Filippínó gyorstalpaló, ha Fülöp-szigeteki buszsofőrrel találkoznál

2023.11.09. 05:53

Életem során számos országban jártam, vagy éltem is hosszabb-rövidebb ideig. Különböző kultúrák, eltérő habitusok, különféle utcaképek és izgalmas ételek jellemzik a világ nagyvárosait, de mégis akad valami, amely mindben közös: a Fülöp-szigeteki arcok jelenléte.


Nem csoda, hogy sokan kedvelik a filippínókat - ahogy én is - , hiszen barátságosak, jókedvűek, könnyen alkalmazkodnak és munkabírásuk is kiemelkedő. Utóbbi lehet az oka annak, hogy a világ minden pontján szívesen látják őket, akárcsak az Arriva Bus Kft.-nél. 

 

Futótűzként uralta le a hazai sajtót az Arriva Bus Kft.-hez érkező 23 Fülöp-szigeteki buszsofőr érkezésének híre. Újdonsült vendégeink a képek és videók tanúsága szerint jókedvűek és optimisták, ami nem csoda, hiszen száz jelentkező közül választották ki őket. Munkaadójuktól szállást is kapnak, ráadásul hazai viszonylatban a négyszázezres fizetés sem számít rossz ajánlatnak. A fiúk, akiktől egyben a sofőrhiány enyhülését is várja az Arriva Bus Kft. először egy gyorstalpalón vesznek részt, hogy felkészüljenek a hazai viszonyokra.

Hónapokkal ezelőtt sikerült néhány szót váltanom Tobak Tamással a Waberer's IT igazgatójával a hazánkban dolgozó külföldi kamionsofőrök helyzetéről. Tamás szavaiból arra következtetek, hogy a Waberer's-nél elégedettek velük, mert jól dolgoznak, igyekeznek, betartják a szabályokat és nem keresik a kiskapukat, valamint remekül alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz is.

Ez nem csoda, hiszen joggal feltételezhetjük, hogy számukra már az is nagy szó és dicsőség, hogy Európában dolgozhatnak. Persze nyilvánvaló, hogy a pénz is komoly motivációt jelent, pláne akkor, amikor a szigetállam lakóinak átlagkeresete 85 ezer forintnak megfelelő peso. 

A januártól szolgálatba álló Fülöp-szigeteki buszvezetők intenzív magyartanfolyamra járnak a következő hetekben, de mi is segíthetünk nekik, hogy könyebb legyen beilleszkedniük és megismerni a valós, helyi jellemzőket, mondjuk a Boráros tér környékéről. A kérdések javát ma is aktív buszsofőröktől kaptam. 

Borgőzös suttogók, bliccelő brigantik, cekkeres reklamálók, leszerelt tábornokok most figyeljetek, ez a ti kezdőszettetek, amit fáradtan, az ablaknak dőlve súghattok majd a fülke üvegére teltházas téli reggeleken:

Te árulsz jegyet? 450??? Húszezresből tudsz visszaadni? Nincs apróm!!! - Nagbebenta ka ba ng mga tiket? 450??? Maaari mo bang ibalik ito mula sa dalawampung libo? Wala akong pera!!!

Tudod, Fülöpkém, tik is olyan emberek vagytok, mint mink. - Alam mo, Fülöpkém, ikaw ay mga taong katulad namin.

Hé, te, szoktál látni ellenőröket? - Hoy, nakakakita ka na ba ng mga inspektor?

Szia Uram, nem lopott iPhone érdekel? Face ID nem működik. - Hi Sir, interesado ka ba sa hindi ninakaw na iPhone? Hindi gumagana ang Face ID.

Manilában sem lehet egyszerű a buszsofőr élet.
Manilában sem lehet egyszerű a buszsofőr élet.
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

40 fok van, neked még nincs meleged? - 40 digri na, hindi ka pa ba naiinitan?

Nálatok amúgy van hó?  -  May niyebe ka pa rin ba?

Ez hányas busz? - Ito ba ay isang maruming bus?

Ez első ajtós busz? - Ito ba ay isang pambungad na pintuan bus?

Amúgy hova megy ez a busz? - Saan pa kaya papunta ang bus na ito?

Nálad lehet kártyával fizetni? - Maaari ba akong magbayad gamit ang card sa iyong lugar?

Ez a busz megáll a temetőnél? - Humihinto ba ang bus na ito sa sementeryo?

Mikor érünk a végállomásra? - Kailan tayo makakarating sa huling istasyon?

Ezen a buszon is kell jegyet venni? - Kailangan ko bang bumili ng tiket para sa bus na ito?

Hát egyelőre ennyi, a többi tippet már tőletek várjuk. Fontos, hogy ne felejtsetek el türelmesnek lenni velük, cserébe az is lehet, hogy ők megvárnak majd, amikor szaladtok a busz után, vagy segítenek, ha bajba kerülnétek. 

(Címlapkép: Bloomberg/Getty Images)