2018 január 22., 08:42 Módosítva: 2018.01.24 07:05
126
Jó reggelt mindenkinek! Január 22. van, hétfő, Artúrok és Vincék névnapja. Felhős lesz az ég, a nappali hőmérséklet +2, az éjszakai -6 fok körül alakul. 1823-ban ezen a napon írta meg Kölcsy Ferenc a Himnuszt, 1943-ban ezen a napon született Cseh Tamás, 1956-ban pedig ezen a napon rendezték az Argentín Nagydíjat (Győztesek: Musso és Fangio). Ma van a Magyar kultúra napja.

Örülünk Vincent?

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 19., 00:20 Módosítva: 2018.01.20 23:41
425
Szép reggelt január 19-én, a Máriók és Sárák neve napján, egyben várhatóan a hét legszelesebb napján.

Feldobta a rendőrök estéjét egy hóautóval

A kanadai Montrealban játszódott le a hét eddigi legjópofább autós híre. Egy helyi srác dobott össze egy nagy halom havat, majd majd faragta ki belőle ezt a könnyen hó fedte autónak látszó formát. Állítólag csak kreatívkodni akart, de annyira jól sikerült az alkotás, hogy a rendőrök később ki is szálltak, hogy megbírságolják az autót. Az akadálytalan hóeltakarítás miatt, a helyi törvények szerint tilos az úton parkolni.  

bet

A rendőrök vették a poént, és hagytak egy cetlit a szélvédőn, rajta egy felirattal: "Feldobtad az esténket! Hahahaha :)"

(Több kép a Buzzfeeden)

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 18., 09:21 Módosítva: 2018.01.19 00:41
199
Piroska napján kezdődik a Hidegindító. 1945-ben ezen a napon szabadították fel a szovjet csapatok a pesti gettót, a németek felrobbantották az Erzsébet hidat, 2012-ben pedig huszonnégy órára elsötétül a Wikipedia, hogy a szerkesztői így tiltakozzanak az internetes szabadság korlátozása ellen. A nap szülöttei Charles de Montesquieu francia író, költő (1689), Anthony Giddens brit szociológus (1938) és Kevin Costner, amerikai színész, rendező (1955)
1

Hírek autósoknak

2025-re minden márkája összes személyautójából és kisteherautójából készít majd elektromos változatot is a PSA, jelentette be tegnap egy konferencián a cégcsoport vezetője, Carlos Tavares. Az Peugeot, Citroen, Opel és Vauxhall, illetve a DS márkákat tömörítő francia óriás ezen kívül az Egyesült Államok piacára való visszatérésen is gőzerővel dolgozik, de Tavares erről egyelőre csak annyit árult el, hogy egy jövőbeli Opel modell lehet az első a tengeren túlon. A PSA amúgy hat év alatt összesen 124 új modellt tervez bemutatni világszerte, melyek közül 40 lesz elektromos hajtású. Tavares kijelentette, a PSA nem a legnagyobb autógyártó kíván lenni, hanem a leghatékonyabb. (Autonews)

kokainos

Tegnap megkezdődött T. Klára Petra pere egy budapesti bíróságon, aki a vád szerint 2016. őszén kokain hatása alatt halálra gázolt egy idős embert Zuglóban. Az eset a Füredi út és az Álmos vezér útja kereszteződésében történt, ahol T. Petra nem vette észre a járdáról lelépő 85 éves gyalogost, akit fékezés nélkül, óránkénti 55-60 kilométeres sebességgel elütött. A vádlott a baleset után lassítás és megállás nélkül elhagyta a helyszínt, kozmetikai kezelésre ment. Az ügyészség a nőt egy korábbi, nem balesettel végződött esete miatt bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségével, a zuglói gázolás miatt pedig halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettével, valamint segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolja, és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza. (MTI)

nemetprendszam

Egészen izgalmas dolgok zajlottak tegnap a magyar médiában. Miután Gáspár Győző lányát, Evelint másodfokon két év próbaidőre bocsátotta a bíróság amiért 2016-ban lekapcsolták a salgótarjáni rendőrök, mert hamis német próbarendszámot viselő autóval közlekedett. A vád közokirat-hamisítás, illetve egyedi azonosító meghamisításának bűntette volt, és az elsőfokú ítélet súlyosbításával zárult az ügy. Evelin és ügyvédje tegnap a TV2-ben meséltek a részletekről, nagyon érdemes megnézni a beszélgetést. A piros karakterekből álló német pérendszámmal kapcsolatos csalásokról néhány éve én is több cikket írtam. Ezeket a rendszámokat és kísérődokumentumaikat szabadon adták-vették egy időben a Racing-bazáron. (24.hu, TV2)

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 17., 08:20 Módosítva: 2018.01.19 08:37
25

Most éppen ez a sorrend

Zsinórban kilencedik éve hasítanak a Mercedes eladásai, tavaly 2,3 millió autót adott el a luxusgyártó. Ez 9,9%-os növekedés 2016-hoz képest, de a gyártó további javulásra számíthat, ugyanis bemutatja az új kompakt szériáját, az A osztályt. Ez, és a platformjára épülő modellek adják a márka eladásainak negyedét. Az AMG is leszállított 131 ezer autót, a történetében először lépte át a 100 ezres darabszámot. Nem sokkal marad le a BMW sem, valamivel több mint 2 millió autót adott el, ami 4,2%-os növekedés az előző évhez képest. A prémiumtrió versengésében most éppen az Audi a harmadik, 1,87 millió eladással. Tisztán látszik, hogy Kína a prémiumgyártók legnagyobb piaca, a Mercedes például minden negyedik autóját itt adta el. 

