Egy volt autóversenyző ɟǝɾɾǝl lǝɟǝlǝ akar autózni egy alagút tetején

2023.10.16. 15:33

Vannak olyan dolgok, amit játékokban, mesékben látunk, és elgondolkozunk rajtuk, hogy ez a való életben is működhetne-e. Ebbe a kategóriába sorolható az alagutak tetején való autózás. Ez elméletileg megvalósítható, de gyakorlatban megcsinálni már más tészta. A korábbi autóversenyző Scott Mansell már rengeteg pénzt költött arra, hogy megvalósítsa, de még így sem eleget.

Scott Mansell már évek óta videósként (is) tevékenykedik. Övé a több mint egymillió feliratkozóval rendelkező Driver61 Youtube csatorna. A napokban bejelentette, hogy már évek óta dolgozik rengeteg szakemberrel azon, hogy egy autóval fejjel lefelé menjen legalább öt másodpercig - és mindezt csak aerodinamikai elemekkel elérve. Tehát nem hurokban akar menni, nem akar centripetális erőt használni, valamint ventilátort sem, ami a földhöz/plafonhoz szívná az autót.

Ehhez először egy Formula-1-es autót akart használni, ugyanis azok súlya 798 kg, de leszorító erejük végesebességnél 4000 kg. Viszont ez is nehéznek bizonyult a feladahoz. Mint írta „Egy nehéz autó azt jelenti, hogy nagyon gyorsan kell menned, hogy leküzdhesd a súlyt. Ez hosszabb alagutat jelent (és sokkal több költséget).” Valamint egy belső égésű motoros járműről van szó, amelynek nem tesz jót, ha fejjel lefelé van (a folyadékok, főleg a motorolaj miatt).

Így jön a képbe az Empire Wraith nevű versenyautó, amit Willem Toet, a Ferrari F1-es csapatának aerodinamikai részelgének volt vezetője tervezett, kimondottan hillclimb versenyekre. Ez a kis szörnyeteg pedig 311 kg és 622 kg-nyi leszorítóerőt képes produkálni.

Egy másik probléma, hogy nincs olyan alagút a világon, ami megfelelne a cél eléréséhez. Emiatt pedig nincs más megoldás, mint építtetni egyet – ez pedig egy nagyon drága folyamat. Alagút helyett egy C alakú félalagutat szeretne, ami már csak felvétel szempontjából is látványosabb megoldás. És itt jön az a pont, amiben már támogatást, segítséget kér nézőitől.