Fun fact: egy anyahajó ki tud lőni egy autót, méghozzá rohadt messzire

2023.10.01. 14:13

Bár a vadászgépek sokkal jobban gyorsulnak, mint a legtöbb repülő, a nagy részük még így se tud felszállni egy anyahajó rövid fedélezéről segítség nélkül. Erre találták ki azt a csúzliszerűen működő katapultot, ami segít nekik a felszállásban.

A rendszer úgy működik, hogy nemcsak a repülő hajtóműve gyorsít, hanem a hajóba épített katapult is segíti, hogy elérje a felszálláshoz pont megfelelő tempót a fedélzet végéig. De mi van olyankor, ha nem egy hatalmas és nehéz vadászgépet kell a gigantikus csúzlinak megmozgatnia?

Forrás: US Navy
Forrás: US Navy

Pontosan ezt tesztelte az Egyesült Államok Haditengerészete: egy repülőgép-anyahajó katapultjával kilőttek pár autót. Vagyis inkább autóra hasonlító tárgyat, a teszthez ugyanis speciális, kereken guruló eszközöket lőttek bele az óceánba.

Videón is meg lehet nézni az egyik kilövést: az elektromágneses elven működő katapult 2 másodperc alatt nagyjából 260 km/h-ra gyorsította a szerencsétlen négykerekűt. A teszt célja valószínűleg egyfajta erődemonstráció, hiszen kevés olyan helyzetet tudunk elképzelni, amikor fontos a hajóról a vízbe lőni egy autót.

Mindenesetre impresszív látvány, ahogy a négykerekű jó 260 km/h-s tempóval elhagyja az anyahajót, majd váratlanul messze csobban. A tesztet a nukleáris meghajtású USS Gerald R. Ford anyahajóval végezték pár évvel ezelőtt. Az elektromágneses katapult nagy újításnak számított, előtte gőzzel működő rendszert használtak.

Forrás: Quite Interesting - Twitter / Ultimate Military Channel - Youtube