Hihetetlen párhuzamos parkolás-rekord

2012.06.03. 18:38 Módosítva: 2012.06.03. 20:37

Sokaknak a gyomra ugrik össze, ha be kell állni szűken két autó közé. Nem úgy azoknak az ügyes kezű férfiaknak, akik lendületből, kézifékkel teszik helyére az autót, miközben centikkel játszanak. Közülük jött az új világrekorder, egy rémisztően precíz kínai.

A legelső kézifékes párhuzamos beparkolás világrekordja 1999-ben született. Akkor a brit Russ Swift fért be úgy két autó közé, hogy autójánál, egy öreg Mininél mindössze 33 centiméterrel nagyobb helyre állt be. A rekordot aztán apránként faragták tovább, majd az utóbbi két évben mind többen vették célba, és azt tapasztalhattuk, hogy villámgyorsan cserélődik a cím birtokosa. Nemrég a német Ronny Wechelberg lett az új rekorder, avval a 26 centiméterrel, amit egy Volkswagen Poloval teljesített. Őt követte a kínai Zsang Hua 24 centiméterrel, majd az olasz Patrik Folco, aki további két centit lopott a csúcsból.

A szintén kínai Han Jüénak hála, most újfent a Minihez került a cím. Jüe a MINI Cooper S Chinese Job (kínai meló) nevű kiadásával hatalmasat lépett a párhuzamos parkolás történelmében, amikor egy riválisával együtt nekiveselkedett a rekordkísérletnek. Egymást túlszárnyalva, folyamatosan olvasztották a csúcsot, míg Jüe elérte a 15 centimétert. Igaz, ennél a végső kísérleténél az autó orrával éppen csak elkerülte az elöl parkoló Coopert, de karcok nélkül befért, és a Guiness bizottság a helyszínen hitelesítette eredményét.