MBCAN-2018-C-COUPE-CAROUSEL-TOP-1-3-02-DR
Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 16., 06:48 Módosítva: 2018.01.19 08:37
39
Jó reggelt kívánunk január 16-án, Gusztáv névnapján. Beninben a mártírokat, az Egyesült Államokban a vallásszabadságot ünneplik ma. Az előrejelzések szerint mínusz kettőtől plusz nyolc fokig bármi lehet, és számos különböző halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Érdemes tehát mindenre felkészülni. A nap elkezdésében a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Nem követi a General Motors példáját a Ford. A vállalat vezérigazgatója szerint egyáltalán nem fontolgatják azt, hogy elhagyják Európát. Jim Hackett a Detroiti Autószalonon beszélt arról, hogy fontos nekik ez a piac, és inkább a fejlődés mintsem a távozás érdekli őket. A villanyautók és az önvezető járművek szegmensében nagy lehetőségeket látnak. (autocar)
 • A Fiat nem adja el a Jeepet - legalábbis ezt ígéri Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler első embere. Korábban nemcsak ezzel kapcsolatban merültek fel találgatások, hanem arról is pletykáltak, hogy az egész vállalatcsoportot megvehetik a kínaiak. Marchionne ezt szintén cáfolta, elmondta, hogy nem áll szándékukban megválni az FCA-tól. Hozzátette: ugyan jó partneri viszonyt ápolnak a kínai GAC-cal, de a függetlenségük nincs veszélyben. (autocar)
 • Igazán félelmetes potyautasra lett figyelmes egy férfi Ausztráliában. A Nolans Auto Parts posztjában csak Tedként emlegetett autós járművének jobb oldali tükrére egy vöröshasú ausztrálsikló tekeredett. Az állat ugyan nagyon szeretett volna bejutni, de Ted nem ijedt meg. Félrehúzódott, majd az autóban lévő seprűvel lepiszkálta onnan, és egy bokornál szabadon engedte. Ilyen utasra vélhetően senki nem vágyna. (motor1)

Well poor Ted had an experience today driving back from Eden. He had a visitor on his car. I would have jumped out the...

Közzétette: Nolans Auto Parts & Industrial Supplies – 2018. január 9.
Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 15., 07:57 Módosítva: 2018.01.16 06:50
530
Szép reggelt az év harmadik hetének első napján. Január 15-e van, a Lórándok és Lórántok neve napja a mai. Ma 259 éve nyitott meg a British Museum és ma 17 éves a Wikipédia, az egyik legjobb dolog, ami az interneten született.

Kalapáccsal születik újjá az X5

A novemberi 7-es BMW-s vírusvideó után újra dobott egy BMW-szerelős videót Arthur Tussik. Az orosz szerelő most egy vadkáros X5-ösnek esett neki, hogy a márkaszervizek, de még a félprofi szerelőműhelyek is csak borzongva nézik. Bár a 7-es BMW-s munkánál lényegesen könnyebb dolga volt, komplett elemcsere megint nem volt sok: Tussik kalapált, húzott, pótolt, mindegy, hogy hullámos tetővonal vagy deformált hossztartó kerül elé.

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 12., 09:06 Módosítva: 2018.01.15 06:26
59
Ernő és Tatjána napján kezdődik a Hidegindító. 1848-ban ezen a napon forradalom tört ki a szicíliai Palermóban. 1954-ben John Foster Dulles amerikai külügyminiszter bejelenti a tömeges megtorlás doktrínáját, melynek értelmében bármely szovjet agresszióra atomcsapás lett volna a válasz. A nap szülöttei Kirstie Alley amerikai színésznő, és Bach Szilvia magyar színésznő, humorista, parodista. A nap dala pedig Rob Zombietól a Never gonna stop, mert ő is ezen a napon született.

Hírek autósoknak

Tavaly 519 ezer használt autó helyeztek forgalomba Romániában, csaknem 75 százalékkal többet, mint az előző évben. A forgalomba helyezések száma azért ugrott meg ilyen látványosan, mert a bukaresti kormány februárban eltörölte a környezetszennyezési adót, így a honosítás sokkal olcsóbbá vált. A kabinet valamilyen formában vissza akarja vezetni az adót, de a környezetvédelmi minisztérium még nem tette közzé az erről szóló tervezetet. A használt gépkocsik mellett 10,7 százalékkal, 105 083-ra nőtt a forgalomba helyezett új autók száma. Ezek közül a legtöbb, csaknem 30 ezer Dacia volt, amely továbbra is piacvezető. (MTI)

Az Egyesült Államok hét tagállamában indítaná el a General Motors teljesen önvezető autókra épülő taxiszolgáltatását a jövő évben és ehhez az NHTSA, vagyis a közlekedési hatóság jóváhagyását kéri. A Chevrolet Bolt (nálunk Opel Ampera-e) villanyautó átalakított változatában egyáltalán nincs kormánykerék és pedálok, vagyis a Cruise AV emberi beavatkozás nélkül végzi feladatát a rászerelt tizenhat kamera és huszonegy radarfej segítségével. A GM egyelőre Arizonában, Kaliforniában és Michiganben végez közúti teszteket az autóval, melyet később New York utcáin is láthat majd a közönség, mielőtt a szolgáltatás elindul. (Autonews)

vauxhall

Dolgozóinak harmadát elbocsátja a Vauxhall, vagyis az Opel, most már a PSA-konszernhez tartozó almárkája. A brit piacra helyben gyártott és átcímkézett, jobbkormányos Opel-típusok eladásai zuhanórepülésben vannak és a cég új igazgatója Stephen Norman azt a feladatot kapta a francia tulajdonostól, hogy tegye ismét profitábilissá a Vauxhallt. Az új vezető szerint a márka jövője erősen függ szigetországbeli eladások alakulásától. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 11., 00:20 Módosítva: 2018.01.12 17:45
331
Szép reggelt január 11-én, az Ágoták, Agáták és Zsályák neve napja a mai. Itt-ott esős, de a szerdaihoz hasonlóan enyhe idő lesz ezen a csütörtökön. Ez itt alább a Totalcar reggeli hírcsokra, a Hidegindító.

Jégvarázzsá lett a parkoló

Az Euronews közölte ezt a videót tegnap Fichtelbergből. A sípályáiról ismert szászországi faluban kaptak jégpáncélt a természettől ezek az autók, aminek kialakulásához állítólag a hóesés és a hideg mellé elég volt a tartósan erős szél. A hírcsatorna honlapján azt írják, a jelenség a helyieknek is új, és amellett, hogy mindenki rácsodálkozott, az érintett autósok azért paráznak, árt-e a jég az autójuknak.

(Euronews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 10., 00:09 Módosítva: 2018.01.11 00:27
236
Szép reggelt az év tizedik napján, a Melániák, Agatonok és Aldók neve napján. Három éve mérték a legmelegebb január 10-ét az országban: Fertőrákoson 19,7 fok volt, jó tíz fokkal melegebb, mint a ma várható maximális hőmérséklet. És ma még esni is fog az ország nagy részén.

8 óra "drifthez" már tankolni kell

Nem jött el a világbéke, nem pörgettük be az első fúziós erőművet, még csak a klímaváltozást sem orvosoltuk, de egy kicsit mégis jobb hely lett a bolygó: már tudjuk, hogyan kell nyolc órán át driftelni egy M5-ös BMW-vel. Hát menet közben tankolva egy fellocsolt körpályán. És azt hogyan? Hát így: 

Ha valaki ne jött volna rá, a driftelés új világrekordja látható a videón. Még soha senki sem driftelt megállás nélkül nyolc órán át, aztán jött a BMW-s kísérlet. A korábbi csúcsot nem kevéssel fejelték túl: 164 kilométerről 374-re nőtt a rekord. Mondjanak bármit, a tankolást ki lehetett volna váltani egy nagyobb másod tankkal, bár úgy meg nehéz lett volna összevágni egy virális videót. 

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 9., 08:20 Módosítva: 2018.01.10 06:42
81

Ezek mire készülnek?

A BMW közzétett egy videót, amin az látszik, hogy drift közben tankolnak meg egy M5-öst. Valamiféle rekordról van szó, ha tippelni kéne, akkor a leghosszabb meg nem szakított driftre készülnek. Ez most fontos a BMW-nek, hiszen összkerekes lett az M5, ami a hithű BMW-sek szerint megöli a játékosságot, viszont egy ilyen rekord bizonyítaná az ellenkezőjét és jól megmutatja a kapcsolható első hajtás képességeit. Amellett, hogy borzasztó felesleges mutatványról van szó, a menet közbeni tankolás elég látványos, főleg, hogy az üzemanyagot szállító M5-ös is driftelve közelíti meg a rekorder-autót. Mellesleg sokat elmond a csúszás hosszáról, hogy az autót meg kell tankolni közben, igaz, az látszik a felvételen, hogy egy kisebb térfogatú, biztonsági tankot építettek be. 56-60 liter üzemanyagot nyomnak át mindössze 15 másodperc alatt, vagyis már csak a menet közbeni gumicserét kell feltalálni a korlátlan drifteléshez. Az látszik, hogy egy locsolt felületen megy az autó, vagyis a gumi nagyon lassan kopik, viszont az is érdekes, hogy a pilóta hogy bírja a folyamatos körbe-körbe csúszást. Akárhogy is: a videó végén látható dátum alapján ma minden kiderül. 

