Váltsunk automatára?

2011.02.14. 18:05

Feladó: Tibor

Dátum: 2011. január 30. 9:24

Tárgy: Tanacs autovasarlashoz

Címzett: Winkler Róbert

Tisztelt Winkler Róbert!

Új autó vásárlását tervezzük. Hosszas vivódas után a családi kupaktanácsnak egy VW Touran 2,0D-re (140LE) esett a választása.

Évente körülbelül 30.000-35.000km-t utazunk autóval. Ebből kb. 20.000km-t az autópályán es kb.10.000km-t városban, illetve rövidtávú utakra használnánk az autót.

A 2.0D típushoz manuális és automata váltó is rendelhető. Eddig minden autónkat manuális váltóval vásároltuk (legutóbb egy 2008-as Volvo V50 1.6D), de most módunkban állt kiprobálni a Tourant mindkét váltótípussal és mind a kettővel meg voltunk elégedve. Különösen szórakoztatónak es kényelmesnek találtuk az automata valtót!

Szívesen megrendelnem az autót automata valtóval, de kicsit tartok tőle. Sokan mondták, hogy egy automata valtónál nagyobb a meghibásodás lehetősége es ha elromlik, akkor magasabb lesz a javitási költseg stb. Ugyanakkor nem egy autót láttam már 250.000-300.000km-el, amikben automata váltó volt és a tulajdonosaik maximálisan meg voltak elégedve az autóikkal.

Tudom, hogy mindkét valtót emberek készitik, igy el is romolhatnak, de nagyon szívesen olvasnánk az Ön vagy egy kollégájának a véleményét!

Valaszat elore is koszonom:
Tibor

Kedves Tibor,

amit Ön próbált, az tulajdonképpen nem automata váltó, már ami a működési elvét illeti, hanem az úgynevezett duplakuplungos automatizált váltó. Mondjuk, a végeredmény ugyanaz, nem kell váltani. A váltások a legjobb automatával vetekszenek, finomságban, a visszakapcsolások viszont gyorsabbak - ám a fogyasztás gyakorlatilag ugyanaz. Ha részletesebben érdekli, volt erről egy cikkünk.

Ami a konkrét kérdését illeti, pont a fentiek miatt: vegye csak meg nyugodtan. Nem lesznek az automatákra jellemző nyűgjei. Utána nem fogja érteni, miért váltott annyi éven keresztül, teljesen feleslegesen.

Üdvözlettel:
Papp Tibor