Csempészett autóval temették Kim Dzsongilt?

2011.12.29. 15:06

Ritka pillanat volt Kim Dzsongil szerdai temetése, amely alkalmából beleshettünk a zárkózott Észak-Korea állami autóparkjába is. Ahhoz képest, hogy 1950 óta embargó alatt állnak, meglehetősen érdekes flotta kísérte Dzsongilt utolsó útjára.

Számtalan legenda kering az észak-koreai Kimek Mercedes-imádatáról. A most elhunyt Dzsongil apja állítólag olyan mélyre süppedt a rajongásban, hogy másolatokat gyártatott a regnálása alatt aktuális 200-as sorozatból. Ezt persze se megerősíteni, se cáfolni nem lehet hivatalos információkkal, Dzsongil szenvedélye viszont éppen temetése alkalmából nyert bizonyítékot. A pletyka szintjén sokszor felmerült tékozló Mercedes-gyűjtemény egy része formációba rendeződve kísérte a menetet, többek között az egyik hírhedt S600-as Pullmann is ott volt közöttük, amelyből állítólag kettő is volt Dzsongilnek. A koporsót egy 1976-os Lincoln Continental Town Car vitte.

Nagy kérdés, hogy kerülhetett az amerikai limuzin a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba, hiszen hivatalosan nem vásárolhatták meg az Egyesült Államokból. Egyesek szerint Kínán át csempészték be, hasonlóan az S600 Pullmannokhoz, amelyeket egyébként egy Maybachért kapott cserébe a Merci-rajongó. Akárhogy is nézzük, nehéz lett volna bizarrabbat kiagyalni, mint egy amerikai veterán gengszterlimót Kim Dzsongil halottaskocsijának.