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 8., 07:34 Módosítva: 2018.01.10 06:41
202
Szép reggelt mindenkinek január 8-án, hétfőn. A Gyöngyvérek ünneplik névnapjukat, Bulgáriában pedig ma van a bábanap, az anyaság ünnepe. Az előrejelzések szerint változóan felhős lesz az ég felettünk, a Nyugat-Dunántúlon a leginkább, másutt viszont van esély némi napsütésre is. A munkahét megkezdésében a Hidegindító segít, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Rettenetes torzszülöttet faragott Mercedes-Benz CLS-éből egy New Jersey-i autós. A négyajtós kupé első generációjának egy példánya esett áldozatul az ízlésficamnak. Valami érthetetlen módon a hátsó kerékjáratok kaptak egy-egy burkolatot, megidézve az ős-Honda Insightot. Ha pedig ez még nem lett volna elég, mindenféle krómdíszekkel is cicomázta a Mercit. (carscoops)
  Mercedes-CLS550-
 • Tizenöt új modellt ígér 2018-ra a Lexus - legalábbis az Egyesült Államokat egy ilyen jelentős modelloffenzívával kínálnák meg. Ezt Jeff Bracken alelnök jelentette be a napokban. Igaz, van némi csúsztatás a dologban, hiszen a tizenöt újdonság egy része már meglévő típusokon alapuló különleges kiadásokat takar, és lesz köztük néhány koncepcióautó is, tehát csak elenyésző részük lesz valóban teljesen új modell. Az elsők közt az LF-1 Limitless érkezik a Detroiti Autószalonon. (leftlanenews)
 • Vajon mennyi ideig tart egy motorcsere? Mondjuk váltóval együtt. Persze attól függ, kinek. Az East African Safari Classic Rally-n például nincs idő tötymörgésre, így amikor a legendás Stig Blomqvist műszaki hibákat tapasztalt Porschéjánál, a csapat szerelői megpörgették kicsit a munka ütemét. Tizenegy percre volt mindössze szükségük, az alábbi videó tehát nem timelapse. (motorauthority)
Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 5., 08:17 Módosítva: 2018.01.08 06:11
112

Ki lepődött meg?

A tegnapi nap legnagyobb híre egyértelműen a Mercedes G osztály terepjáró legújabb változatának kiszivárgó fotói voltak. A külső nem sokat változott, hiszen a legtöbb vásárló a kitartóan szögletes, maszkulin forma miatt szereti a G-t. Hogy a mechanika mit tartogat, az csak január közepén derül ki, viszont itt egy rövid promóvideó arról, hogy a G hogy küzdi le a Schöckl hegyen található ösvényt. Amióta gyártják az autót, minden modellt itt tesztelnek, egyszer meg is látogattuk.

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 4., 07:16 Módosítva: 2018.01.05 08:35
89
Jó reggelt kívánunk január negyedikén, az idei első csütörtökön. Leona és Titusz a névnapos, és ma van a Braille-írás világnapja is. Változóan felhős lesz felettünk az ég, 3 és 10 fok között alakul a hőmérséklet. A nap elkezdésében a Hidegindító segít, máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Bármennyire is úgy tűnik első ránézésre, a Mercedes-Benz G63 AMG 6x6 mégsem tud átgázolni mindenen. Például a tekintélyes hóréteg is képes kifogni rajta, ahogyan azt az olaszországi Cortina d'Ampezzóban készült videó is mutatja. Hiába az 5,5 literes biturbó V8, hiába az 540 lóerő, sőt még csak a hatkerékhajtás sem segít. Olyan alaposan elásta magát, hogy lánctalpassal sem volt könnyű kirángatni. (motor1)

  Panzer down! & this happened... not even the #SnowCat... #Cortina

  Greg B. ⚫️🔵 (@gregb.23) által megosztott bejegyzés,

 • Óriáskupé ötletét fontolgatja az Audi. Marc Lichte, a márka dizájnfőnöke szerint benne van a pakliban egy ilyen modell, amelyet nyilván a 8-as BMW riválisának szánhatnak. Az újdonság mind formában, mind technikai megoldásokban az új A8-asból táplálkozhat, és A9-nek hívhatják. annyi viszont biztos, hogy várni kell még rá, ugyanis az új A6-os, a Q8-as, valamint a friss A1-es és Q3-as is elsőbbséget élveznek vele szemben. (leftlanenews)
 • Amerikában is forgalmazhatják a Volkswagen Amarokot. A németek pickupja eddig nem volt elérhető a tengerentúlon, most viszont ott is bejegyeztették a nevet. Igaz, egyelőre semmi biztosat nem tudni, de a lépés nem lenne hülyeség, mert bár továbbra is a batárok a legnépszerűbbek odaát, de van némi elmozdulás a közepes méretű pickupok irányába is - nem véletlen, hogy a Ford is tervezi a visszatérést a Rangerrel. (motorauthority)
Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 3., 08:52 Módosítva: 2018.01.05 06:13
119
Benjámin és Genovéva napján kezdődik a Hidegindító. Ezen a napon szakította meg az Egyesült Államok a diplomáciai kapcsolatot Kubával (1961), 1992-ben Dr. Szabó Zoltán végrehajtotta az első magyar szívátültetést, 2009-ben pedig elindult a Bitcoin, a világ nagy vitákat kiváltó kriptovalutájának bányászása. A nap szülöttei J.R.R. Tolkien nyelvész (1892), a Gyűrűk ura írója, ef Zámbó István festő, grafikus, szobrász, zenész (1950), Mel Gibson ausztrál színész-rendező (1956) és Michael Schumacher a Formula 1 hétszeres világbajnoka (1969). A nap dala pedig ef Zámbó tiszteletére a Korrupt vagyok és hazudós című dal.

