2015.07.12. 17:12

Különleges autók árveréseiről viszonylag gyakran cikkez a világsajtó, az augusztus közepén kalapács alá kerülő Pinnacle Portfolio azonban teljesen egyedülálló az aukciók történetében. Soha ilyen értékes autógyűjteményt nem kínáltak még eladásra, az összérték ugyanis ezúttal 65 millió dollár, azaz közel húszmilliárd forint.

A járműparkban elsősorban napjaink és az elmúlt évtizedek sportautóit találjuk meg. Van itt a Bugatti Veyrontól kezdve a Lamborghini Miurán át a Reventónig minden, akad többek közt sirályszárnyas Mercedes-Benz 300 SL, 1956-os Porsche 356 A Speedster, valamint 1967-es Toyota 2000 GT is.

A Porschék, Jaguarok és Mercedesek mellett külön szekcióval képviselteti magát a Ferrari is. A kollekció része többek közt egy 288 GTO, egy F40-es, egy F50-es. Sőt, az a bizonyos négyszázadik Enzo is, amelyet II. János Pál pápa kapott meg, majd ajánlott fel egy alapítvány részére.

A licitet a Pebble Beach-i Concours d'Elegance-on tartják meg augusztus tizenharmadikán. Lusta, ám pénzes autógyűjtőknek kiváló lehetőség, hiszen komolyabb kutatómunka, évtizedes válogatás és keresgélés nélkül juthatnak hozzá egy igazán ritka és különleges gépeket felvonultató gyűjteményhez, ha kicsengetik az egyszerű emberi ésszel szinte felfoghatatlan milliárdokat.