Aranyos méregzsák a Lancia Deltává faragott Kispolszki

2023.10.04. 06:10 Módosítva: 2023.10.04. 06:16

Hatalmas a rajongás a szoci vasak iránt az utóbbi években, ami nem is csoda, hisz sok emlék fűződik hozzájuk. Szinte mindenkinek akad egy Trabanthoz, Kispolszkihoz, vagy épp Ladához kapcsolódó sztorija. De van, aki nem csak nosztalgiázna ezekkel, átalakított példányok is akadnak szép számmal.

Mint például ez a Kispolszki, ami ma már csak halványan emlékeztet egy gyárias darabra. A tulajdonos ugyanis úgy döntött, hogy amennyire csak lehet, egy Lancia Deltává alakítja. Ez fejben nem hangzik túl ésszerű ötletnek, de a Mini Integrale a valóságban nagyon adja.

Az alap egy eleve különleges Bis-változat, amibe nem a szokásos, léghűtéses sorkettest szerelték. A Bis szintén kéthengeres, de vízhűtéses, nagyobb lökettérfogatú, ráadásul ebben hátul is marad csomagtér.

Kiderült azonban, hogy a hely be tud fogadni egy ennél ütősebb motort is, így a kis kéthengerest egy kétszer akkora, turbós négyhengeres váltotta, egy Fiat Uno Turbóból. A lóerő ismeretlen, de ha hagyták is gyáriban a motort, a teljesítmény így is a négyszeresére ugrott, hiszen az Uno Turbo leggyengébb változata is 105 lóerős.

A turbós motor már az átalakítás korai fázisában beugrott a helyére, amikor a Deltára emlékeztető külső még tervben sem volt. Ahogy az egy rendes átépítésnél lenni szokott, ez a Kispolszki is szépen fokozatosan jutott el oda, amit ma látunk. Valószínűleg ez sem marad így örökre, hiszen a tulajhoz hasonló arcok ritkán tudnak leállni, és mindig alakítanak valamit.

Mindenesetre a 126-os jelenlegi állapotában borzalmasan menőn néz ki. Durván kiszélesítették, kapott küszöbtoldatokat, egyedi lökhárítókat, és hatalmas szárnyakat is. A felnik fehérek, és emlékeztetnek a Lancia Delták Compomotive darabjaira. A mini Delta HF Integralévá - vagy Delta S4-é - alakított Kispolszki az ikonikus Martini Racing dekorációval lett igazán kész.

Mivel van benne egy erős motor, versenyautós a beltér, szélesek a felnik, és még korrektül le is ültették, simán elképzelhető, hogy nemcsak jól néz ki, menni is igen szórakoztató vele. Akárhogy is, a Delta-szerű Kispolszki nagyon menő és igen kreatív darab. Ha érdekel, hogy a jövőben miként alakul a sorsa, érdemes követni az autót Facebookon és Instán.

Forrás: Hulk Fiat Bis Maxi