Hírek autósoknak

A tervezettnél lényegesen kevesebb járművet adott el tavaly a Hyundai Motor és a hozzá tartozó Kia Motors. A két márka összesített eladási adata 7,25 millió lett, ami jócskán elmarad a múlt évre tervezett 8,25 milliótól. A Hyundai Motor a tervezett 5,08 millió helyett 4,5 millió, a Kia Motors pedig az előirányzott 3,17 millió helyett 2,75 millió járművet értékesített. 

IMG 1277

A Hyundai és a Kia eladásai már harmadik éve elmaradnak a tervezettől. Ennek egyik fő oka, hogy fontos felvevő piacain, Kínában és az Egyesült Államokban változik a közízlés, az autótulajdonosok egyre inkább a SUV-okat (városi terepjárókat) keresik és kevésbé a szedánokat. A tavalyi eladásokat politikai fejlemények is befolyásolták. Az Egyesült Államok májusban - a kínai tiltakozás ellenére - hadrendbe állította a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer (THAAD) Dél-Koreában. Kínában a vásárlók bojkottal büntették emiatt a dél-koreai autógyárakat. A két ország közötti viszony azonban rendeződött az utóbbi időszakban. (MTI)

Sport 2

Az előző év azonos időszakához képest 11 százalékkal több, 10 832 személyautót helyeztek forgalomba 2017 decemberében, tavaly az egész évben pedig 20,4 százalékos volt az újautó-piac növekedése 2016-hoz képest, így összesen 116 ezer 265 példány került a forgalomba. A márkák versenyében a Suzuki áll az élen, 15161 autóval, a második helyen a Ford 11372-vel, a harmadik pedig a Skoda, 10523 példánnyal. (MTI)

Az összes július vége és december vége közt, az észak-amerikai piacra gyártott Maserati Ghiblit és Quattroportét visszahívják az olaszok, mert egy hazai beszállítótól származó benzincső hibája tüzet okozhat. A több mint 1400 érintett autó jelentős részét még át sem adták, így a tulajdonosok eleve csak a hibás alkatrész cseréje után kapják majd meg őket. Nem a Maserati az első luxusgyártó, amely sok autót rendel vissza javításra az Egyesült Államokban, miután a brit Aston Martin ötezer autót hív műhelybe egy hibás elektromos vezeték miatt. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 2., 08:18 Módosítva: 2018.01.04 06:19
Jó reggelt! Január másodika van, kedd, Ábelek névnapja. A nappali hőmérséklet 6, az éjszakai 3 fok körül lesz. 1841-ben ezen a napon jelent meg a Pesti Hírlap első száma Kossuth Lajos szerkesztésében. Albániában, Kínában, Romániában, Szerbiában, Szlovéniában és Új-Zélandon az újév második napja is munkaszüneti nap.

A nap képe

Peugeot 504 Coupé
Peugeot 504 Coupé

Forrás: www.classicargarage.com

Távolról sincs vége, olvasson még
2018 január 1., 04:05 Módosítva: 2018.01.03 06:16
Szép reggelt az év első napján. Ahogy minden évben ilyenkor, ma is a Fruzsinák, Csomák és a Vazulok neve napja van, ez itt pedig a Totalcar évindító vegyese, 2018 első Hidegindítója.

Lángoló autókkal búcsúzott az év

Tűz pusztított szilveszter este az észak-angliai Liverpool egyik parkolóházában. A rendőrség közlése szerint a kikötői dokkok övezetében lévő, 1600 autót befogadni képes Kings Dock utcai parkolóházban minden ott lévő jármű megsemmisült, s a tulajdonosoknak nem maradt más, mint felvenni a kapcsolatot a biztosító társaságokkal. A hatóságok szerint a tűzben senki sem sérült meg komolyabban, de az anyagi kár óriási.

hrzd

A város Merseyside negyedének tűzoltó és mentőszolgálata arról számolt be, hogy az első vizsgálataik szerint az egyik autóban véletlenül felcsapó lángok terjedtek át az épületben parkoló összes többi járműre. A liverpooli városi tanács befogadóközpontot nyitott azok számára, akik a tűz miatt nem tudtak szilveszter éjjel hazajutni. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 december 22., 09:17 Módosítva: 2017.12.23 09:22
December 22-én üdvözli önöket az év utolsó Hidegindítója. Zénó napja van, ne felejtsék felköszönteni ismerőseiket. Nyugaton és a középső országrészben számíthatunk napsütésre, keleten borongós, helyenként ködös idő lesz. Az északkeleti határon még akár havazás, havas eső is előfordulhat, a legmagasabb hőmérséklet 0-8 fok között alakul, de délután hidegfronti hatásra számíthatunk.

Kellemes ünnepeket!

Teljen el mindenki szíve melegséggel, a Henessy nevű amerikai tuningcég a leggyorsabb karácsonyfával ünnepel. Ehhez elkértek egy gyárilag szélesített Dodge Challenger Hellcatet, amiben minden megvan a tempóhoz, a 6,2 literes V8-ast egy kompresszor tölti, így 707 lóerős. Az akciót maga a tuning-pápa, John Henessy vezeti fel, az autó pedig még a bombabiztosan lerögzített karácsonyfával a tetején is eléri a 280 km/órát. De inkább nézzék meg videón:

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 december 21., 08:12 Módosítva: 2017.12.22 01:05
Szép reggelt az év 355. napján, a Tamások, Bodomérek és Témiszek neve napja ez a csütörtök. A hét utolsó igazán hideg napja lehet a mai: holnaptól már plusz öt fok is lehet az ország nagy részén. Ez itt a Totalcar reggeli hírsalátája, a Hidegindító.

