Osztrák rendőrrel is lehet alkudozni

2011.04.13. 12:29

találtam 18 font-ot meg 8 euro-t.Kicsit csóválták a fejüket meg morogtak hogy csak ilyen kevés de közöltem velük hogy ez az össz pénzünk ,nem tudok többet adni.

From: Kristóf

Date: April 13, 2011 11:04:10 AM GMT+02:00

To: Totalcar

Subject: Az alkudoza's menete ku:lfo:ldo:n

Kb. 2 éve jöttünk haza öcsémmel Budapestre Angliából kocsival. Nagyjából 16 órányi út volt mögöttünk. Aki már volt kint, tudja, hogy még felváltva vezetve is nagyon kemény, nem hogy egy olyan autóval, amiben volt 440000-ezer kilométer és 2 nappal a vásárlás után indultunk vele haza, anélkül, hogy átnéztük volna. Kicsit kockázatos volt, de nem ez a lényeg. Tehát éjszaka értünk Ausztriába. Kb olyan hajnali 3 körül Bécs előtt 80 km-el beértünk egy 110-es sebességkorlátozásba. Ugyan volt tempomat a kocsiban, de ha jól emlékszem, akkor épp nem használtam. Nagyjából 120-130 körüli tempóval haladtunk félkómásan. 300 méterre a táblától egyszercsak megjelent a belső visszapillantó tükörben egy kék villogó. Hát nagyjából 1 másodperc alatt elillant a fáradtság a szemünkből. Megelőztek a rend osztrák őrei, majd mutatták, hogy kövessük őket. Az autópálya lehajtójánál kijöttük ,majd félreállítottak. Kiszálítattak a kocsiból, elkérték az iratainkat, majd közölték (persze németül, mert ugye angolul tudni egy osztrák rendőrnek az smafu), hogy 300 euró lesz kedves Krisztof. 126-tal mentem 110 helyett. Hál istennek kicsit tudtunk mindetten németül, így valamellyest könnyebb volt a kommunikáció. Közöltük, hogy nincs pénzünk (ami igaz is volt), mivel ahogy beléptünk az országukba, beletankoltuk az autóba. Erre a kevésbé kedves idősebb rendőr közölte, hogy hitelkártya. Mondtuk, hogy oké, csak azon sincs pénz. Erre valamit sutyorogtak, majd közölték, hogy kövessük őket. Nagyjából öt perc kocsikázás után megérkeztünk az autópálya melletti kis falucska rendőrörséhez, aminek az elektromos kerítésén beinvitáltak, majd miután megmutatták, hova parkoljuk le a kocsit, bezárták azt, és közölték, hogy innen nem visszük sehova az autót mert lefoglalják. Bevezettek a rendőrörsre,ahol megkezdődött a "kihallgatás".Megkérdezték, honnan jöttünk, miért jöttünk, hova megyenünk, miért megyünk, miért van angol rendszámú autónk stb. Ez így ment körülbelül órán keresztül majd jött a kegyelemdöfés kérdés: Miért nincs érvényes forgalmija az autónak? Minden papírunk megvolt az autóhoz,de mivel az út előtt két nappal vásároltuk,Angliában az adásvétel ugye úgynézki hogy ha megveszel egy kocsit,elveszi a forgalmi azon részét a tulaj,amivel gyakorlatilag igazolod hogy a tiéd,majd a helyi önkormányzat küldi ki a nevedre kiállított új forgalmit póstán kb 1 hétre rá.Na ezt nem tudták a német kollégák.Újabb fél óra magyarázkodás.A végén közölték hogy mivel nem tudjuk igazolni a kocsit,meg hát ugye pénzünk sincs, ezért elkobozzák.

Mondtuk,illetve könyörögtünk hogy ne tegyék mert akkor nem igazán lesz mivel hazamenni.Erre leültek egy tölünk távolabbi számítógéphez és elkezdtek halkan valamiről beszélni a kezükben a kocsi "minimális" papírjával.Nagyjából 10 percig nézegették a képernyőt,majd közölték hogy nagy szerencsénk van, nem kamuztunk valószínűleg mert nincs a nemzetközi körözési listán az autó.Mondtuk rendben,de hát pont ezt magyarázzuk több mint egy órája.Na akkor nagynehezen kinyögték a varázskérdést:mennyi pénz van nálunk ös
szesen?Mindegy milyen országból származik,csak pénz legyen. Addig keresgéltem, míg nem találtam 18 font-ot meg 8 euro-t.Kicsit csóválták a fejüket meg morogtak hogy csak ilyen kevés de közöltem velük hogy ez az össz pénzünk ,nem tudok többet adni. Még morogtak kb 5 percet,majd mindenféle bizonylat megírása nélkül,szó szerint zsebre rakták a lóvét és közölték velünk hogy haladjunk tovább hazafelé,ha lehet lassabban mint eddig.Ugyan ez nem most történt,de azért elgondolkodtató hogy mennyire alkuképesek a rend őrei,bárhol a világon.

Tisztelettel

Kristóf