A VW dízelek egy része javíthatatlan

2015.10.08. 07:41

Nyakunkon az igazán kellemetlen, szürke és hideg ősz, de ma, október 8-án még tizenhat fok lesz és legfeljebb enyhe esőre számíthatunk. 1954-ben ezen a napon született Michael Dudikoff az amerikai B-filmek sztárja, ma harminchárom éve mutatták be Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljét a Broadwayn, és ünnepel déli szomszédunk, Horvátország is, mert huszonnégy éve ezen a napon vált függetlenné az egykori Jugoszláviától. Kavarjanak egyet a kávén, kezdődik a Hidegindító.

A ma hetvenhat éves Bergendy Istvánnak is jár a pacsi, szóljon először egy sláger a Demjénnel befutó zenekarától.

Autóipari hírsaláta

A német közlekedési miniszter tegnap bejelentette, a Volkswagen a határidőt betartva benyújtotta részletes cselekvési tervét a csalós szoftverrel eladott autóinak javítására. A terjedelmes tervezet szerint a kétliteres motorokon elég lehet egy egyszerű szoftverfrissítés, más esetekben, vélhetően az 1,6 TDI-k esetében akár a befecskendező-rendszer és a katalizátor cseréje lesz a megoldás, míg bizonyos esetekben egyszerűbb lesz az egész autót kicserélni, áll a miniszter közleményében. 

Matthias Müller, a VW vezérigazgatója egy szerdai lapinterjúban azt mondta, hogy az érintett autók visszahívása januárban kezdődhet és 2016 végére javíthatják meg valamennyi motort, ha a KBA elfogadja a javaslataikat. Közben a Die Welt egy cikkében azt írja, a Deutsche Umwelthilfe (DUH) nevű környezetvédő civil szervezet szerint a közlekedési minisztériumban évek óta tudtak a VW csalásáról. Ezt egy jegyzőkönyv is bizonyítja, amely a DUH és a minisztérium képviselőinek egy 2011-ben folytatott megbeszélésről készült. A tárca tagadja a DUH vádját. (MTI)

Az Iszlám Állam kedvenc autómárkája a Toyota, írtuk tegnap azok után, hogy egyre több orgánum foglalkozik a ténnyel, hogy az ISIS propagandafilmjeiben rengeteg új Toyota Hilux pickup és Land Cruiser terepjáró látható, szinte nem is mutatnak más járművet. A világ legnagyobb autómárkája tegnap bejelentette, segíteni fogja az Egyesült Államok vizsgálatát az ügyben, írja az Autonews

A lehetséges ötből négy csillagot szerzett az Euro NCAP töréstesztjén a Mazda MX-5 roadster. A tesztről írott összefoglalójában a francia l'auto-journal kiemeli, hogy a kis kétüléses, felpattanó motorháztetejének köszönhetően kiváló minősítést szerzett a gyalogosvédelmi vizsgálaton, ugyanakkor a kis sportkocsi azért nem kaphatta meg a legjobb minősítést, mert a sebességkorlátozó és sávelhagyásra figyelmeztető elektronika feláras és nincs automatikus vészfékező rendszere sem. (l'auto-journal)

Tovább tart a Takata légzsákbotrány, amelynek legújabb állomásaként ezúttal összesen 280 ezer darab, 2003 és 2008. közt gyártott Mazda 6-ot hívnak vissza és cserélik ki bennük a balesetveszélyes alkatrészeket, Kínában. (Autonews)

Érdekes vitába keveredett a Motor Trend autós portál és a Google, miután az előbbi szerzője az új Porsche 911 menetpróbáján azt írta, a gyár azért nem használja az Android Auto fedélzeti szoftvert, mert az kémkedik a vezetési szokások és a Porsche üzemállapota után, majd az adatokat a Google központjába továbbítja. A cég határozottan cáfolja az állítást. (The Guardian)

1 millió euró

Akár egymillió euróért is elkelhet egy salzburgi árverésen az a csodás, 1963-as Shelby Cobra 289 Mk1, amellyel eddig mindössze kilencezer mérföldet mentek, vezetett szervizkönyve van és női tulajdonos használta, sosem indult versenyen. Az autó különlegessége nem is csak ez, hanem, hogy a maga korában rendkívül ritka guardsman blue vagyis kék fényezéssel készült. (MTI)

Kerüld el a dugót!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be, hová indul ma.