Lamborghini-tenger Szingapúrból

Hiába a brutális, száz százalékos adó az új autókra, az Indonézia csücskében található törpeállamban úgy fest, bármikor össze lehet szedni 122 Lamborghinit egy közös csapatásra. Most az új Urus bemutatója alkalmával jöttek össze a szingapúri lambósok.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 december 20., 09:07 Módosítva: 2017.12.21 07:47
Teofil napján kezdődik a Hidegindító. 1963-ban ezen a napon nyitották meg először a Berlini falat, melyet a következő év első napjaiban visszazártak ismét. 1995-ben a NATO megkezdte békefenntartó tevékenységét Boszniában, 1999-ben pedig Portugália visszaadja Makaót Kínának. A nap szülöttei Freddie Spencer amerikai motorversenyző (1961) és a Jethro Tull nevű progresszív rock és blues zenekar. Tőlük adom a nap dalát a Breath-t.

Hírek autósoknak

Rengeteg pozitív változást hoz az új év a fizetős utakon. Az e-matricás rendszer tervezett változásai szerint az autópályák fizetős szakaszára felhajtás után is lehetne e-matricát vásárolni, hosszabbodna a pótdíj-befizetés határideje, bővülne a nagycsaládosokat érintő úthasználati kedvezmény, valamint csökkennének az autósok költségei és adminisztrációs terhei.

15 2

Az előterjesztő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) honlapján kedden közzétett dokumentum szerint az útdíj-használati jogosultságot a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül büntetés nélkül lehetne megvásárolni. A jogosulatlan úthasználatért kiszabott alap-pótdíj az eddigi 30 nap helyett csak 60 nap elteltével emelkedne, emellett csak különbözeti pótdíjat kellene fizetni, ha a jármű a rá vonatkozó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik. A rendeletmódosító javaslat szerint egy évben többször, az eddigi 15 nap helyett 75 napig is kérhető lenne a pótdíj maximálása két alap-pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére, ha a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettség keletkezett. Jelentős büntetés esetén az üzemeltető természetes személy kérelmére részletfizetés lenne engedélyezhető. A változás alapján egy rendszám naptári naponként egy pótdíjjal sújtható, és az éjfélnél kissé tovább tartó úthasználatra nem lehetne két büntetést kiszabni. Az üzemszünet idejét követő legalább 60 percig nem szabható ki pótdíj. A több mint 7 utas szállítására alkalmas járművek kedvezményét nemcsak a négy-, hanem a háromgyermekes családok is igényelhetnék, egyszerűsödne a jogosultság átírása például családon belüli átadás esetén, emellett megszűnhet az a gyakorlat, amely rendszámelírás esetén karakterenkénti díjfizetést ír elő. A tervezet szerint júniustól a motorosok kedvezményes havi matricát vehetnének. Az NFM keddi közleménye hangsúlyozza, hogy a javasolt változtatások kiiktatnák az adminisztratív buktatókat és többletköltségeket. Hozzátették, hogy a megyei matricák bevezetésével megjelent új felhasználók a tapasztalatok szerint gyakran ütköznek kisebb nehézségekbe. A jóhiszemű utazóknak kedvező változásokat az is segíti, hogy a pótdíjak hatékonyabb beszedésével terjed a jogkövető magatartás, így enyhébb elbírálás alá eshetnek a figyelmetlenségből vagy tájékozatlanságból fakadó hibák. (MTI)

takata

A bontott légzsák és ennek elsütőszerkezete is közrejátszott egy halálos balesetben, az Egyesült Államokban, idén júliusban. Egy olyan Honda Civic vezetője húnyt el egy balesetben, melyről most kiderült, hogy nem az eredeti kormánylégzsák volt benne, de nem is az, melyet a világméretű Takata légzsákbotrány miatt szervezett visszahívási akciók során építenek be az érintett autókba. A 2004-es Honda esete nyomán az autógyártó mintegy százezer, már autóbontóban lévő Hondából szereltette ki a még bennük lévő elsütőszerkezeteket és felkérte a legnagyobb on-line aukciós oldalt (nyilván az eBay-t), hogy tiltsa le ezeknek az alkatrészeknek a kereskedelmét. (Autonews)

A Maserati több üzemében meghosszabbított, három-négyhetes zárvatartással ünneplik az alacsony vásárlói érdeklődést, így nemcsak a Ghiblit gyártó, Grugliascóban lévő üzem állt le december közepén és marad zárva január közepéig, de a Levante SUV-t gyártó Mirafiori üzem is éppen mától áll le a jövő hónap közepéig. Az előbbi gyártóegység tavaly három hétig volt zárva, az utóbbi viszont csak a hivatalos ünnepnapokon. A Fiat-Chrysler nem kommentálta a döntést, de a háttérben az olasz sport-luxusmodellek iránti, a vártnál alacsonyabb érdeklődés állhat. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 december 19., 07:05 Módosítva: 2017.12.20 06:53
Szép reggelt kívánunk december 19-én, kedden. Az idei esztendőből már csupán tizenkét nap van hátra. A Violák ünneplik névnapjukat, ne felejtsük felköszönteni őket. Sokfelé napos idő lesz ma, -1 és 3 Celsius fok közötti csúcshőmérséklettel, éjszaka viszont -6-ig is süllyedhet majd. A nap elkezdésében ezúttal is a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

