Lopott magyar autókat árultak külföldi papírokkal

2014.12.23. 08:13

Ez itt az idei utolsó Hidegindító december 23-án, Mária első tolófájásainak napján, egyben az első napon Joe Cocker nélkül. 1888-ban ezen a napon vágta le egyik fülét/fülcimpáját Vincent van Gogh, a posztimpresszionista festészet szuicid mestere.

Iparági

Közel harmadával csökkennek az AvtoVAZ eladásai idén. Bo Anderson, az AvtoVAZ vezérigazgatója egy interjúban közölte, az autógyár idén előreláthatólag 375 ezer autót értékesít a 2013-as 535 ezer után. Az autógyár korábban 450 ezer autó eladását tervezte 2014-re. Anderson elmondta, az eladások elsősorban azért csökkentek, mert az oroszországi lakosság óvatosabbá vált az autóvásárlások terén. A vezér állítja, a rubel árfolyamának csökkenése viszont csak kevéssé befolyásolta az AutoVAZ által gyártott Lada modellek eladásait, mivel a vállalat termelési költségeinek 81 százaléka rubelben jelentkezik. (MTI)

Itthon

  • Lopott autókkal üzletelő társaságot fogtak Győrben. Az öt győri lakos a gyanú szerint Magyarországon eltulajdonított, nagy értékű autókat szerzett meg, majd hamisított külföldi forgalmi engedéllyel ismételten forgalomba helyezett. Mivel a külföldről importált autók esetén nem kötelező, a banda így kikerülte az eredetiségvizsgálatot. Az első magyarországi forgalomba helyezést megelőzően a személygépkocsik alvázszámát egy ugyanolyan típusú, de már más országban forgalomba helyezett jármű egyedi azonosítójára változtatták meg. A gyanúsítottak továbbá európai országbeli ismeretségüket felhasználva kölcsönszerződéssel megszerzett járműveket hoztak be Magyarországra és helyeztek forgalomba eredeti alvázszámmal. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság beosztottjai ezidáig négy autót foglaltak le, az ügyben még tart a nyomozás. (Police.hu)
  • Nem jelent meg a kormánypárt a ma reggeli rendkívüli ülésen, így marad a fizetős M0-ás. (Napi.hu)

Cukor

  • Elképzelte már, milyen lenne, amikor egy lapos orrú sportautó és egy magas hasú városi terepjáró egymásra talál? Már nem is kell, a dél-kínai Nanningban fotók is készületek egy ilyen esetről, miután egy Lamborghini Aventador az orrára dobott egy lámpánál várakozó Mercedes GLK-t. A különös balesetről beszámoló helyi média szerint hétvégén három másik Lamorghinit, két Gallardót és egy Aventadort törtek még a környéken. (Worldcarfans)
  • Féléves szünet után ismét teljes gőzzel termeli a posztokat a Jajj, de csúnya blog. Tegnapi hétindító gyűjteménye random bünti címmel született. Aki sirályszárnyas sufnituning-csodákkal kezdené a napját, ide kattintson.
  • 2500 kilométert levezetni egy traktorral önmagában több, mint elég, Manon Osservoort, egy holland nő azonban mindezt az Antarktiszon hozta össze. A tizenhat napig tartó utat Osservoort egy Massey Ferguson 5610-essel tette meg, így Edmund Hillary után másodikként ért a Déli-sarkra mezőgazdasági munkagéppel. Osservoort egy alkalomra készült utánfutóval vontatta maga után a pótalkatrészeket és a szükséges felszerelést, így a legnagyobb sebesség, amit ki tudott hozni a traktorból tíz kilométer/óra volt. (BoldRide)
  • Ugyan már három éve fent van a YouTube-on, a napokban valamiért végigvirált az interneten ez a videó egy havas úton ügyetlenkedő dragsterről. A küzd, mint disznó a jégen mondás új értelmet nyer. (Jalopnik)

220 felett

  • Késésben van az új autó építésével a Ferrari Forma-1-es csapata, ezt maga Sergio Marchionne ismerte el a sajtónak. Az elnök állítólag azt is elmondta a Ferrari karácsonyi vacsoráján, hogy a korábbi csapatvezetés stratégiai döntéseivel nem értett egyet, emiatt eleve hátrányos helyzetből vágtak neki az új autó tervezésének. A Ferrari az elmúlt nyolc hónapban a sikertelen évek következményeként tisztogatást tartott: Luca di Montezemolo korábbi elnök lemondott, kétszer változott a csapatfőnök személye, valamint távozott a motorokért felelős vezető, a vezető tervező, a technikai igazgató és a gumikért felelős vezető is. Rajtuk kívül a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso is elhagyta a csapatot, igaz, helyére a sorozatban négy vb-címet nyert német Sebastian Vettel érkezett. A csapatfőnöki posztot november óta Maurizio Arrivabene tölti be. (MTI)

A Dakar-rali Dél-Amerikában?

Elindult Afrikába az Opel Dakar Team. Egész pontosan még csak Saint Cypienbe, az Africa Race adminisztratív és technikai ellenőrzésének központjába. A csapat, köztük a tizenkét Dakar-ralit megjárt Szalay Balázs innen indul majd a Marokkót, Mauritániát és Szenegált (lényegében a Dakar-rali korábbi útvonalát) érintő versenyre. Szalay idén másodszor választja az Africa Race-t a Dél-Amerikában rendezett Dakar-rali helyett. Tavaly sokáig a veterán terepralis, egyben a verseny szervezője, Jean-Louis Schlesser mögött a második helyen állt, innen csúszott vissza a 18. helyre a végére motorhiba miatt.

Anno

Két egykor kiváló Forma-1-es pilóta, egyben Le Mans-i 24 órás-győztes születésnapja a mai. Bertrand Gachot – minden idők legeurópaibb autóversenyzője, aki Luxemburgban született, belga, francia és EU-s zászló alatt is versenyzett – 52 éves ma. A másik születésnapos Michele Alboreto, a Ferrari utolsó igazán jó olasz pilótája, aki 1985-ben még Alain Prostot is megszorongatta. Alboreto 2001. április 25-én halt meg a Lausitzringen, mialatt az Audi Le Mans-prototípusát tesztelte. 300km/óra felett kapott defektet, a korlátnak ütközött autóban hunyt el. Alboreto ma lenne 58 éves.

Közlekedési koffein

  • Szenteste előtt egy nappal stresszmentes közlekedésre ne számítson az, aki gyenge idegrendszerrel bevásárlóközpontok közelében autózik ma. Tervezett forgalomkorlátozásról a Police.hu mindössze egyről ír: a VIII. kerületben, a Csokonai utcánál lesz ma problémás a parkolás. 

Úton

Ha egy kis merevséget ajándékozna szerettének, még nem késő. Az alábbi gerillamarketing a napokban ért utol a 800-as busz egy ablaka alá tapasztva.

Gerillamarketing a 800-as buszon. #potencianovelo #gerillamarketing #800asbusz #volán #hirdetés

A photo posted by Máth Dávid (@mathdave89) on

Ha inkább más márkákat preferál, itt egy csodás csokor a Potemix legjobb hirdetéseiből, minden idők legjobb magyar reklámkritikai vlogjáról.

A Hidegindító stábja ezzel elköszön idénre. Feltámadás január 5-én.