Közlekedési koffein

Az M5-ös autópályán, a Szeged felé vezető oldalon a 35-ös km-nél két személyautó ütközött össze, a belső forgalmi sávot lezárták a helyszínelés idejére. (Utinform.hu)

A Vodafone és a Budapesti Közlekedési Központ közös tájékoztatóján kiderült, már a budapesti metrókban is használhatjuk a ma elérhető leggyorsabb mobilnet-kapcsolatot. A most befejezett fejlesztéssel Budapest bekerült azon kevés nagyvárosok közé, ahol a metróvonalak – 38,6 km hosszan, 52 állomáson – teljes egészében, a naponta utazó 1,1 millió utas számára váltak elérhetővé a legkorszerűbb 4G-s mobilinternet szolgáltatások, írják. (BKK)

Hegyeshalomnál az 1-es főúti átkelőt a gépjárművek továbbra sem használhatják. Az 5-ös főúton Röszkén sem lehet még közlekedni. (Utinform.hu)

A 7-es főutat a letenyei határszakaszon félszélességében lezárták, egy sávon engedik a kétirányú forgalmat. (Utinform.hu)

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszor)

Tudják, mit jelez ez a tábla? Talán azt, hogy múzeum?

Nem is hinnénk milyen sokan beírták e táblát látván a KRESZ vizsga kérdésére válaszként azt, hogy "Szabadtéri néprajzi múzeum." Pedig nem erről van szó, a jelzésnek nem ez az értelme.

A tábla ugyanaz a lakott terület kezdete jelzés, amit a legtöbb településre beérve megszoktunk. Csakhogy itt nem a helység nevét írták a táblába, hanem a házak sziluettjét. Aminek elsősorban az az oka, hogy csak néhány ház található az út mellett, amelyek esetenként a településtől távolabb vannak. Tehát ezt a táblát észlelve ugyanúgy le kell csökkenteni a sebessége 50 km/óra sebességre, mint bármely lakott területre beérkezve.

Totalcar TV Retro

Tíz éve éppen ezen a napon egymás szavába vágott a Totalcar TV két műsorvezetője, akik az akkori Porsche 911 és Boxster formáit méltatták a bevezetőben. És, hogy milyennek találták a két autót? Erre a mozira érdemes rászánni néhány percet:

+1 hír

Az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési bizottsága ezekben a napokban futtatja a jó öreg Látni és látszani kampányt. Az akció során országszerte rengeteg autószervizben ingyenesen ellenőrzik autónk világítását, segítenek beállítani a fényszórókat, szólnak, ha kiégett egy izzó, ha vakul a foncsor vagy ha miattunk vakulnak a szembejövők. További információk, itt.

Ma a Totalcaron

Vályi Pista és Csikós Zsolt még mindig Tannisbyben teszteli a következő év legígéretesebb új autóit. Ma a teljesen új, alaposan megnövelt BMW X1-ről olvashatnak részletes bemutatót. Pistának tetszett az egyáltalán nem sportos BMW, és önöknek?

A nap képe

Persze, persze, tudom, hogy a Golf IV-gyel ma már egy falusi lakodalomban sem lehet megragadni az emberek figyelmet, mert az utcán is százával sodorja őket a szél. Na, de ezek az emberek éppen a HPerformance R32-átiratát nyelezik a versenypályán. A szűk hengerszögű V6-os motorra hatalmas turbót szereltek, új dugattyúkat és hajtórudakat építettek be és az autó kapott rendes futóművet, gigászi versenyfékeket, 90 milliméteres kipufogórendszert. Ha ebben a nyomi esős időben sok az 550 lóerő, letekerheted egy kicsit, mert erre is gondoltak a tunerek.
Persze, persze, tudom, hogy a Golf IV-gyel ma már egy falusi lakodalomban sem lehet megragadni az emberek figyelmet, mert az utcán is százával sodorja őket a szél. Na, de ezek az emberek éppen a HPerformance R32-átiratát nyelezik a versenypályán. A szűk hengerszögű V6-os motorra hatalmas turbót szereltek, új dugattyúkat és hajtórudakat építettek be és az autó kapott rendes futóművet, gigászi versenyfékeket, 90 milliméteres kipufogórendszert. Ha ebben a nyomi esős időben sok az 550 lóerő, letekerheted egy kicsit, mert erre is gondoltak a tunerek.

Eső, eső, eső

Romlik az idő Magyarországon, az Időkép szerint erősen felhős, borongós, helyenként párás időre van kilátás, többfelé kell számítani esőre, esetleg egy-egy zápor is kialakulhat. Nyugaton időnként élénk lehet az északias szél. Hajnalban 7 és 13°C között alakul a hőmérséklet, délután 12-18°C várható, a tartósan csapadékosabb tájakon mérhetjük az alacsonyabb értékeket.