Teljes értékű hibrid

2009.04.01. 17:54

Tárgy: teljes értékű hibrid

Dátum: Sat, 21 Feb 2009 15:46

Feladó: György

Tisztelt Papp Tibor!

Szeretnék érdeklődni, hogy kb. mikortól lesznek elérhetőek az olyan hibridek, amiket éjjel be lehet dugni a konnektorba, aztán másnap lehet menni velük 40-50-60 akárhány KM-t benzin égetés nélkül? És melyek lesznek ezek a típusok a Chevy Volton kívül?

Köszönettel:
György

Kedves György,

sok jó hírrel nem szolgálhatok.

Az első esélyes erre a Toyota Prius konnektorba dugható verziója lenne, de Európában nem tervezik a forgalmazását, mindössze néhány brit flottaüzemeltetőnél próbálják majd ki. Egyelőre.

A másik esélyes autó a Chevy Volt európai kiadása, az Opel Ampera lehet, de abból sem lesz semmi 2012 előtt. Viszont a jelenlegi gazdasági helyzet bármikor felülírhatja az Opel terveit. Azt is vegyük figyelembe, hogy még nem létezik az az akkumulátor, amire az elektromos hajtást alapoznák.

A többi hibridnél (nagy Mercedesek, Porschék, stb) egyelőre nem tudunk tölthető változatról, de ezek még normál hibrid kivitelben sem kaphatók. Ugyanez igaz az Amerikában árult hibrid terepjárókra is, csak benzinkúton tölthetők fel, szigorúan benzinnel.

Ugyan nem hibrid, de hálózatról tölthető az elektromos Smart. Ez legalább egy létező autó, hiszen néhány országban árusítani fogják. Mint az importőrtől megtudtam, az év végén Németországban megkezdődik a kiszállítása. Azonban Magyarországon nem fogják árusítani belátható időn belül.

Vannak még mindenféle Tesla, Mini-e és hasonló, lényegében nem létező villanyautók, ezek olyan kis példányszámban készülnek és olyan drágák, hogy nem tekinthetők megoldásnak. Maximum kicsit ellensúlyozzák a Lamborghini Murciellagók környezeti hatását. A Peugeot-Citroen által a Mitsubishitől átvett elektromos miniautóra is még éveket kell várni.

Üdvözlettel:
Papp Tibor