Akiknek a Ferrari Testarossa nem volt elég szellős

2022.02.08. 11:15

Peter Lorenz, tapasztalt mérnök és prototípus építő, valamint a multimilliomos Heiner Rankl 1984-ben alapította meg a Lorenz & Rankl Fahrzeugbau-t azzal a céllal, hogy egy ritka, extravagáns és drága szupersportautót dobnak majd piacra. Ahogyan az általában a hasonló vállalkozásokkal lenni szokott, ez a terv nem igazán jutott el a megvalósításig, de azért olyan érdekességek igen, mint a ‘90-es évek Audi Avus quattro koncepciója, vagy éppen a Ferrari Testarossa nyitható vászontetős változata.

Egyetlen gyári Ferrari Testarossa Spider született, a kék csíkokkal díszített, Argento Nürburgring nevű ezüst fényezésű autót a Fiat vezérének, Gianni Agnellinek készítették. Jól állt neki a rongytető, de az olaszok nem készítettek több Spidert, viszont az olyan karosszéraépítők, mint a Lorenz & Rankl igyekeztek befurakodni a nagy profittal kecsegtető piaci résbe, hiszen aki a Ferrari csúcsmodelljét hajlandó szétvágni, ott van pénzt bőséggel.

1987-től 5 példány állt elő a Testarossa Spiderből, melyek hagyományos kupéként kezték pályafutásukat, de a maranellói gyártósorról egyenesen Németországba szállították őket, ahol levágták a tetejüket, megerősítették a karosszériát és beszerelték a elektromosan mozgatható vászontetőt. A végső összeszerelést már ismét Olaszországban végezték és az autókat a hivatalos márkakereskedőn keresztül vették át a tulajdonosok.

4,9 literes, 180 fokos hengerszögű V12-eséhez nem nyúltak, maradt 390 lóerős, de ettől függetlenül tényleg nem volt olcsó a művelet a Spider, hiszen az autó árának felét kérték el pluszban ezért az átalakításért. Ezt a 22 500 kilométert futott sárgát itt 1989 júniusában szállították Charles Pozzi kereskedésébe, a francia specifikációról az anyagában színezett sárga lámpák árulkodnak. Gianni Agnelli Testarossája 2016-ban 1,3 millió dollárért kel el egy aukción, aminél a ritkaságával együtt is olcsóbb lehet Lorenz & Rankl Spidert keresni.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!