2023.02.27. 14:46 Módosítva: 2023.02.27. 14:46

Neked mi lenne a taktikád, ha hirtelen a Crooked Mustard, vagyis a csalárd mustár hegyen találnád magad Gloucestershire megyében, aminek persze semmi köze sincs az erjesztett szardellákból készült szószhoz?

Bounces & bumps as trial drivers tackle notorious ‘Crooked Musta

Gloucestershire híres a fekete foltos malacairól, a kiváló, de csak a szokás kedvéért színezett sajtjairól, valamint szűkebb körben az évente megrendezett Cotswold Clouds autós triál hegyi felfutójáról is.

Ennek legdurvább szakaszán nagyon mérges Volkswagen Bogarak és obskúrus brit kit carok mellett első és második generációs Ford Escortok, Mazda MX-5-ök, Toyota MR 2-k, Smart Roadsterek és a kicsit csalásnak érződő Suzuki X-90-ek is megmérettetik maguk, számos szöcske és még öregebb egyedi jármű mellett.
Roppant helyesen kiemelt szerep jut az üvegszálas Reliant Scimitaroknak is.

Ami biztos, hogy a sziklás, a nap folyamán egyre inkább kijárt Crook Mustard sáros S-kanyarja az utcai gumikon, sperrdifi nélkül már 1950 óta nagy szívás. 2023-ban sem volt ez másképp, az pedig végképp bebizonyosodott, hogy a könnyű súly, a kellően flexibilis alváz és a megfelelő ív tőgázon messzebbre visz még az átkozott hegyen is, mint pusztán a lóerők. Nem beszélve az ülésében segítőkészen ugráló utasról.

Elsőkerék-hajtás helyett a Crooked Mustard könnyű kétüléses hátsókerekes autókért kiállt, olyan bukókerettel, amiben legalább a szervezők bíznak eléggé.

A Smart Roadster futása mindent megért, és végre azt is tudom, milyen egy Volkswagen Renegade, egy Marlin Roadster, egy Ridge Cannon Sports, a Dutton Melos, vagy éppen a Troll T6 a tiltás közelében. Ilyen lehet a vidéki móka, mikor rugalmasak a szabályok, és a hagyományok ápolása mindennél fontosabb.