E-matrica vásárlás időeltolódással

2015.11.05. 13:42

Érdekes történet egy olvasónktól az időeltolódással vett autópályamatricáról a mai E-matrica nélkül az autópályán? Megúszható című cikkünk kapcsán.

Feladó Csaba

Címzett Perkó Rudolf

Dátum 2015.11.05.

Tárgy E-matrica vásárlás időeltolódással

Kedves Rudi!

Olvastam a cikked az autópályamatricával kapcsolatban, és az ezzel kapcsolatban lenne egy személyes tapasztalatom:

Külföldön élek és dolgozom, haza kb. 2 havonta szoktam látogatni. Az egyik utolsó ilyen látogatásom 2015. 06. 29-en volt. Lakóhelyemen - Dubaiban - az időeltolodás Magyarországhoz képest a nyári időszakban 2 óra, tehát amikor itthon 12:00-t mutat az óra, az Egyesült Arab Emírségekben 14:00 a pontos idő. Dubai idő szerint 2015. 06. 29-en 01:28-kor vásároltam 10 napos matricát a járművemre. Ebben az időpontban Magyarországon még csak 2015. 06. 28. 23:28 volt. Mivel a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. rendszerében az érvényesség kezdetét alapértelmezettként 06. 28-ra állította, ezt átjavítottam 06. 29-re (mivel 28-ábol Magyarországon mindössze 32 perc volt hátra, és aznapra már nem kellett a matrica, így az érvényesség vége is 07. 08. lett 07. 07. helyett). Normál esetben - azaz, ha ugyanabból az időzónából vásárolok matricát egy jövőbeli időpontra, mint amely a NÚSZ rendszerének az időzónája, az érvényességi időt 00:00 kezdési időpontra állítja be az oldal. Viszont, ha a vásárlás helyén Magyarországhoz képest már egy nappal előbb járunk, ezt az opciót nem ajánlja fel a rendszer, az érvényességi időt pedig a vásárláshoz képest 24 órával később kezdi, ezt pedig semmilyen módon nem lehet javítani. (Ezt egyébként többször kipróbáltam azóta, és mindig ez volt a helyzet) Esetemben ez azt jelentette, hogy a matrica érvényessége 06.29-én 23:28-tól kezdődött, én azonban már délelőtt használtam az autópályát - amiért meg is büntettek.

Ez elég komoly hiba, mivel aki így vásárol matricát, az hasonlóképpen úgy gondolhatja, hogy jogosan hajthat fel a díjköteles útszakaszokra, valójában viszont nem biztos, hogy érvényes matricával rendelkezik.

Az mar csak hab a tortán, hogy - otthontartózkodásom hiányában - az első pótdíjfizetési felszólítást nem vettem át a postán, ami "nem kereste” jelzéssel visszament. A másodikat már átvettem - mivel akkor éppen otthon voltam - ebben azonban már a megnövelt, küzel 60 ezer Ft-os büntetés virított. Azonban, hogy a történet happy end-del záruljon, panasszal éltem a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. felé, ahol azt jogosnak találták, a büntetéstől pedig eltekintettek.

Ez mindenképpen tanulságos, és bizonyítja, hogy a tuti sem mindig tuti, legyen az akár már meglévő matrica, vagy -  mint a Te eseted is mutatja - büntetés.

Üdv,

Csaba