Idén is elkészítette a legjobb motorokat felsoroló tízes listáját a WardsAuto. A szerkesztők 32 különböző motort vizsgáltak, ezek között voltak benzinesek, dízelek, de az elektromos és hibridautók hajtása is játszott. Német gyártó munkája ezúttal nem került a top 10-be, ott van viszont a Kia és a Jaguar. (autoguide)

A legjobb tízet nem rangsorolták, a teljes 2018-as lista tehát betűrendes:

Elérte a százezer eladott példány villanyos autók tekintetében a BMW. Igaz, nem csak a teljesen elektromos járműveket, hanem a hibrideket és plug-in hibrideket is egy kalap alá veszik a bajorok, ha számokról van szó. A jó eredményt főként az i3 és a 2-es Active Tourer plug-in hibrid nyugat-európai és amerikai népszerűségének köszönhetik. A százezredik átadott autó egy i3 volt, amelyet egy Észak-Rajna-Vesztfália tartományban élő, nyolcvanéves ügyfelük vehetett át. A bajorok célja 2025-re a duplázás, tehát a kétszázezer eladott villanyos BMW. (electrek)

Igen frekventált helyen nyit új kereskedést Angliában a Jaguar Land Rover. Sunbury-on-Thamesben, a településnél elhaladó M3-as autópálya mellett épül a szalon, amelyet így a becslések szerint naponta 72 ezer elhaladó autós láthat. A 15 méter magas épület mintegy 17 ezer négyzetméteres lesz, és bőven felszerelik villanytöltőkkel is. A létesítmény 2019 végére készülhet el. (autocar)

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 december 18., 08:19 Módosítva: 2017.12.19 18:36
3
Szép reggelt az Auguszták, Dezsérek és Harmatok neve napján. A hét legmelegebb napjával indul a hét: az ország több részén plusz négy fok lehet ma napsütéssel. December 18-a van, ma 101 éve ért véget a történelem egyik legpusztítóbb csatája, a Verduni vérszivattyú.

Egy próbát megért

A hétvége hazai autós híre volt a mátrai merészek kudarca. Egy alfás pár nézte meg, milyen a sípálya a Kékesen, aztán a frissen ágyúzott hó hamar véget vetett a kalandnak. 30 ezer forintos bírság és egy ratrakos mentés lett a sztori vége. Egy nem is annyira ritka jelenség beszámolója az Agria Tv videóján:  

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 december 15., 07:06 Módosítva: 2017.12.16 22:25
Jó reggelt kívánunk december 15-én, pénteken. Eljött végre a hét utolsó munkanapja – már akinek –, a Valérok pedig névnapjukat ünneplik. Ma van továbbá a Zamenhof-nap is az eszperantó nyelv atyjának tiszteletére, Nepálban pedig az alkotmány napja. Ma sok helyen ködös, zúzmarás lesz az idő, este helyenként záporokra, zivatarokra is van kilátás. A nap elkezdésében a Hidegindító segít, máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Izzókról készített összehasonlító tesztet az Auto Motor und Sport. A téli időszakban jóval többet vezetünk sötétben, szürkületben és rossz látási viszonyok között, mint máskor, és nagyon nem mindegy, hogyan világít az autónk. A lap ezúttal H7-es izzókat hasonlított össze szakértők bevonásával, a Dekra laborjában. Háromféle értékelést osztottak ki: a legjobbak ++, a jók +, míg a nem ajánlottan 0 minősítést kaptak. A leginkább ajánlható izzók között találjuk többek közt a Bosch Plus 90-et és Plus 120 Gigalight-ot, a GE Megalight 90+-t és az Osram Night Breakert is. A márka azonban önmagában nem garancia semmire, hiszen a mezőny végére is jutott Osram vagy éppen Philips termékekből is. Fontos továbbá, hogy az emelt fényerejű izzók sokszor jóval rövidebb élettartamúak, mint a tartósságra kihegyezett társaik. Míg utóbbiak akár 1100 órán át is világítanak, addig előbbiek 250-400 óra után kiégnek. A teljes lista megtalálható az Auto Motor und Sport oldalán.
 • Elkészült legidősebb 911-esének restaurálásával a Porsche gyári múzeuma. Az 1964-es évjáratú, 901-es sorozatú gépet 2014-ben találta meg egy német tévéműsor stábja egy pajtában - egy másik 911-es társaságában. A Porsche aztán mindkettőt megvette, és belevágott a felújításba. A gyári dolgozók aprólékos munkával állították vissza az eredeti állapotot. (carthrottle)
 • Felpörgetné kicsit a gyártást a Ferrari. Ez persze nem azt jelenti, hogy szünet nélkül, futószalagon ontják majd a sportkocsikat, de 2019-re szeretnék elérni az évi kilencezres darabszámot. Tavaly valamivel nyolcezer fölött teljesítettek. A márka nyilván továbbra is az exkluzivitásra épül majd, és senkinek nem célja, hogy tömegcikké változtassa, de a növekvő igények miatt úgy tűnik, kénytelenek bővíteni. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még
2017 december 14., 07:29 Módosítva: 2017.12.16 22:25
1
Szép reggelt december 14-én, a Szilárdák, Dertoldok és Konorok neve napján. Két nagy évforduló napja a mai: ma 106 éve, hogy először járt ember a Déli-sarkon és ma 45 éve, hogy utoljára a Holdon autóztunk. Ez itt egy napindításra elég hírkosár, a Hidegindító.

