Múzeumba kerül a Jaguár V8 hangja az utókor számára

2023.07.28. 17:55

Mielőtt a Jaguar végleg megszűntetné ikonikus V8-asainak gyártását, annak hangját felvették, hogy megőrizzék az utókornak. 

Bő félperces felvételek készültek egy akusztikus kamrában a motor beindításakor, illetve maximális teljesítménye mellett a közép-angliai Gaydonban lévő tervezőirodában. A hangok a brit nemzeti könyvtárba (British Library) kerülnek, ahol a többi között az utcán megjelent első gépkocsi forgalmi adatait is őrzik – olvasható a Jaguar közleményében.

Charles Richardson, a Jaguar vezető hangmérnöke közölte: meg kívánják őrizni a hangokat a következő generációk számára. Míg az emblematikus motor gyártása leáll, "egyedülálló hangja a nemzeti levéltárba kerül, ahol sok más, ma már nem hallható hang felvételét is őrzik" - mondta Cheryl Tipp, a British Library hangkonzerváló részlegének munkatársa.

A felvételhez a Jaguar egy F-Type R 75 coupé modellt használták, amelyben az 5-literes kompresszoros V8 motor van, ami 575 lóerős és 7000 Nm leadására képes. 0-60 mph-ás sprintet 3.5 másodperc alatt tudja le, végsebessége pedig 186 mph, vagyis 299 km/h.

A Jaguar teljesen át kíván térni 2025-re az elektromos - és hangtalan - autók gyártására, de meg kívánja őrizni a nyolchengeres F-Type modell jellegzetes morgását.