Soha nem múló örök sláger a fehér Testarossa

2022.01.03. 12:05

Megint fénykorát éli a ‘80-as évek és ez világosan látszik a sorozatokon és a zenéken is, amivel együtt újra reflektorfénybe kerülnek olyan remek gépek, mint a Ferrari Testarossa, mely talán a legjobban fejezi ki ezt a korszakot. Mivel olasz sportautó, ezért gyakran látni pirosban, de a Miami Vice miatt nekem is a hófehér égett be igazán.

Eredetileg Sonny Crockett nyomozó alatt sem egy fehér autó lett volna, de az akkori technika nem engedte meg, hogy a gyakran esti forgatásokhoz sötét autót használjanak, így átfényezték a Ferraritól kapott Testarossát. Ezzel állt elő a jellegzetesen amerikai színkombináció a világos vajszínű beltérrel.

4,9 literes motorja 180 fokos hengerszögű V12-es, ami miatt alacsony a súlypontja, viszont széles feneket kellett rajzolni a Testarossának, továbbá sok levegőre is szüksége volt, de szabadon álló nyílások nem lehettek az autón. Ezért született meg az az ajtó elejétől futó bordázott kialakítás, mely aztán később a tuningiparban is meghatározó stíluselem lett.

6300-as fordulaton adja le 385 lóerős teljesítményét és 490 Nm nyomatéka van. Kevesebb mint 6 másodperc alatt gyorsul 100-ra, ha a pilóta ügyesen bánik a nyitott kulisszás kézi váltóval, a végsebessége pedig 290 km/óra. Temérdek pénz után pedig az Officine Fioravanti ma is ütős gépet varázsol belőle.

Premierjét az 1984-es Párizsi Autószalonon tartották, ezt az autót újonnan Kanadában vették át és 2017-ben importálták Kaliforniába. 23 ezer kilométer van az órájában, tehát nem sokat nyaggatták 1991 óta, fehér fényezése eredeti, akárcsak a 16 colos ötküllős felnik, amiken elöl 225-ös, hátul pedig 255-ös BFGoodrich G-Force Sport gumik vannak. Az biztos, hogy szívesen hallgatnám benne Quixotic White Testarossáját.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!

Ha rákattantál a retróra, akkor nézd meg ezt a videót is!