Telefonozás 350 ezer, gyorshajtás félmillió - helló Norvégia

2023.02.09. 10:24

Nem mintha tömegével fenyegetné a magyar közönséget egy norvégiai kiruccanás, legyen szó akár téli síelésről, akár egy hűsítő Nordkapp motoros túráról. De azt azért érdemes tudni, ha mégis arra vetné hazánk gyermekét az élet, hogy a közúti büntetések ott igen súlyos tételek. Persze ez szinte közhely: mindig is azok voltak. Azért csak emeltek még rajta egy kellemeset. Csak úgy repkednek a forintra átszámítva félmilliós tételek, de továbbra sem közelítik meg a hírhedten kemény ittas vezetésért járó, milliós bírságokat.

Emlékezetes sztori, hogy 2018-ban, egy akkor 22 éves fiatal lányt 250 ezer norvég koronára (az 2018-ban úgy 77 millió forintnak felelt meg) vágtak meg ittas vezetésért Oslo belvárosában, 0,6 ezrelék véralkoholszintje miatt. Az akkori összeg azért lehetett kiemelkedően magas, mert a norvég törvények értelmében a 0,5% véralkoholszintet meghaladó bírságot a jövedelemmel összefüggésben vetik ki. És a történetben szereplő lány, Katharina Gamlemshaug Andresen történetesen egy milliárdos norvég dinasztia leszármazottja.

Ennél jóval kevésbé szigorúak a kézben tartott mobilozással, az illetéktelen buszsáv használattal és a gyorshajtással szemben. A telefon nyomkodásáért és a piros lámpán áthaladásért 9700 korona (~340 ezer forint) bírságot szabnak ki. A buszsávban tévelygőket 7800 koronás csekkel díjazzák (~270 ezer forint), az autópályán pedig 15 100 korona (~530 ezer forint) bírság vár, ha az általános 110 km/h-s sebességhatárnál 146-tal fognak meg.