2015.01.16. 16:50

Feladó: Nagy Tamás dr.

Dátum: 2015. január 16. 14:07

Tárgy: Sebességmérés

Címzett: Zách Dániel

Kedves Dániel!

Mint a rendőrség által is használt sebességmérők (SpeedCapture lézeres sebességmérő eszközök) fejlesztését és gyártását végző hazai cég vezetőjeként (mi szállítottuk a korábbi SpeedCapture rendszereket az NJL Kft-nek) az alábbiakat szeretném hozzáfűzni a cikkéhez:

Igaza van Kopornoky Ferenc igazgató úrnak: Szinte biztos, hogy a sebességmérő kezelője a képen is látható gépkocsiról (annak visszapillantó tükréről) hirtelen a "szerencsétlenül járt" furgonra mozgatta a lézeres sebességmérőt.

Ezt a készülék (hibásan) úgy érzékelte, mintha az adott célobjektum egy nagyot "ugrott" volna hátrafelé. Ezért jelez a rendszer távolodó, negatív sebességet. A VHT-507/DP(FamaLaser) készülék belső működését nem ismerem, de a saját rendszerünk fejlesztése közben korábban mi is találkoztunk a fenti jelenséggel, amit nyilván kiküszöböltünk. Nyilván a Fáma rendszerek is, de a SpeedCapture készülékek (pl. SC-103) biztosan, szoftveresen szűrik az ilyen hibákat.

A lézeres sebességmérők eredendően távolságot mérnek. Az SC-103 32db, egymásután végzett távolságmérési adatból, illetve a hozzákapcsolódó időadatból számolja ki a konkrét objektum sebességét. (Ugyanakkor mind a 32db távolságmérési adat egyenként is sok-sok elemi távolságmérési adat átlaga.) Ha a 32db mérési adat bármelyike nem illeszkedik az adott sebesség értékéhez, attól le vagy fel - egy előre meghatározott sávból - "kilóg", a rendszer eldobja az egész mérést. A fentiek alapján leszűrhető, hogy vagy szerencsétlen véletlenek összejátszása vagy valamilyen műszaki hiba kellett ahhoz, hogy ilyen nevetséges eredmény születhessen.

Valóban, a rendszerből az operátor semmit sem törölhet ki, de a büntetési procedúra megfelelő pontján - egy korrekt és célszerű emberi beavatkozással - a jogtalan büntetés kiküldése megakadályozható lehetne.

Ha lézeres sebességméréssel kapcsolatban kérdése merül fel, szívesen segítünk.

Üdvözlettel:

dr. Nagy Tamás
ügyvezető igazgató
HEXIUM Műszaki Fejlesztő Kft.

A fenti levél mai, Furgonnal, 241-gyel, Budapesten? című cikkem nyomán érkezett. Köszönöm.