kutas, na meg az emberek idegenkednek tőle, ezért ott soha sem áll autó. :-)

Üdv
Szilárd

 

Nem tudom, Svájcban tankoltatok-e már automata kúton: ott, ha külföldi kártyával fizetsz, automatikusan 100 frankos depositot köt le a kút rendszere a számládon, plusz levonja a tankolás díját is, ráadásul valamiért nem egy banki napon. Értsd: először 100 frank leköt, másnap tankolás levon. Ha ez utóbbi művelet megtörtént, akkor szabadítja fel a 100 frankos pufferpénzt. Először megdöbbentem, és azt hittem, lehúztak; szerencsétlen alkalmazott a shopban szintén nem értette, mi történt. Aztán felhívta a kút üzemeltetőjét, és ő magyarázta el, hogy megy ez (ezen a vidéken nem sok turista kolbászol). Aztán a következő egy hétben rájöttem, hogy Svájc nem az az ország, ahol lehúznak. Még sok-sok ilyen kutat Magyarországra, vidámabb lenne az autós élete!!! (Mondjuk nem mindenkié: apósom a svájci út során végig kínosan ügyelt arra, hogy mindig hagyományos rendszerű kútnál kezdjen világítani a kis töltőpisztoly-piktogram...:))

 

Szia,

A kártyatranzakciók kétlépcsősek: először kvázi lefoglalják az összeget a számlán, majd pedig ténylegesen rá is terhelik.

A kútnál amikor azt választottad, hogy 5000 forintig szeretnél tankolni akkor lefoglalta az összeget, hogy lássa, hogy van-e egyáltalán ennyi pénz a számládon. Volt, így megkezdhetted a tankolást. Mivel az 5k helyett 2823 forintért tankoltál ezért az eredeti 5000-re már nem indította a terhelést a kút, viszont indított egy újabb tranzakciót (foglalást és terhelést) a 2823 forintra. Az 5000-es foglalás pedig terhelés hiányában idővel "felszabadul" a számládon.

Üdv,
t

 

van olyan otthon (khm, persze, hogy nem otthon vagyok), ahol rendes hitelkartyaval lehet fizetni? T.i. az is automata, nem kell hozza ember, es eppen az az osszeg terhelodik, amit felhasznaltam, egy garassal sem tobb.

Hogy ugy mondjam, ezekkel a kp-lehuzokkal en parszor megjartam Ny Eu-ban, ottmaradt nehany euro meg svajci frank, hogy majd egyszer visszamegyek arra a kutra (soha, ugyebar). Nehany kantonban vasarnap pedig... szoval a hitelkartyas fizetes (nem kell ahhoz ember, csak egy leolvaso) sokkal jobb. Kutast mar regen maceraltam fizetessel... Ezt kellene reklamozni...