Roberto agya a Rómain durrant el

2010.05.25. 18:05

A Római part nem arra való, hogy biciklisek tömege lepje el fürtökben az út minden részét, minden útjába kerülő élőlényt, és néha egymást is elütve.

A Totalcar tévéadásainak örökös vágó-rendezője, Roberto a hétvégén a Rómain járt, gondolom, hekkezni, meg ilyesmi. Hogy mi történt, nem tudom, nem is mertem megkérdezni, nyilván 72-szer majdnem elütötték a foxiját, a csaját meg őt magát az össze-vissza kóválygó biciklisek. Én azt a nézetet vallom, hogy nem megyek a Rómaira, Roberto viszont más véleményen van. Kérem, fogadják szeretettel.

Tisztelt Biciklis Társadalom!

Hosszú idő után rá kellett jönnöm, a közlekedés összes résztvevője közül a legtahóbbak mégis csak önök. Mielőtt bárki nekem esne, ezt gyalogosként, és nem autósként mondom. Az még rendben van, hogy a városban a piroson mennek át, a zebránál se szálnak le, és úgy általában szarnak  mindenre, hisz közben megmentik a világot. De van olyan hely, ahol nem kell megmenteni.

Ilyen például a Római part.

A Római part azért van, hogy az ember igyon egy fröccsöt, egyen egy hekket koviubival, a gyerek játsszon, a kutya szaladjon, a nap süssön, és csak úgy általánosságban is rendben legyen a világ. Semmiképp nem arra, hogy biciklisek tömege lepje el fürtökben az út minden részét, minden útjába kerülő élőlényt, és néha egymást is elütve.

Van pár dolog, amit lehet, célszerű volna megfogadni a békés együttélés érdekében.

Ha nincs felfestve sáv, az nem azt jelenti, hogy a bicikliseké a világ, Van egy úgynevezett jobbra tartás, vagyis lehetőleg az út jobb oldalán kéne közlekedni. Ez a sokgyerekes családokra főleg igaz. Ne azt tanítsuk már a gyereknek, hogy hárman négyfelé mehetnek. Így csaphatják el őket a legkönnyebben. Mi lenne, ha egymás után mennének, szépen sorban?

Ha önök elvárják, hogy a közlekedésben résztvevő nagyobb járművek vigyázzanak önökre, önök ezt miért nem gyakorolják? És ha egy gyalogost előznek, miért nem csengetnek? A KRESZ nem véletlenül írja elő. Ha már basznak a jobb oldalra, és a csengetésre, legalább ne önök legyenek felháborodva, ha valaki önök elé lép.

Kedves Critical Mass szervezők,

mi volna, ha az évente megrendezett erődemonstráción, ahelyett hogy megbénítják a várost, megpróbálnák elmagyarázni a többi bicajosnak, hogy a város, és a közlekedés nem az övék, és inkább arról beszélnének, hogy lehet együtt élni a többiekkel? Ha mindenki szembe jön, lehet, önök mennek a forgalommal szemben, nem? Szóval próbáljanak már beépülni a budapesti közlekedésbe, és ha a helyzet úgy kívánja, leszállni a  rohadt bicikliről.

Üdvözlettel:

Iván Róbert