Autópályán fogtak kamionra tapadt biciklist

Egy litván rendőrautó fedélzeti kamerája vette ezt a szürreális videót az északi ország egy autópályáján. A rajta látható bringás kábé 85 km/h-val teker egy nyergesvontató tökéletes szélárnyékában, egy enyhe fékezésre egy csúnya balesettől. Nem mindennapi mutatvány, már csak azért sem, mert ahogy a legtöbb országban, Litvániában is tilos autópályán biciklizni. Ott 20 és 40 euró között mozog a büntetés egy ilyenért, de a videón szereplő bringás a büntetlen múltja miatt állítólag megúszta 10 eurós bírsággal.

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 december 13., 08:52 Módosítva: 2017.12.14 07:32
December 13-án indul a Hidegindító. A déli és keleti országrészben lehet esőre számítani, viszont délutánra felszakadozik a felhőzet, és csak délen marad a némi esély csapadékra. A legmagasabb hőmérséklet 3-6 fok között alakul, és hidegfronti hatás érvényesül. Lucáknak és Otíliáknak kívánunk boldog névnapot, most pedig kezdjünk:

Sose válts sávot vakon

Sávot váltani kockázatos, ha az ember nem néz körbe. De három sávon átvágva besorolni egy kamion mögé, már akkor sem tűnhetett jó ötletnek, amikor először átvillant a sofőr agyán. Az Opel Astra mégis megérkezett, ám a pótkocsi takarása miatt nem látta, hogy több autó áll egy sorban. Hármat meg is tört, mire sikerült megállnia. 

Távolról sincs vége, olvasson még
2017 december 12., 09:17 Módosítva: 2017.12.13 17:45
11
Gabriella napján kezdődik a Hidegindító. 1901-ben ezen a napon Guglielmo Marconi sikeres rádiókapcsolatot hoz létre Európa és Amerika közt, 1941-ben pedig szintén ezen a napon üzent hadat Magyarország, Románia és Bulgária az Egyesült Államoknak. A nap szülöttei Edvard Munch norvég expresszionista festőművész (1963), Frank Sinatra Oscar-díjas amerikai színész-énekes és Müller Péter Sziámi magyar költő, énekes, filmrendező. Tőle jön most a Mi már leszoktunk róla.

Hírek autósoknak

420A5032

A Volkswagen-konszern újraszervezte megfelelőségi rendszerét, hogy így vegye elejét egy újabb, a két éve kirobbant dízelbotrányhoz hasonló ügynek. Kurt Michels, a cég új antikorrupciós vezetője úgy látja, hogy a botrány kirobbanásához részben az vezethetett, hogy a csoport különböző márkáihoz összesen huszonöt ilyen rendszer tartozik, melyek önállóan működnek, ezért ha az egyiknél kiderül, hogy egy autóalkatrész nem felel meg a kívánalmaknak, arról a többiek sokáig nem fognak értesülni, miközben ők is ugyanezt használják. Michaels szeretne véget vetni annak a cégkultúrának, amelyben az egyszerű munkavállaló nem meri bejelenteni, ha valamilyen etikátlanságot észlel. (Autonews)

Ha az európai autógyártók sorra települnek Kínába, felmerül a kérdés, hogy hová települnek a kínai gyártók? Az elektromos autóiról és buszairól ismert BYD válasza a kérdésre Marokkó. A Warren Buffet amerikai milliárdos által is támogatott márka új üzemet épít, ahol mindkét járműkategóriában készülnek majd elektromos modelljei. A Tangierbe tervezett üzemben akkumulátorokat is készítenek majd a világméretű terjeszkedésben lévő BYD autói számára. Ugyanerről a cégről még fontos tudni, hogy áprilisban Komáromban nyitotta meg európai buszgyárát, és a 20 millió euróból felhúzott gyárban évi 400 villanybuszt állíthatnak elő. (Autonews)

A magyar rendőrség év elejétől november végéig tartó időszakra vonatkozó összesítése szerint ha kis mértékben is, de csökkent a személyi sérüléssel végződő közlekedési balesetek száma az országban. Az összesen 15 ezer ilyen baleset mintegy 1,5 százalékkal marad el az előző év azonos időszakában rögzített számtól. A pozitív változás a halálós, súlyos és a könnyű sérüléses eseteknél is kimutatható, bár november végéig 551 ember halt meg az utakon, a tavalyi 549 után. (ORFK-OBB)

Távolról sincs vége, olvasson még