Na, hová települ a kínai autógyár?

2017.12.12. 09:17

Gabriella napján kezdődik a Hidegindító. 1901-ben ezen a napon Guglielmo Marconi sikeres rádiókapcsolatot hoz létre Európa és Amerika közt, 1941-ben pedig szintén ezen a napon üzent hadat Magyarország, Románia és Bulgária az Egyesült Államoknak. A nap szülöttei Edvard Munch norvég expresszionista festőművész (1963), Frank Sinatra Oscar-díjas amerikai színész-énekes és Müller Péter Sziámi magyar költő, énekes, filmrendező. Tőle jön most a Mi már leszoktunk róla.

Hírek autósoknak

420A5032

A Volkswagen-konszern újraszervezte megfelelőségi rendszerét, hogy így vegye elejét egy újabb, a két éve kirobbant dízelbotrányhoz hasonló ügynek. Kurt Michels, a cég új antikorrupciós vezetője úgy látja, hogy a botrány kirobbanásához részben az vezethetett, hogy a csoport különböző márkáihoz összesen huszonöt ilyen rendszer tartozik, melyek önállóan működnek, ezért ha az egyiknél kiderül, hogy egy autóalkatrész nem felel meg a kívánalmaknak, arról a többiek sokáig nem fognak értesülni, miközben ők is ugyanezt használják. Michaels szeretne véget vetni annak a cégkultúrának, amelyben az egyszerű munkavállaló nem meri bejelenteni, ha valamilyen etikátlanságot észlel. (Autonews)

Ha az európai autógyártók sorra települnek Kínába, felmerül a kérdés, hogy hová települnek a kínai gyártók? Az elektromos autóiról és buszairól ismert BYD válasza a kérdésre Marokkó. A Warren Buffet amerikai milliárdos által is támogatott márka új üzemet épít, ahol mindkét járműkategóriában készülnek majd elektromos modelljei. A Tangierbe tervezett üzemben akkumulátorokat is készítenek majd a világméretű terjeszkedésben lévő BYD autói számára. Ugyanerről a cégről még fontos tudni, hogy áprilisban Komáromban nyitotta meg európai buszgyárát, és a 20 millió euróból felhúzott gyárban évi 400 villanybuszt állíthatnak elő. (Autonews)

A magyar rendőrség év elejétől november végéig tartó időszakra vonatkozó összesítése szerint ha kis mértékben is, de csökkent a személyi sérüléssel végződő közlekedési balesetek száma az országban. Az összesen 15 ezer ilyen baleset mintegy 1,5 százalékkal marad el az előző év azonos időszakában rögzített számtól. A pozitív változás a halálós, súlyos és a könnyű sérüléses eseteknél is kimutatható, bár november végéig 551 ember halt meg az utakon, a tavalyi 549 után. (ORFK-OBB)

Kerüld el a dugót

A Hidegindító állandó eleme a a Waze jelenidejű közlekedéstérképe. Az ingyenes közösségi navigációs alkalmazás androidos és iOS-oprendszert futtató telefonokra is elérhető, és egy ideje már a motorosokra is külön gondolnak a fejlesztők.

Totalcar retro

A mai retróban terepjárózunk, mert véletlenül elém került a Totalcar 10 évvel ezelőtti cikke, mely olyan fontos kérdésekre ad választ, mint: alváz, vagy önhordó karosszéria, illetve merev tengely vagy független kerékfelfüggesztés, valamint orosz vagy japán terepjáró. Igen, a Suzuki Jimny megmérkőzött a Lada Nivával. Szeressék!

Esni fog, de fagyni nem

Az Időkép szerint ma keleten naposabb, nyugaton felhősebb időre számíthatunk, egy érkező hidegfrontnak köszönhetően a Dunántúlon egyre többfelé elered az eső. Magasabb területeken az éjjel folyamán havas eső, havazás is előfordulhat. Napközben, a még enyhe, szeles időben 9-18 fok várható.