Ez most hülyeség vagy kapzsiság?

2015.07.29. 06:07

Egy autó népszerűségének még sokszor jót is tesz, ha valami vészjósló, sötét dologhoz köthető. Ott a Lamborghini Diablo, a Rolls-Royce Wraith, vagy épp a Dodge Challenger Hellcat. Ezt az érzést tolta kicsit túl az a wisconsini Hellcat tulajdonos, aki 8,5 millióval az eredeti ára felett akarja eladni saját, új autóját, csak azért, mert az alvázszáma 666-ra végződik.

De mit jelent a 666?

A számot a bibliai értelmezés a gonosszal azonosítja, János a Jelenések könyvében így ír a hamis prófétáról:

És odahat/kényszerít, hogy mindenkit, jelentékteleneket/kisembereket és nagyokat/tekintélyeseket, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel megjelöltessen; és hogy senki se vehessen vagy adhasson, csak az, akin bélyegként rajta van a bestia/fenevad neve vagy nevének a száma. Itt bölcsesség szükségeltetik; akinek értelme van számolja ki a bestia/fenevad számát! Mert ez egy embernek a száma: és az ő száma hatszázhatvanhat.” (Jelenések Könyve, 13:16-18)

A 707 lóerős, kompresszoros izomautóért újonnan 60 ezer dollárt – 16,8 millió forintot – kérnek, ám az ördögi számmal ellátott változatért közel 90 ezret – 25,3 millió forintot – remél jelenlegi tulajdonosa. Állítása szerint autója egyedi, és egész biztosan gyűjtői darabbá válik, értéke csak nőni fog. A Hellcat érintetlen állapotban van, még a kárpitokat szállítás közben védő fólia sem került le róla.

A tulajdonos elképzelései az egyediségről erősen vitathatók, bár az szinte kétségtelen, hogy lesz olyan, akinek ez valóban számít, és fizetni is hajlandó a három számért. Mindenesetre drukkolunk neki, ha kedvet kapott, ezen a linken tehet egy ajánlatot. Reméljük, hogy az új tulaj ezt hallgatja majd, miközben elhajt: